Cazul bizar al lui Adam Rainer, omul care s-a născut pitic şi a murit gigant

2 min


46
46 puncte

Adam Rainer este singurul om din lume care a fost, într-o singură viață, atât pitic, cât și gigant.

La vârsta de 17 ani avea înălțimea unui copil de 7 ani, iar la 21 de ani măsura numai 122 de centimetri. A fost diagnosticat cu nanism.

Brusc a început să crească, ajungând, la vârsta de 32 de ani, la înălţimea de 2,18 metri. Au apărut problemele la coloana verterbală, fiind diagnosticat de această dată cu gigantism. Adam s-a stins la 51 de ani, când ajunsese la înălţimea de 2,34 metri.

Cine a fost Adam Rainer

Adam Rainer
Adam Rainer în două perioade distincte şi total diferite ale vieţii sale

Adam Rainer s-a născut la Graz, în Imperiul Austro-Ungar, în anul 1899. În adolescență a fost catalogat drept pitic, dar, pe vremea aceea medicina nu putea face minuni. Copii cu astfel de probleme erau îndreptați către circ și nu li se oferea o şansă la o viaţă normală. Erau doar nişte ciudaţi.

Părinții lui avuseseră dimensiuni ”normale”, însă băiatul se dezvolta foarte lent. La vârsta de 18 ani avea doar 122 cm, înălțimea unui băiețel de șapte ani.

Acesta a fost și motivul pentru care lui Adam i-a fost refuzată înrolarea în armată. Rainer a fost diagnosticat, imediat, cu nanism.

La 21 de ani însă, în mod neaşteptat, viața sa avea să se schimbe. Dar într-un mod dramatic.

A început să crească brusc

A început să crească într-un ritm alarmant, oamenii de rând negăsind vreo explicație. A ajuns de la înălţimea de 1,46 metri la 2,15 metri, o schimbare uriașă, la propriu.

Citeşte şi:  Alexandrina de la Cozia, eroina uitată, care l-a salvat pe Vlad Ţepeş

În anul 1932, la vârsta de 33 de ani, Adam avea 2,18 metri. Cum era de aşteptat, au apărut problemele la coloana vertebrală, așa că medicii au trebuit să intervină, mai ales că acest domeniu evoluase mult.

Adam Rainer

A primit diagnosticul de acromegalie, o boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a capului și a membrelor. Mai este cunoscută şi ca gigantism. Astfel, a fost diagnosticat într-un mod diametral opus față de primul diagnostic primit pe când era un copil.

Astfel, Adam a s-a transformat din pitic în gigant.

Această boală bizară face ca țesutul moale al corpului începe să se umfle. De asemenea, i-au fost afectate organele interne, iar corzile vocale s-au îngroșat. La 45 de ani, Adam avea grave dificultăți de vorbire.

Chirurgii au acceptat să-l opereze. Abia atunci au constatat că Adam avea o tumoare care presa pe glanda pituitară. Acest lucru făcea ca glanda să secrete prea mulți hormoni de creștere. Tumoarea a fost îndepărtată în cele din urmă, dar Rainer era, deja, imens.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial lumea a început să nu se mai uite la el ca la o ciudăţenie a naturii, ci a fost privit ca un tip cu probeme de ordin medical. A fost internat într-o clinică, întrucât nu mai putea merge deloc. Picioarele îi cedau din cauza bolii și a greutăţii.

Singurul om din lume care a fost și pitic, și gigant, a murit pe 4 martie 1950. Avea 51 de ani și măsura 2,34 metri înălțime.

Citeşte şi:  Povestea lui Louis Braille şi cum a inventat alfabetul pentru nevăzători la doar 15 ani

Totuşi, Adam nu a fost nici măcar aproape de a fi cel mai înalt om din lume. Cel mai înalt om din lume este considerat a fi americanul Robert Wadlow, ”Gigantul din Illinois”. La 22 de ani, când a decedat, acesta măsura 2,71 metri.[Top 10 cei mai înalţi oameni din lume]

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

46
46 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide