Occultus, robotul inventat de Adolph Whitman în anul 1909

2 min


1
1 punct

Adolph Whitman a fost un inventator misterios, de origine germană, care a trăit la începutul secolului al XX-lea și care a fost interesat de mecanică și electricitate.

Nu există foarte multe informaţii despre viaţa sa şi despre invenţiile sale, însă Adolph Whitman a rămas în istorie după ce a creat un om mecanic (atuomaton) numit „Occultus” sau „Barbarossa”.

Adolph Whitman şi inventarea lui Occultus

După mulți ani de lucru, Whitman a reușit să creeze un om mecanic care putea merge și face diverse lucruri specifice omului, precum să vorbească, să cânte, să fluiere sau să râdă. Această capodoperă mecanică era atât de umană încât, de la distanţă nu putea fi deosebită de o ființă vie.

Un om mecanic este un automat care seamănă cu un om. Este o mașinărie care poate să execute anumite acțiuni sau mișcări prin intermediul unor mecanisme interne. Un om mecanic poate fi controlat de o sursă externă, cum ar fi unde electrice sau telecomenzi, sau poate avea un program intern care îi dictează comportamentul. 

Robotul Occultus era alcătuit din angrenaje mecanice şi mecanisme complexe. Avea ochi de sticlă, iar în piept, robotul avea montate mai multe fonografe. Acestea produceau diverse sunete şi reacţii verbale, însă modul în care mașinăria era controlată rămâne un secret al inventatorului.

robotul occultus
Adolph Whitman şi robotul Occultus la o expoziţie din Berlin, în anul 1909

Adolph Whitman susţinea că putea controla robotul Occultus prin unde electrice fără fir. Fiecare parte a ansamblului ar fi fost controlată de un mic motor electric. Apoi, glumind, inventatorul spunea că va folosi armata sa de oameni mecanici pentru a cuceri lumea.[sursa]

Citeşte şi:  Activitatea conștientă observată în creierele muribunde ar putea explica experiențele din apropierea morții

Cu toate acestea, inventatorul îşi imagina o lume în care aceşti oameni mecanici să îndeplinească diverse sarcini în scopul uşurării vieţii oamenilor.

Se pare că robotul a fost creat în scop de divertisment şi pentru a fi expus la diferite evenimente şi expoziţii. Occultus putea efectua acțiuni și mișcări simple, dar care erau fascinante pentru publicul de la începutul secolului al XX-lea, având în vedere tehnologia limitată disponibilă în acea perioadă.

Adolph Whitman a prezentat robotul ultima dată la o expoziţie desfăşurată la Berlin, în anul 1909. Nu există informații clare despre ce s-a întâmplat cu Occultus după această expoziție. Nu au mai fost găsite surse despre soarta lui Occultus sau dacă a fost vreodată expus în altă parte.

A existat Adolph Whitman în realitate?

De asemenea, nu se cunosc detalii nici despre soarta inventatorului Adolph Whitman. Acesta pare să fi intrat în pământ după expoziţia de la Berlin din anul 1909. Acest lucru pune la îndoială însăşi existenţa lui Whitman.

Se poate să fi fost doar un personaj fictiv creat pentru a-l promova pe Occultus ca o minune mecanică. Sau poate că a fost o persoană reală, dar a rămas necunoscută sau uitată de istorie.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide