Cazul bizar al lui Adam Rainer, omul care s-a născut pitic şi a murit gigant

Noutăţi

Adam Rainer este singurul om din lume care a fost, într-o singură viață, atât pitic, cât și gigant.

La vârsta de 17 ani avea înălțimea unui copil de 7 ani, iar la 21 de ani măsura numai 122 de centimetri. A fost diagnosticat cu nanism.

Brusc a început să crească, ajungând, la vârsta de 32 de ani, la înălţimea de 2,18 metri. Au apărut problemele la coloana verterbală, fiind diagnosticat de această dată cu gigantism. Adam s-a stins la 51 de ani, când ajunsese la înălţimea de 2,34 metri.

Cine a fost Adam Rainer

Adam Rainer
Adam Rainer în două perioade distincte şi total diferite ale vieţii sale

Adam Rainer s-a născut la Graz, în Imperiul Austro-Ungar, în anul 1899. În adolescență a fost catalogat drept pitic, dar, pe vremea aceea medicina nu putea face minuni. Copii cu astfel de probleme erau îndreptați către circ și nu li se oferea o şansă la o viaţă normală. Erau doar nişte ciudaţi.

Părinții lui avuseseră dimensiuni ”normale”, însă băiatul se dezvolta foarte lent. La vârsta de 18 ani avea doar 122 cm, înălțimea unui băiețel de șapte ani.

Acesta a fost și motivul pentru care lui Adam i-a fost refuzată înrolarea în armată. Rainer a fost diagnosticat, imediat, cu nanism.

La 21 de ani însă, în mod neaşteptat, viața sa avea să se schimbe. Dar într-un mod dramatic.

A început să crească brusc

A început să crească într-un ritm alarmant, oamenii de rând negăsind vreo explicație. A ajuns de la înălţimea de 1,46 metri la 2,15 metri, o schimbare uriașă, la propriu.

În anul 1932, la vârsta de 33 de ani, Adam avea 2,18 metri. Cum era de aşteptat, au apărut problemele la coloana vertebrală, așa că medicii au trebuit să intervină, mai ales că acest domeniu evoluase mult.

Adam Rainer

A primit diagnosticul de acromegalie, o boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a capului și a membrelor. Mai este cunoscută şi ca gigantism. Astfel, a fost diagnosticat într-un mod diametral opus față de primul diagnostic primit pe când era un copil.

• CITEŞTE ŞI:  Legenda lui Li Ching-Yuen, bărbatul care ar fi trăit 256 de ani şi cât de reală este povestea sa

Astfel, Adam a s-a transformat din pitic în gigant.

Această boală bizară face ca țesutul moale al corpului începe să se umfle. De asemenea, i-au fost afectate organele interne, iar corzile vocale s-au îngroșat. La 45 de ani, Adam avea grave dificultăți de vorbire.

Chirurgii au acceptat să-l opereze. Abia atunci au constatat că Adam avea o tumoare care presa pe glanda pituitară. Acest lucru făcea ca glanda să secrete prea mulți hormoni de creștere. Tumoarea a fost îndepărtată în cele din urmă, dar Rainer era, deja, imens.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial lumea a început să nu se mai uite la el ca la o ciudăţenie a naturii, ci a fost privit ca un tip cu probeme de ordin medical. A fost internat într-o clinică, întrucât nu mai putea merge deloc. Picioarele îi cedau din cauza bolii și a greutăţii.

Singurul om din lume care a fost și pitic, și gigant, a murit pe 4 martie 1950. Avea 51 de ani și măsura 2,34 metri înălțime.

Totuşi, Adam nu a fost nici măcar aproape de a fi cel mai înalt om din lume. Cel mai înalt om din lume este considerat a fi americanul Robert Wadlow, ”Gigantul din Illinois”. La 22 de ani, când a decedat, acesta măsura 2,71 metri.[Top 10 cei mai înalţi oameni din lume]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

radu şerban

Domnia spectaculoasă a lui Radu Şerban în Ţara Românească

0
Radu Şerban s-a născut la finalul sec. al XVI-lea, într-una dintre cele mai ilustre familii din Țara Românească. Tatăl său, Şerban, era unul dintre...
de ce nu a invadat alexandru cel mare roma

De ce nu a invadat Alexandru cel Mare Roma? Ce s-ar fi întâmplat dacă...

0
Alexandru cel Mare a cucerit un imperiu uriaș care se întindea din Balcani până în Pakistanul de astăzi. Dar dacă regele macedonean și-ar fi...
sergiu celibidache

Sergiu Celibidache: s-a hrănit cu buruieni din cauza sărăciei, dar a devenit un dirijor...

0
Sergiu Celibidache a fost un personaj fascinant şi controversat, un profesionist nonconformist care nu a ezitat să critice personalităţi de o valoare incontestabilă ale...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via