Amerigo Vespucci, navigatorul după care a fost numită America

Noutăţi

Amerigo Vespucci, cel după care a fost numit continentul America, a fost un navigator, explorator și cartograf italian din perioada Renașterii.

Născut în data de 9 martie 1451, în Florența, Italia, un oraş bogat şi un centru al artei și învățăturii renascentiste, Amerigo Vespucci provenea dintr-o familie înstărită, cu relaţii sus-puse. Familia sa era implicată în sectorul bancar și avea legături strânse cu cei din familia de Medici, care erau conducătrii Florenței şi care au sponsorizat mulţi artiști și savanți celebri. Pentru a-și demonstra statutul, tatăl lui Amerigo l-a angajat pe faimosul Domenico Ghirlandaio să picteze pentru Biserica Ognissanti un tablou în care să apară și membrii familiei sale.

Copilăria şi tinereţea

În copilărie și tinerețe, Vespucci a primit o educație temeinică, care includea studii de limbi clasice, filosofie, literatură, matematică și astronomie. Se spune că a fost instruit de către Giorgio Antonio Vespucci, unchiul său, care era un savant și astrolog.

La vârsta de 20 de ani, Amerigo Vespucci a început să lucreze pentru familia de Medici și a fost trimis în Spania în anul 1492. Acolo a pus bazele propriei afaceri, în oraşul Cádiz, furnizând provizii navelor care plecau în diverse expediții de explorare. Acest context i-a oferit oportunitatea de a intra în contact cu navigatori și exploratori celebri, precum Cristofor Columb, și să se familiarizeze cu tehnici de navigație și explorare.

Vespucci a fost probabil prezent când Cristofor Columb s-a întors din prima sa expediție de peste ocean, pe care el însuși îl ajutase să o pregătească. Mai târziu, Vespucci s-a ocupat de pregătirea și aprovizionarea altor nave pentru expedițiile lui Columb și ale altor exploratori.[sursa]

amerigo vespucci
Amerigo Vespucci şi traseele călătoriilor sale în Lumea Nouă

Călătoriile lui Amerigo Vespucci în Lumea Nouă

Amerigo Vespucci a devenit din ce în ce mai interesat de călătoriile lui Cristofor Columb. Fiind pasionat de călătorii şi geografie, Vespucci a decis să participe el însuşi la expediţii. Astfel, a participat la mai multe expediții în Lumea Nouă între anii 1497-1504. Există, însă, unele controverse și incertitudini cu privire la numărul exact al călătoriilor sale. În general, se consideră că a efectuat cel puțin două călătorii majore.

• CITEŞTE ŞI:  Rochia Tarkhan, cea mai veche rochie din lume, creată în urmă cu peste 5.000 de ani, în Egiptul antic

Prima călătorie (1499-1500)

Prima călătorie a lui Amerigo Vespucci în Lumea Nouă a avut loc între anii 1499-1500, sub comanda lui Alonso de Ojeda, un explorator spaniol. Această expediție a fost o încercare de a explora și a revendica teritorii noi pentru Spania și a urmat rutele deja deschise de Cristofor Columb.

Echipajul a plecat din Spania în mai 1499 și a navigat spre vest, trecând pe lângă Insulele Canare, un punct de oprire comun pentru călătoriile spre Lumea Nouă. De aici, au traversat Oceanul Atlantic, călătorind aproximativ o lună și jumătate înainte de a ajunge pe coasta nordică a Americii de Sud, în apropiere de actuala Guyana.

Odată ajunși în Lumea Nouă, Vespucci, Ojeda și echipajul au început să exploreze coasta americană, întâlnind diverse grupuri indigene și colectând informații despre resursele naturale și geografia regiunii. În timpul acestei călătorii, au navigat în jurul Peninsulei Paria, în Golful Paria, între actuala Venezuelă și Trinidad și Tobago.

Amerigo Vespucci a fost fascinat de flora și fauna pe care le-a întâlnit în Lumea Nouă, precum și de populațiile indigene pe care le-a întâlnit pe parcursul călătoriei. El a notat diferențele culturale și lingvistice între diversele grupuri indigene și a descris unele dintre obiceiurile și practicile lor în scrisorile pe care le-a trimis în Europa.

Un aspect important al acestei călătorii a fost studiul curenţilor oceanici, în special curentul marin venit dinspre Brazilia. Vespucci a observat că acest curent i-a împins spre vest, într-o direcție diferită de cea așteptată în drum spre Asia. Această observație l-a ajutat să concluzioneze că teritoriile pe care le-a explorat nu făceau parte din Asia, așa cum se credea inițial.

• CITEŞTE ŞI:  Mauro Prosperi, sportivul care a rătăcit prin deşert vreme de 10 zile, fără mâncare şi apă

După ce au explorat coasta nordică a Americii de Sud, echipajul s-a întors în Spania în septembrie 1500.

A doua călătorie (1501-1502)

A doua călătorie a lui Amerigo Vespucci în Lumea Nouă a avut loc între anii 1501-1502. De această dată, expediţia a fost sponsorizată de coroana portugheză. Această expediție a urmărit să exploreze și să cartografieze coasta sud-americană. Amerigo Vespucci a servit ca navigator principal și pilot al expediției.

Expediția a plecat din Lisabona, Portugalia, în mai 1501, cu o flotă de trei nave. Echipajul a traversat Oceanul Atlantic spre sud-vest, ajungând inițial în zona actualului Capul Sfântul Augustin, pe coasta de est a Braziliei. De acolo, au început să exploreze și să cartografieze coasta sud-americană, navigând spre sud.

Pe parcursul acestei călătorii, Vespucci și echipajul său au întâlnit diverse populații indigene și au observat diverse tipuri de vegetație și animale, multe dintre ele necunoscute europenilor. De asemenea, au colectat informații despre resursele naturale și geografia regiunii.

Un aspect important al acestei călătorii a fost studiul cerului și al constelațiilor australe, care erau diferite de cele boreale, observate în emisfera nordică. Această observație a contribuit la concluzia lui Amerigo Vespucci că teritoriile pe care le-a explorat erau un continent nou, distinct de Asia. Expediția a continuat să exploreze coasta sud-americană, ajungând până în sudul continentului. Acolo, condițiile meteorologice aspre și gheața marină i-au împiedicat să continue explorarea.

Expediția s-a întors în Portugalia în septembrie 1502. Vespucci a relatat experiențele sale în scrisori, care au fost publicate și distribuite în Europa. Aceste scrisori, împreună cu observațiile și descoperirile sale, au contribuit la răspândirea cunoștințelor despre Lumea Nouă și la acceptarea ideii că teritoriile descoperite erau un continent nou, și nu Asia, așa cum credea Cristofor Columb. Acest nou continent a fost denumit ulterior America, în onoarea lui Amerigo Vespucci.

• CITEŞTE ŞI:  Hoţii de cadavre, o "meserie" macabră, ce era făcută în numele ştiinţei

Moartea lui Amerigo Vespucci

După călătoriile sale în Lumea Nouă, Amerigo Vespucci s-a stabilit în Sevilla, Spania. Acolo a primit o poziție în Casa de Contratación, instituția responsabilă pentru supravegherea navigației, comerțului și explorării spaniole.

În anul 1508, Vespucci a fost numit Pilot Major al Spaniei (Chief Navigator) de către regele Ferdinand al II-lea. În această poziție, Vespucci a avut responsabilitatea de a-i învăţa pe toți tinerii navigatori cosmografia și arta de a naviga. De asemenea a supervizat elaborarea de hărți pentru expedițiile spaniole. În esență, Amerigo Vespucci avea controlul asupra călătoriilor sub steagul spaniol.

Deși nu există documente precise care să ateste data exactă a morții lui Amerigo Vespucci, se crede că a murit în Sevilla, în data de 22 februarie 1512. Ar fi avut în jur de 57 de ani. Moartea sa a survenit după o perioadă de boală, lăsând în urmă o moștenire durabilă în istoria explorării și a cartografiei.

Contribuțiile sale la cunoașterea geografiei lumii, împreună cu scrisorile sale care descriu descoperirile sale din Lumea Nouă, au avut un impact semnificativ asupra modului în care europenii au înțeles lumea în perioada Renașterii.

Cartograful german Martin Waldseemüller a recunoscut contribuțiile sale în harta sa din anul 1507, în care a denumit noul continent „America”, în onoarea lui Amerigo Vespucci. Acest nume a fost adoptat în cele din urmă de toate națiunile europene și a rămas numele continentului american până în prezent.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Câte furnici sunt pe Pământ

Test de cultură generală: Câte furnici sunt pe Pământ?

0
Câte furnici sunt pe Pământ? Ei bine, după cum intuiţi, răspunsul nu poate fi unul exact. Dar cert este că toate furnicile de pe...
deşertul sahara

15 curiozităţi despre deşertul Sahara, cel mai mare deşert uscat din lume

0
Deşertul Sahara este cel mai mare deșert uscat din lume. Primele două sunt Antarctica şi Arctica, două regiuni îngheţate, dar considerate deşerturi. Denumirea "Sahara" provine din limba...
papa leon al xiii-lea

Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

1
Papa Leon al XIII-lea, s-a născut ca Gioacchino Vincenzo Raffaele Luigi Pecci, în data de 2 martie 1810, în apropiere de Roma, Italia. A...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via