10 curiozităţi despre Atentatele de la 11 septembrie 2001

9 min


9
9 puncte

Atentatele de la 11 septembrie 2001 reprezintă o serie de atacuri sinucigașe, coordonate de către Al-Qaeda împotriva Statelor Unite ale Americii.

În dimineața acelei zile fatidice, 19 teroriști din cadrul Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.

Teroriștii au preluat controlul avioanelor, prăbușind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord și mulți alți oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur.

Atacatorii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor.

10 lucruri mai puţin ştiute despre Atentatele de la 11 septembrie 2001

#1. Plănuirea atacurilor

Cel care a conceput Atentatele de la 11 septembrie a fost Khalid Sheikh Mohammed. Acesta i-a prezentat ideea lui Osama bin Laden în anul 1996. La acel moment, bin Laden și al-Qaeda erau într-o perioadă de tranziție, mutându-se înapoi din Sudan în Afganistan.

Atentatul cu bombă de la ambasada SUA din Sudan și fatwā (în religia musulmană, fatwā reperzintă o opinie pe teme religioase, emisă cu scopul de a clarifica diferite probleme) din anul 1998, emisă de către Osama bin Laden, au marcat un punct de cotitură. Bin Laden se hotărâse să atace Statele Unite ale Americii.

La sfârșitul anului 1998 sau la începutul anului 1999, bin Laden i-a dat lui Mohammed aprobarea de a începe organizarea atacului.

Bin Laden a fost liderul operațiunii, aducând și ajutor financiar, și a fost implicat în alegerea participanților la atacuri. Bin Laden îi alesese inițial pe Nawaf al-Hazmi și pe Khalid al-Mihdhar, ambii jihadiști cu experiență, care luptaseră în Bosnia. Hazmi și Mihdhar au sosit în SUA la jumătatea lui ianuarie 2000, după ce au călătorit în Malaezia, unde au participat la summitul al-Qaeda, din Kuala Lumpur.

În primăvara anului 2000, Hazmi și Mihdhar au luat lecții de zbor în San Diego, California. Întrucât nu vorbeau prea bine limba engleză, nu au reuşit să învățe bine să zboare. În cele din urmă, au fost folosiţi doar ca teroriști de „forță” și nu ca piloți.

Spre sfârșitul anlui 1999, un grup de oameni din Hamburg, Germania, printre care Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi, Ziad Jarrah și Ramzi Binalshibh au sosit în Afganistan. Bin Laden a ales acești oameni pentru atacuri deoarece erau educați, vorbeau engleză și aveau experiență cu traiul în Occident. Noii recruți au fost căutați după capacități speciale, ceea ce a permis liderilor al-Qaeda să-l identifice și pe Hani Hanjour, care avea deja licență de pilot comercial.

Piloţii au sosit în SUA pe parcursul anului 2000. În primăvara lui 2001, au început să sosească în ţară și teroriștii de forță. În iulie 2001, Atta s-a întâlnit cu Binalshibh în Spania, unde și-au coordonat detaliile atacurilor, inclusiv alegerea finală a țintelor. Binalshibh a transmis și dorința lui bin Laden ca atacurile să aibă loc cât mai curând cu putință.

#2. Deturnarea

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, 19 teroriști au deturnat patru avioane comerciale care se deplasau către San Francisco și Los Angeles de la Boston, Newark și Washington D.C.

În timpul deturnării avioanelor, teroriștii au folosit armele pentru a ucide piloții de avion, stewarzi și pasageri. Unii dintre pasageri au reuşit să apeleze telefonic din avioane, spunând că s-au folosit cuțite pentru a înjunghia stewarzii și cel puţin un pasager.

• CITEŞTE ŞI:  Una dintre gemenele siameze s-a măritat, iar oamenii îşi pun aceeaşi întrebare

Alţi pasageri au putut să dea telefoane folosind serviciul aerian de radiotelefonie. Aceştia au oferit detalii, inclusiv că mai mulți teroriști erau în fiecare avion, că s-au utilizat gaze lacrimogene, și că unii oameni de la bord au fost înjunghiați.

La ora 8:46 a.m., zborul American Airlines numărul 11 s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center. A urmat zborul United Airlines numărul 175, care a lovit Turnul de Sud la ora 9:03 a.m. Un alt grup de teroriști a deturnat zborul American Airlines numărul 77, prăbuşind avionul în Pentagon la ora 9:37 a.m. Un al patrulea zbor, zborul United Airlines numărul 93, a cărui țintă finală se presupune a fi fost fie Capitoliul Statelor Unite, fie Casa Albă, s-a prăbușit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania la 10:03 a.m. În acest caz, pasagerii de la bord au încercat să lupte cu teroriștii.[sursa]

#3. Prăbuşirea turnurilor World Trade Center

Prăbuşirea Turnurilor Gemene a avut loc la aproximativ două ore după ce au fost lovite, la circa 15 minute distanţă unul de altul.

În total, trei clădiri din Complexul World Trade Center s-au prăbușit în urma avariilor structurale suferite în ziua atacurilor.

Turnul de sud (WTC 2) s-a prăbușit aproximativ la ora 9:59 a.m., după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu cauzat de impactul cu avionul ce efectua zborul United Airlines 175. Turnul de nord (WTC 1) s-a prăbușit la ora 10:28 a.m., după ce a ars timp de aproximativ 102 minute.

Avioanele ar fi avut la bord circa 90.000 de litri de combustibil, potrivit inginerilor.

Combustibilul pentru avioane arde la 400 – 850 de grade Celsius, iar oţelul îşi pierde aproximativ jumătate din rezistenţă la 650°C. În plus, oţelul îşi pierde forma şi se contractă atunci când temperatura nu e uniformă. Temperatura exterioară a fost mult mai scăzută decât cea din interior, unde ardea combustibilul.

Energia gravitaţională a unei clădiri este ca apa în spatele unui baraj. Când este eliberată, energia potenţială acumulată este convertită în energie cinetică. Cu o masă de aproximativ 500.000 de tone, o înălţime de aproximativ 411 metri şi acceleraţia gravitaţională la 9,8 metri pe secundă se ajunge la echivalentul a 1% din energia eliberată de o mică bombă atomică.

#4. Revendicarea Atentatelor de la 11 septembrie 2001

Osama bin Laden a declarat un război sfânt împotriva Statelor Unite, iar fatwā semnată de către bin Laden și apelurile altor lideri islamişti din anul 1998 pentru uciderea de civili americani, au fost văzute de anchetatori ca dovezi ale motivației sale de a comite asemenea acte.

Bin Laden a negat inițial, dar a recunoscut ulterior, implicarea în atentate. Pe 16 septembrie 2001, bin Laden a negat orice implicare în atacuri citind o declarație difuzată de postul de televiziune Al Jazeera, din Qatar: „Repet că nu am efectuat acest act, care pare să fi fost comis de indivizi cu propriile lor motivații.” Această negare a fost preluată apoi și de televiziunile americane și din toată lumea.

În noiembrie 2001, forțele americane au recuperat o casetă video dintr-o casă distrusă din Jalalabad, Afganistan, în care Osama bin Laden vorbește cu Khaled al-Harbi. Pe casetă, bin Laden recunoaște că știa de atacuri dinainte. Caseta a fost difuzată la mai multe televiziuni de știri după 13 decembrie 2001. Apariția sa distorsionată pe casetă a fost atribuită erorilor de transfer.

Pe 27 decembrie 2001, a fost publicată o a doua casetă cu bin Laden. În aceasta, el spunea: „Terorismul împotriva Americii merită laude deoarece este un răspuns la nedreptate, cu scopul de a forța America să nu mai susțină Israelul, care ne omoară oamenii.”, dar nu a recunoscut nici de această dată implicarea în atacuri.

Ulterior, după alegerile prezidenţiale din SUA din anul 2004, Osama bin Laden a recunoscut public implicarea al-Qaeda în atacurile asupra SUA și a recunoscut legătura directă dintre el și atacuri. Bin Laden a afirmat că el personal i-a condus pe cei 19 teroriști.

• CITEŞTE ŞI:  Bateria din Bagdad, un instrument creat înaintea vremurilor sale

#5. Victime

Într-o zi obişnuită, în jur de 50.000 de angajaţi se aflau în interiorul turnurilor World Trade Center. Pe lânga aceştia, aproximativ 40.000 de persoane treceau prin complex.

2.996 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști. Dintre victime, 246 de persoane se aflau în cele patru avioane (din care nu a supraviețuit nimeni), 2.603 în New York în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. Încă 24 de persoane rămân date dispărute.

Toți cei morți erau civili, cu excepția a 343 de pompieri, 72 de poliţişti, 55 de militari şi celor 19 teroriști. Peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în Atentatele de la 11 septembrie 2001.

#6. Nu a fost primul atentat la World Trade Center

Atentatele de la 11 septembrie 2001 nu au fost primele care au ţintit turnurile World Trade Center.

În februarie 1993, o maşină plină cu explozibil a pătruns în parcarea subterană a centrului World Trade Center. Deşi doar 6 persoane au murit în urma deflagraţiei, numărul răniţilor a depăşit 1.000.

Aproximativ 50.000 de persoane au fost evacuate din clădiri în acea zi.

Atacul a fost planificat de un grup de teroriști, care au fost prinşi în anul următor.

#7. Impactul economic

Atentatele au avut un impact economic semnificativ asupra piețelor americane și din toată lumea. Principalele burse nu s-au mai deschis pe 11 septembrie și au rămas închise până pe 17 septembrie. Când s-au deschis bursele de acțiuni, indicele Dow Jones au scăzut cu 7,1%, o scădere record pentru o singură zi.

Daunele calculate în urma prăbuşirii World Trade Center, estimate de Primăria New York City, erau uluitoare. Curățarea și stabilizarea zonei WTC: 9,0 miliarde de dolari; Repararea și înlocuirea infrastructurii distruse: 9,0 miliarde de dolari; Reconstruirea World Trade Center în clădiri mai mici: 6,7 miliarde de dolari; Repararea și restaurarea altor clădiri avariate: 5,3 miliarde de dolari; Pierderea chiriilor pe clădirile distruse – 1,75 miliarde de dolari.

În New York City, s-au pierdut 430.000 de locuri de muncă după atacuri și 2,8 miliarde de dolari în cele trei luni de după Atentatele de la 11 septembrie.

Efectele economice au fost concentrate mai ales în sectoarele economice de export. Produsul Intern Brut al orașului se estimează că ar fi scăzut cu 27,3 miliarde de dolari în ultimele trei luni ale lui 2001 și în tot anul 2002. Guvernul federal a furnizat 11,2 miliarde de dolari fonduri de asistență pentru administrația locală din New York City în septembrie 2001, și 10,5 miliarde de dolari la începutul lui 2002 pentru dezvoltare economică și refacerea infrastructurii.

Atentatele de la 11 septembrie au afectat micile afaceri din Lower Manhattan, aflate în proximitatea World Trade Center, distrugând sau ducând la mutarea a 18.000 dintre acestea. Aproximativ 2,87 milioane de metri pătrați de spații de birouri din acea zonă au fost avariate sau distruse.

atentatele de la 11 septembrie
Memorialul de la World Trade Center

#8. Memorial în locul Turnurilor Gemene

Unul dintre primele monumente dedicate victimelor a fost Tribute in Light. Aceasta este o instalație de 88 de reflectoare, pusă la picioarele turnurilor World Trade Center, care proiectau pe cer două coloane verticale de lumină.

În New York, s-a ținut un concurs pentru proiectarea unui monument potrivit la locul atentatelor.

Proiectul câștigător, Reflecting Absence, a fost ales în august 2006. Acesta constă din două bazine amplasate la picioarele turnurilor, împreună cu o listă a numelor victimelor într-un spațiu memorial subteran.

• CITEŞTE ŞI:  Curiozităţi despre fluviul Nil: povestea fascinantă a fluviului care a creat o civilizaţie măreaţă

#9. Răspunsul militar după Atentatele de la 11 septembrie

Consiliul NATO a declarat că atentatele asupra Statelor Unite vor fi considerate un atac asupra tuturor statelor NATO. Ca atare, atacurile au îndeplinit condițiile articolului 5 al Cartei NATO, cel atât de intens discutat în urma pornirii războiului din Ucraina.

Imediat după atacuri, administrația Bush a anunțat un război împotriva terorismului. Scopul declarat era acela de a-l aduce pe Osama bin Laden și întreaga organizație al-Qaeda în fața justiției și de a preveni apariția altor rețele teroriste. Aceste scopuri urmau să fie îndeplinite prin diverse metode, inclusiv sancțiuni economice și militare împotriva statelor suspecte de adăpostirea teroriștilor și prin creșterea colaborării între serviciile de informații și supraveghere.

În cele din urmă, după mulţi ani de război şi dispute politice, Osama bin Laden a fost capturat şi ucis. Supravegherea secretă a locului în care se bănuia că se află bin Laden a durat luni întregi. În urma unei operaţiuni care a durat circa 40 de minute, Osama bin Laden a fost ucis în zorii zilei de 2 mai 2011. Identificarea lui Osama bin Laden s-a făcut prin test genetic în Afganistan. Ulterior, cadavrul lui a fost aruncat într-un loc neprecizat din Marea Arabiei.

#10. Teorii conspiraţioniste privind Atentatele de la 11 septembrie 2001

Evident, în urma atacurilor de la World Trade Center, au apărut numeroase teorii conspiraţioniste. La alimentarea acestora au contribuit din plin minciunile, “omisiunile” şi eschivele autorităţilor de la Washington, precum şi descoperirile stranii făcute de specialişti din diverse domenii.

Una dintre aceste teorii susţine faptul că la vârf s-ar fi ştiut de planul terorist, dar administraţia americană ar fi ales să nu intervină. SUA ar fi avut nevoie de un motiv pentru a ataca Afganistanul şi Irakul. Conform altei teorii, teroriştii n-ar fi avut nici o legătură cu atacurile, acestea fiind orchestrate de serviciile secrete ale SUA.

Demolare controlată

Prezenţi în apropierea World Trade Center ori urmărind teribilele momente la TV, specialiştii în construcţii şi în demolări au remarcat că prăbuşirea Turnurilor Gemene seamănă izbitor cu o demolare controlată.

Filmările din acea zi arată cum zgârie-norii se lasă uşor, etaj cu etaj, până la parter. Acest efect de domino se obţine în mod normal în urma imploziei.

Mai mult, există martori îşi amintesc că au auzit explozii în interiorul clădirilor. Unii dintre reporterii aflaţi în preajmă chiar au înregistrat cu camerele de filmat sunete specifice detonărilor. Experţii au mai atras atenţia asupra faptului că avioanele sunt făcute dintr-un aluminiu uşor, care în niciun caz nu ar fi putut trece ca prin brânză prin pereţii din oţel ai Turnurilor. Cel mult, aeronavele ar fi rămas cu boturile înfipte în zidurile clădirilor.

De asemenea, se menţionează locul impactului. Acesta ar fi fost mult prea sus, în cazul ambelor clădiri, pentru a afecta întreaga construcţie.

Proprietarul a lipsit în ziua atacurilor

Larry Silverstein, proprietarul clădirilor World Trade Center lua întotdeauna micul dejun pe platforma-panoramă a WTC. În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, Silverstein a lipsit din clădire, precizând ulterior că soţia i-a făcut o programare la dermatolog.

În plus, cu puţin timp înainte de atentat, Silverstein făcuse o asigurare pentru Turnurile Gemene, iar aceasta acoperea inclusiv atacurile teroriste. El a încasat de la firmele de asigurări mai mult decât investise. Conspiraţioniştii afirmă că Silverstein ar fi permis amplasarea în secret a explozibililor care au provocat prăbuşirea turnurilor.

Vânzări uriaşe la bursă

Un alt fapt ciudat, care a alimentat teoriile conspiraţiei, s-a petrecut şi la bursa de pe Wall Street cu 4 zile înaintea atentatelor. A fost vândută o mare parte din acţiunile United Airlines şi American Airlines – cele două companii ale căror aeronave aveau să fie deturnate.

Cum investitorii vând masiv doar când sunt siguri că valoarea acţiunilor urmează să scadă dramatic, se presupune că şefii companiilor au fost avertizaţi de atac.



Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

9
9 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via