A fost descoperită baza militară antică din povestea biblică cu „îngerul Domnului care a ucis 185.000 de soldați asirieni într-o noapte”

Noutăţi

Cercetătorii au descoperit o bază militară antică ce ar putea confirma o poveste biblică despre „îngerul Domnului care a ucis 185.000 de soldați asirieni”, respingând un atac asupra Ierusalimului.

O veche legendă povestește că, în urmă cu aproximativ 2.700 de ani, Domnul a trimis un înger mesager pentru a apăra Țara Sfântă de o armată de soldați asirieni veniți să o cucerească. Se spune că îngerul Domnului a coborât asupra invadatorilor și a distrus 185.000 de soldați într-o singură noapte.

Cu toate acestea, nu existau dovezi arheologice care să confirme că acest eveniment supranatural sau chiar bătălia în sine au avut loc.

Mii de ani mai târziu, folosind tehnici moderne de cartografiere, arheologul Stephen Compton afirmă că a găsit indicii care atestă desfășurarea bătăliei.

Imperiul Asirian, care a existat între 1365 și 609 î.Hr., a avut apogeul său cu sute de ani înainte de Hristos. Invazia Ierusalimului a fost orchestrată de regele Sennacherib, care dorea să își consolideze dominația politică și economică asupra tuturor rutelor comerciale ce traversau deșertul sirian și duceau la Marea Mediterană.[sursa]

O baza militară antică descoperită recent ar fi fost scena unei populare relatări biblice

O bază militară antică, locul unei cunoscute relatări biblice

Cercetătorii au descoperit anterior o scenă sculptată în pereții de piatră ai palatului regelui Sennacherib, care celebra cucerirea orașului Lachis, situat la 62 de kilometri sud de Ierusalim. Sculpturile ilustrau cum era amenajată baza militară, permițându-i arheologului Stephen Compton să o compare cu fotografiile realizate în zonă în anii 1910.

Arheologul a identificat o zonă ce avea aceeași dimensiune și formă ca desenele de pe pereții palatului, ceea ce l-a condus la ruine care conțineau rămășițele unui zid perimetral și fragmente de ceramică.

După un studiu arheologic amănunțit al sitului, Compton a concluzionat că locul a fost abandonat după invazia lui Sennacherib și că zona nu a mai fost locuită de cel puțin 2.600 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Cum au supravieţuit oamenii timp de mii de ani fără medicamente şi tratamente complexe?

Această descoperire a deschis noi perspective pentru cercetători, facilitând localizarea altor situri militare similare în regiune și oferind speranța găsirii unor orașe antice distruse de Imperiul Asirian.

În anul 2021, Stephen Compton a anunțat într-o postare pe X, cunoscut anterior ca Twitter, că a descoperit locația taberelor militare ale lui Sennacherib: „Fiecare era un sit rotund, situat la puțin peste o milă nord de vechile ziduri ale orașului respectiv și fiecare purta același nume arab pe cel puțin o hartă timpurie, «Mudawwara»”.

Această locație indica faptul că acolo forțele lui Sennacherib și-au planificat atacul, fiind cunoscută sub numele de Khirbet al Mudawwara în arabă, ceea ce înseamnă „Ruinele taberei conducătorului invadator”.

Până la descoperirea sitului asirian de către Compton, cercetătorii mai identificaseră doar o singură tabără militară antică în zonă.

Situl secundar a fost ocupat în timpul asediului roman al Ierusalimului, iar structura sa a oferit cercetătorilor un punct de referință pentru compararea amenajărilor taberelor militare.

Taberele militare romane erau întotdeauna dreptunghiulare, în timp ce aceasta era ovală, forma caracteristică a taberelor asiriene.”, a scris Compton într-un comunicat de presă.

Metodele pe care arheologul Stephen Compton le-a folosit pentru a găsi tabăra lui Sennacherib au dus la descoperirea altor tabere militare asiriene.

În unele cazuri, a fost de asemenea posibil să se folosească taberele nou descoperite pentru a localiza siturile unor orașe antice despre care se știa că au fost asediate de asirieni, dar a căror locație era necunoscută sau incertă.”, a scris Compton.

Povestea biblică despre „îngerul Domnului care a ucis 185.000 de soldați” într-o noapte

Trei relatări biblice, din cărțile „Isaia, 37:36-38”, „2 Împărați, 19:35” și „2 Cronici, 32:21”, descriu cum soldații asirieni au fost uciși în noaptea de dinaintea atacului asupra Ierusalimului.

• CITEŞTE ŞI:  Justinian Marina, patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserică şi comunişti

În toate aceste relatări, divinitatea israelită Yahweh a trimis un înger care a trecut prin tabăra asirienilor în timp ce soldații dormeau, omorându-i pe toți pentru că îi amenințaseră pe credincioșii săi.

Pasajul biblic din „2 Împărați, 19:35” spune: „În noaptea aceea, îngerul Domnului a ieșit și a lovit în tabăra asirienilor o sută optzeci și cinci de mii de oameni; și când s-au sculat dimineața devreme, iată, toți erau trupuri moarte”.

Îngerul Domnului, denumit în ebraică malak Yahweh, se traduce prin mesager al Domnului și a fost trimis să protejeze Ierusalimul după ce conducătorul său, Ezechia, s-a rugat lui Dumnezeu pentru siguranță.

Alte versiuni ale războiului

Într-o altă versiune a atacului, se spune că o ciumă a decimat soldații asirieni, în timp ce o versiune greacă susține că soldații au rămas fără apărare după ce șoarecii le-au invadat tabăra în timpul nopții și le-au ros toate arcurile și curelele scuturilor.

După înfrângerea armatei asiriene, dealul a rămas neatins până în anii 1930, când britanicii au transformat o porțiune din acesta într-un depozit de muniții, datorită faptului că era ușor de apărat. Acesta a fost redenumit Dealul Munițiilor.

În anul 1948, armata iordaniană a capturat dealul de la britanici și a construit tranșee defensive în jurul perimetrului. Două decenii mai târziu, parașutiștii israelieni au luptat pentru a cuceri dealul în timpul Războiului de Șase Zile.

Astăzi, situl este un memorial și un muzeu dedicat acelei bătălii sângeroase care a dus la moartea a 15.000 de arabi și aproximativ 1.000 de israelieni.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

poarta ishtar

Poarta Ishtar, o minune arhitecturală a lumii antice, ale cărei secrete s-au pierdut în...

0
Poarta Ishtar a fost construită de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea în jurul anului 575 î.Hr. Era a opta poartă a orașului-stat Babilon, situat...
mucegai pe mâncare

Ce să faci atunci când găseşti mucegai pe mâncare: recomandările experţilor

0
Ieri ai cumpărat o cutie de zmeură și deja începe să arate puțin…dubios. Dar ar fi o risipă să arunci aceste fructe delicioase, nu-i...
Piatra din Rosetta

Piatra din Rosetta, obiectul care a stat la baza descifrării scrierii hieroglifice

0
Piatra din Rosetta reprezintă o stelă egipteană, ce datează din anul 196 î.Hr., care a stat la baza descifrării scrierii hieroglifice. O stelă este...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via