10 curiozităţi despre Central Park, din New York: tot ce trebuie să ştii despre cel mai faimos parc urban din lume

Noutăţi

Făcând parte din identitatea orașului la fel de mult ca Statuia Libertății și Times Square, Central Park este inima verde a orașului New York. Model pentru sute de parcuri urbane din întreaga lume, imensul spațiu verde se întinde pe 51 de străzi în mijlocul Manhattanului.

La începutul anilor 1800, elita newyorkeză a simțit că orașul lor avea nevoie de un parc mare de recreere, similar celor din Londra și Paris. Cea mai evidentă locație era o zonă de sate și ferme locuite în principal de imigranți irlandezi recent veniți și de afro-americani liberi. Folosind dreptul de expropriere, părinții fondatori ai orașului i-au evacuat pe locuitori și au anunțat un concurs de proiecte pentru parcul propus.

Concursul a fost câștigat de proeminentul arhitect peisagist american Frederick Law Olmsted și de arhitectul britanic-american Calvert Vaux. Dar, într-o mustrare dură la adresa elitelor care vedeau parcul ca pe un loc de joacă de înaltă clasă, Olmstead a anunțat că proiectul lor va fi „o dezvoltare democratică de cea mai mare importanță”, destinată tuturor newyorkezilor, nu doar celor privilegiați. Şi aşa a fost.[sursa]

central park
Central Park: cel mai mare parc din New York şi cel mai faimos parc urban din lume

De la trecut la prezent, de la sud la nord, iată cum să explorați tot ce are de oferit Central Park:

Central Park: zona de sud

Cea mai spectaculoasă intrare a parcului este Grand Army Plaza, la colțul dintre Fifth Avenue și 59th Street, unde o statuie ecvestră aurită a generalului Sherman domină piața. Peste drum, Hotelul Sherry-Netherland este o capodoperă a arhitecturii urbane din anii 1920, de la gărgărițele și turla gotică până la tavanul neo-renascentist restaurat cu meticulozitate al holului.

Intrați în parc pentru a vă bucura de patinoarul în aer liber Wollman Rink (patinaj pe gheață iarna, patinaj pe role în restul anului) și explorați expozițiile mici, dar diverse, de la Grădina Zoologică din Central Park, care se adresează familiilor și care include Grădina Zoologică pentru copii Tisch. Chiar dincolo, Centrul de Vizitare a Lactatelor oferă informații despre Central Park, hărți și suveniruri într-o clădire care odinioară distribuia lapte proaspăt familiilor din oraș.

Flancat de ulmi americani venerabili și de statui ale unor scriitori celebri, drumul duce spre nord până la Bethesda Terrace and Fountain, una dintre cele mai vechi structuri ale parcului și un loc popular pentru selfie-uri.

Loeb Boathouse – de asemenea, un restaurant și bar – îi ajută pe vizitatori să exploreze lacul cu barca cu vâsle sau cu un tur ghidat cu gondola venețiană. Țărmul nordic al lacului este mărginit de o zonă puternic împădurită cu stânci ieșite la suprafață, numită Ramble, oda lui Olmstead la natura brută.

new york central park
Vedere aeriană asupra Central Park

Central Park: zona centrală

Două instituții de talie mondială – Muzeul Metropolitan de Artă (Metropolitan Museum of Art – Met) și Muzeul American de Istorie Naturală (American Museum of Natural History – AMNH) – se află la mijlocul parcului. Cele două milioane de lucrări ale Met acoperă aproape toate părțile globului și toate epocile istorice, iar vizitatorii se pot bucura de priveliști impunătoare asupra parcului din grădina de sculpturi de pe acoperiș și din galeria aerisită care adăpostește vechiul templu egiptean Dendur. AMNH este unul dintre cele mai mari muzee de orice fel din lume. Dedicată naturii, științei și culturii umane, colecția cuprinde peste 33 de milioane de specimene și artefacte.

• CITEŞTE ŞI:  Un ruj roșu vechi de 3.700 de ani, descoperit în Iran, ar putea fi cel mai vechi descoperit vreodată

Întinzându-se pe toată lățimea parcului între cele două muzee, Great Lawn este o combinație de complex sportiv și loc de concerte care a găzduit mulțimi de jumătate de milion de oameni atrași de spectacole precum Elton John, Plácido Domingo și Filarmonica din New York. Fost rezervor transformat în Hooverville din perioada Depresiunii, spațiul deschis și-a adoptat forma actuală în anii 1950. Teatrul Delacorte în aer liber prezintă gratuit programul Shakespeare in the park în timpul verii, iar Teatrul de marionete Swedish Cottage din apropiere organizează spectacole populare de păpuși pentru familii.

Chiar la nord, un rezervor redenumit în onoarea lui Jacqueline Kennedy Onassis oferă o pistă de jogging de un kilometru și jumătate, un traseu ecvestru, cireși cu flori roz și șansa de a vedea zecile de specii de păsări acvatice care frecventează cel mai mare lac al parcului.

Central Park: zona de nord

Amplasat în Harlem, capătul nordic al parcului onorează moștenirea cartierului cu elemente precum Memorialul Duke Ellington de pe Fifth Avenue și 110th Street – primul monument dedicat unui artist afro-american din New York (inaugurat în anul 1997). Dana Discovery Center on Harlem Meer oferă pe tot parcursul anului o serie de expoziții, programe educaționale și evenimente de sărbători.

Una dintre puținele părți din Central Park care nu aderă la viziunea rustică a lui Olmsted, Grădina Conservatorului, cu o suprafață de aproape trei hectare, include paturi franceze, englezești și italienești îngrijite, plus o poartă magnifică din Epoca de Aur, care odinioară se afla în fața conacului Vanderbilt de pe Fifth Avenue.

Istoria militară bogată a zonei de nord – a servit ca tabără britanică în timpul Războiului de Independență și ca bază americană în Războiul din 1812 – este evidentă la adresa Blockhouse, nr. 1814, cea mai veche structură supraviețuitoare a parcului, și în locul Fort Clinton, un bastion britanic din anul 1776.

• CITEŞTE ŞI:  ARO - povestea primului autoturism de teren fabricat în România şi cum a dispărut de pe piaţă

În vecinătate

Străbătând Museum Mile, tronsonul de pe Fifth Avenue între străzile 82 și 110, veți găsi Muzeul Guggenheim, proiectat de Frank Lloyd Wright, mica, dar superba Frick Collection, Muzeul Evreiesc, Muzeul orașului New York și El Museo del Barrio. În colțul de sus al parcului, Africa Center evoluează încet-încet de la un centru de politici și evenimente speciale la un muzeu al artelor și culturii africane.

Mergeți spre Central Park West pentru a vedea emblematicele Dakota Apartments din secolul al XIX-lea, unde au locuit cândva celebrități, de la starul de fotbal Joe Namath și dansatorul Rudolph Nureyev la actrița Lauren Bacall, compozitorul Leonard Bernstein și John Lennon. Peste drum, în Central Park, memorialul Strawberry Fields îl onorează pe Lennon, care a fost ucis în fața Dakota în anul 1980. La câteva străzi mai la nord, muzeul și arhivele Societății Istorice din New-York oferă o privire fascinantă asupra istoriei, de la fondarea sa în anul 1804 și până în prezent.

#1. Central Park a fost deschis în anul 1859. Are o suprafaţă de 315 hectare și este vizitat anual de circa 40 de milioane de persoane, fiind una dintre locațiile cele mai filmate din lume. Parcul se mândrește cu peste 25.000 de arbori, inclusiv unele dintre cele mai vechi și mai exotice specii întâlnite în mediul urban. Lacuri au fost săpate și dealuri au fost ridicate pentru a crea un peisaj natural.

#2. Bugetul inițial pentru crearea parcului a fost stabilit la 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, până la finalizarea parcului, s-au cheltuit mai mult de 15 milioane de dolari. Pentru a pune în context, această sumă reprezintă aproximativ 450 de milioane de dolari în banii de astăzi, adică mai puțin de o treime din cât a costat construirea Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume.

central park in anotimpuri
Central Park în timpul anotimpurilor

#3. Pe timpul verii, Central Park este plin de oameni care se bucură de activităţile diverse, fiind una dintre cele mai mari atracţii ale oraşului New York. Toamna, parcul devine o pânză de culori vibrante, iar frunzele vastei sale colecții de copaci capătă nuanțe strălucitoare de portocaliu, roșu și galben. Iarna în Central Park este magică, cu posibilități de patinaj pe gheață la Wollman Rink, ceea ce îl face o destinație populară în perioada sărbătorilor. Primăvara readuce parcul la viață cu peste 200 de specii de flori de cireș, narcise și lalele, creând un spectacol plin de culoare.

• CITEŞTE ŞI:  Jean Hilliard, femeia care a fost îngheţată timp de 6 ore, dar a supravieţuit

#4. În Central Park există 42 de poduri și arcade. Acestea includ 30 de arcuri decorative și 13 poduri. Cele mai faimoase poduri din parc sunt Bow Bridge și Gapstow Bridge.

#5. Central Park a fost cândva casa unei turme de oi. Această parte a parcului se numește Sheep Meadow, iar oile au pășunat liber acolo până în anii 1930. Astăzi, este o imensă peluză frecventată de turiști.

#6. Parcul găzduiește o grădină zoologică, Central Park Zoo. Deschisă în anii 1860, grădina zoologică găzduiește în prezent peste 1.400 de animale din 163 de specii diferite. De când și-a deschis porțile, grădina zoologică a primit peste 400 de milioane de vizitatori.

#7. Unele dintre cele mai scumpe locuințe din New York se află lângă parc. Strada se numește Rândul Miliardarilor. Unele dintre aceste „apartamente” de lux costă mai mult de 200 de milioane de dolari.

#8. Central Park Conservancy, o organizație non-profit care contribuie cu 75% din bugetul anual al parcului, administrează parcul și a investit peste 1 miliard de dolari în proiecte de restaurare și întreținere.

#9. Parcul a fost prezentat în peste 300 de filme şi seriale. Printre acestea se numără „Singur acasă 2: Pierdut în New York”, „Spider-Man 3”, „Friends”, „Gossip Girl”, „Sex and the City”, „Mr. Robot” şi lista poate continua…

#10. Câteva statistici interesante privind Central Park:

 • 15.000 de locuri de muncă create;
 • 1,2 miliarde de dolari contribuție anuală la economia New York-ului;
 • 93 km de poteci și drumuri pentru plimbare și jogging;​
 • 12 milioane de vizite la Grădina Zoologică din Central Park anual;
 • 6 milioane de plimbări cu bicicleta anual;
 • 4 milioane de alergători anual;
 • 3 milioane de vizitatori la patinoar anual;
 • 2 milioane de vizitatori la teatrul în aer liber anual;
 • Peste 3.000 de evenimente organizate anual;
 • 26 de terenuri de baseball, 30 de terenuri de tenis și două patinoare;
 • Peste 9.000 de bănci, oferind locuri pentru relaxare și odihnă pe tot parcursul parcului​.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

creierul unei femei şi cel al unui bărbat

Există vreo diferenţă între creierul unei femei şi cel al unui bărbat? Ce spune...

0
Întrebarea dacă există o diferență tangibilă între creierul unei femei şi cel al unui bărbat este una dintre cele mai convingătoare (dar şi cele...
cine este mai afectat după divorţ

Cine este mai afectat după divorţ: femeia sau bărbatul? Ce spune un studiu recent...

0
Divorțul este o experiență dureroasă și stresantă pentru oricine, dar poate avea efecte diferite asupra bărbaților și femeilor. În funcție de factori precum situația...
experiențele din apropierea morții

Activitatea conștientă observată în creierele muribunde ar putea explica experiențele din apropierea morții

0
Cercetătorii au observat creierele pacienților aflaţi pe moarte, care se sting într-o glorie neuronală strălucitoare, indicând faptul că ultimele clipe ale vieții pot fi...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via