10 curiozităţi despre Iakutsk, cel mai rece oraş din lume

Noutăţi

Iakutsk, capitala Republicii Sakha din Rusia, este un oraş unic pe Pământ. Cunoscut ca fiind cel mai rece oraș din lume, Iakutsk este o destinație care fascinează și nedumerește vizitatorii cu clima sa extremă și cu patrimoniul său cultural unic.

Acest oraș, situat în inima Siberiei, este renumit pentru iernile sale friguroase, unde temperaturile pot coborî până la -50 de grade Celsius sau chiar mai jos. Dar Iakutsk înseamnă mult mai mult decât temperaturile sale extrem de joase.

#1. Nu este cea mai rece zonă locuită, dar este cel mai rece oraş din lume

Deși, din punct de vedere tehnic, nu este cea mai rece zonă locuită, aceasta fiind Oimiakon, tot din aceeaşi parte a lumii, Iakutsk este de departe cel mai rece oraș de pe Pământ. Se află la doar 4 grade sub cercul arctic și a fost construit pentru a face față permafrostului, aproape tot timpul anului.[sursa]

iakutsk
Vedere panoramică asupra oraşului Iakutsk

În cea mai nefastă perioadă, Iakutsk are o temperatură medie zilnică de -40 grade Celsius. Temperatura sa medie zilnică rămâne sub zero grade timp de șapte luni pe an, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai oribile ierni cunoscute de om.

Cele mai reci temperaturi înregistrate vreodată de pe planetă în afara Antarcticii au avut loc în bazinul râului Yana la nord-est de Iakutsk. Deși iernile sunt lungi și extrem de reci, verile sunt calde (deși destul de scurte), cu temperaturi maxime de peste zi, ocazional, chiar și 32°C, ceea ce face diferențele de temperatură sezoniere pentru regiune, printre cele mai mari din lume.

#2. Yakutsk este cel mai mare oraș construit pe permafrost

Permafrostul, sau solul înghețat permanent, acoperă o parte semnificativă a teritoriului Iakutskului, ceea ce face din acesta un oraș unic, care se confruntă cu provocări distincte legate de construcții și infrastructură.

• CITEŞTE ŞI:  Dacii falsificau monede de argint, iar tehnica pe o foloseau este impresionantă. Tradiţia a fost dusă mai departe

Având în vedere aceste condiţii, cele mai multe case din Iakutsk sunt construite pe stâlpi de beton.

#3. Zona este bogată în aur

Iakutsk a fost fondat la jumătatea secolului al XVII-lea și a devenit un oraș mare atunci când au fost descoperite zăcăminte de aur şi diamante în apropiere.

Împins spre industrializare de Stalin, Iakutsk a continuat să se dezvolte și în secolul XX. Chiar dacă orașul era în creștere, trebuiau luate multe măsuri de precauție pentru a gestiona vremea rece. Având în vedere cantitatea de pregătire necesară pentru a trăi în frigul extrem, este remarcabil faptul că oamenii au rămas să locuiască aici.

#4. Populația din Iakutsk este de peste 300.000 de locuitori

În ciuda condițiilor meteorologice extreme, Iakutsk găzduiește o populație substanțială, cu peste 300.000 de persoane care locuiesc în oraș.

Locuitorii din Iakutsk au dezvoltat o serie de strategii pentru a se adapta la temperaturile extrem de scăzute. Casele sunt construite cu pereți groși și izolație bună, iar oamenii se îmbracă în haine groase, inclusiv pălării de blană și cizme căptușite.

iakutsk curiozităţi
iakutsk curiozităţi
Viaţa de zi cu zi poate fi o provocare în acest oraş îngheţat

#5. Ocupaţia

Deşi te-ai putea gândi că nu sunt prea multe de făcut într-un loc în care temperaturile sunt atât de scăzute, oamenii s-au adaptat şi duc o viaţă obişnuită.

Iată câteva dintre principalele ocupaţii din acest oraş îngheţat:

  • Minerit: Regiunea este bogată în resurse minerale, inclusiv diamante, aur, cărbune și gaze naturale. Mineritul este o industrie importantă, oferind locuri de muncă pentru o parte semnificativă a populației;
  • Silvicultură: Pădurile vaste din jurul Iakutsk furnizează lemn pentru industria de construcții și prelucrare a lemnului;
  • Agricultură: Deși sezonul de creștere este scurt, agricultura joacă un rol important în economia locală. Se cultivă în principal cartofi, legume și cereale;
  • Creșterea animalelor: Creșterea renilor, cailor și vacilor este o ocupație tradițională în Iakutsk, furnizând carne, lapte și produse lactate;
  • Comerț și servicii: Orașul este un centru comercial și de servicii pentru regiune, oferind o gamă largă de magazine, restaurante, hoteluri și alte servicii;
  • Educație și cercetare: Iakutsk are o universitate de stat și mai multe institute de cercetare, care se concentrează pe studiul climatului, permafrostului și culturii locale.
iakutsk curiozităţi
În principal, oamenii cumpără produse congelate de la piaţă

#6. Noaptea polară în Iakutsk

Oamenii din cel mai rece oraş din lume experimentează noapte polară. Acesta este un fenomen care apare în regiunile polare, unde Soarele nu răsare deloc pentru o anumită perioadă de timp în timpul iernii.

• CITEŞTE ŞI:  Animalele bioluminescente strălucesc de cel puțin 540 de milioane de ani

Noaptea polară în Iakutsk durează aproximativ 3 luni, din 21 noiembrie până pe 21 ianuarie. În această perioadă, Soarele nu răsare deloc, iar ziua este foarte scurtă, cu doar câteva ore de lumină crepusculară.

Noaptea polară poate avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor. Lipsa luminii solare poate duce la tulburări de somn, depresie și alte probleme de sănătate. De asemenea, noaptea polară poate afecta producția de energie și poate face mai dificilă desfășurarea activităților zilnice.

#7. Autostrada de gheaţă

Orașul are un sistem de transport unic, numit „autostrada de gheață”. În timpul iernii, râurile înghețate din jurul Iakutskului devin „autostrăzi de gheață”, permițând transportul de bunuri și persoane pe distanțe mari.

Autostrada de gheață este esențială pentru economia și viața de zi cu zi a locuitorilor din acest oraş îngheţat și din regiunile învecinate. Aceasta permite transportul de bunuri esențiale, cum ar fi alimente, combustibil și materiale de construcții, către comunitățile izolate. De asemenea, autostrada facilitează transportul de persoane, permițând oamenilor să călătorească între orașe și sate.

Există o serie de riscuri asociate cu utilizarea autostrăzii de gheață. Gheața se poate rupe, iar vehiculele pot cădea în apă înghețată. De asemenea, condițiile meteorologice extreme pot face ca aceste drumuri îngheţăte să fie dificil de parcurs.

iakutsk autostrada de gheaţă
Autostradă de gheaţă în Iakutsk

#8. Singurul Muzeu al Mamuţilor din lume

În cel mai rece oraş al lumii se află Muzeul Mamuţilor, singurul muzeu de acest fel din lume.

Puteți găsi acest loc interesant chiar în centrul orașului, care vă spune tot ce trebuie să știți despre această fiară preistorică, ale cărei rămășițe și habitate se găsesc în proporție de 75% în zonă.

• CITEŞTE ŞI:  Olivia Farnsworth, fetiţa care nu simte durere, foame sau nevoie de somn

#9. Tradiţii

Îmbrăcămintea tradițională din Iakutsk este adaptată la condițiile climatice extreme din Siberia. Hainele sunt confecționate din materiale naturale, cum ar fi blana de ren, pielea de căprioară și lâna de oaie. 

Bucătăria tradițională din acest oraş îngheţat este bazată pe carne de ren, pește și produse lactate. De asemenea, au loc festivaluri specifice, în care se realizează sculpturi în gheaţă, se dansează şi se cântă într-un stil propriu.

Yhyаkh este festivalul care sărbătorește renașterea naturii după o iarnă grea, triumful vieții, începutul unui nou an în Republica Sakha.

Tradițiile din Iakutsk sunt o parte importantă a culturii și identității acestui popor. Hainele, mâncarea și obiceiurile tradiționale reflectă adaptarea la condițiile climatice extreme din Siberia și bogăția culturală a poporului.

#10. Un centru ştiinţific

Iakutsk este un centru științific pentru studierea permafrostului și a efectelor acestuia. Acest oraș înghețat se mândrește cu mai multe instituții de cercetare și universități de prestigiu, inclusiv Universitatea Federală de Nord-Est.

Datorită condițiilor sale geografice unice, acest loc atrage cercetători și oameni de știință din întreaga lume care studiază permafrostul și impactul acestuia asupra mediului.

În concluzie, Iakutsk este un oraș cu adevărat fascinant, cu o istorie bogată, o climă unică și o cultură plină de viață. De la faptul că este cel mai friguros oraș de pe Pământ la faptul că se mândrește cu peisaje naturale uimitoare, acest oraș înghețat oferă o multitudine de experiențe atât pentru localnici, cât și pentru turiştii iubitori de locuri extreme.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cazul mortara

Cazul Mortara: scandalul copilului răpit de Papa Pius al IX-lea

0
Cazul Mortara este unul dintre cele mai mari scandaluri în care a fost implicat, direct, Vaticanul. Totodată, acest caz a scos la iveală unele...
aron pumnul

Aron Pumnul, profesorul genial care l-a inspirat pe Mihai Eminescu

0
Aron Pumnul a fost o personalitate remarcabilă a culturii și mișcării de unitate națională românească din secolul al XIX-lea. Născut într-o familie de țărani...
martorii lui iehova

Deportarea Martorilor lui Iehova în Siberia. Motivul pentru care au fost alungate mii de...

0
Deportarea Martorilor lui Iehova în Siberia a făcut parte din cel de-al treilea val de deportări în masă a populație din teritoriile nou ocupate...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via