Benjamin Guggenheim, milionarul care a murit pe Titanic ca un gentleman

Noutăţi

Benjamin Guggenheim a fost un milionar cu afaceri în domeniul prelucrării metalelor, care şi-a pierdut viaţa în urma scufundării Titanicului, în luna aprilie 1912.

După ce măreţul vas s-a izbit de aisberg, Guggenheim şi valetul său, Victor Giglio, au părăsit puntea vaporului. În acest timp, oamenii se îmbulzeau către bărcile de salvare. După ce au ajutat femeile şi copiii, cei doi au mers în cabina lor, unde s-au îmbrăcat cu cele mai bune costume pe care le aveau. Au vrut să moară „ca nişte gentlemani”.

Benjamin Guggenheim şi Victor au fost văzuţi ultima dată savurând un pahar de coniac şi fumând trabucuri, în timp ce Titanicul începea să se ducă spre fundul oceanului.

Niciunul dintre ei nu a supravieţuit, însă modul în care au ales să-şi petreacă ultimele clipe a impresionat o lume întreagă.

Benjamin Guggenheim
Benjamin Guggenheim

Cine a fost Benjamin Guggenheim

Benjamin Guggenheim s-a născut pe 26 octombrie 1865, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA. A fost cel de-al cincilea dintre cei șapte fii ai magnatului Meyer Guggenheim, care era proprietarul mai multor mine de cupru, și al Barbarei Myers. Ambii erau evrei de origine elvețiană. 

În anul 1894, Benjamin s-a căsătorit cu Florette J. Seligman, fiica omului de afaceri James Seligman și a Rosei Seligman, o familie înstărită, de origine germană. Cei doi au avut împreună trei fiice, pe Benita Rosalind, Barbara Hazel şi Marguerite „Peggy” Guggenheim. Aceasta din urmă avea să devină o celebră colecţionară de artă.

Florette Seligman a moştenit o sumă considerabilă de la mama sa. Această avere a adus nu doar stabilitate financiară familiei, dar i-a oferit lui Benjamin oportunitatea de a face investiții profitabile. Cu toate acestea, afacerile l-au purtat mult pe drumuri pe Benjamin.

• CITEŞTE ŞI:  O femeie dispărută acum doi ani a fost găsită în viaţă, plutind în apele mării

Din cauza călătoriilor frecvente și a stilului de viaţă burlăcesc adoptat de către Benjamin, relația cuplului s-a deteriorat.[sursa]

Benjamin Guggenheim
Foto dreapta: Captură din filmul „O noapte memorabilă” (1958)

Călătoria lui Benjamin Guggenheim pe Titanic

Benjamin Guggenheim locuia adesea în casa familiei din New York, însă deținea și un apartament în Franța, la Paris.

Omul de afaceri s-a îmbarcat pe RMS Titanic în data de 10 aprilie 1912, din Cherbourg, o localitate din nordul Franţei. Măreţul vapor a pornit în prima și ultima sa călătorie din Southampton, Anglia, către New York, SUA, făcând o mică escală.

Benjamin nu a călătorit alături de soţie, ci era însoțit de amanta sa, o cântăreață franceză pe nume Leontine Aubart. De asemenea, alături de ei au călătorit valetul lui Benjamin, pe nume Victor Giglio, șoferul său, René Pernot, și servitoarea amantei, Emma Sägesser.

În noaptea de 14 aprilie 1912, Titanicul, considerat „de nescufundat”, a lovit cunoscutul aisberg ce avea să-i aducă sfârşitul chiar la călătoria inaugurală.

Benjamin şi Victor dormeau în cabina lor de la clasa I în momentul impactului. Au fost anunţaţi de coliziune de către Leontine şi Emma.

Giglio nu a înţeles prea bine ce se întâmplase. Însă Guggenheim a intrat în alertă şi s-a îmbrăcat rapid. Un steward pe nume Henry Etches l-a ajutat să-și pună o vestă de salvare, după care milionarul i-a trimis pe toți pe puntea vasului.

Amanta lui Guggenheim şi servitoarea sa au urcat pe barca de salvare nr. 9. Benjamin i-a spus servitoarei la despărțire: “Ne vom revedea în curând! Trebuie făcută o mică reparație și mâine Titanicul își va continua drumul”.

Însă situaţia era mult mai gravă, iar Benjamin Guggenheim a înţeles acest lucru. Astfel, cei doi bărbați au început să ajute la evacuarea femeilor și a copiilor.

• CITEŞTE ŞI:  Centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar este mai mare decât s-a crezut până acum

Şi-a încheiat socotelile cu viaţa ca un gentleman

La un moment dat, după ce operaţiunea de evacuare s-a încheiat, cei doi s-au întors în cabina lor și s-au îmbrăcat cu cele mai bune haine pe care le aveau.

“Milionarul Benjamin Guggenheim, după ce a ajutat la salvarea multor femei și copii, s-a îmbrăcat în ținută de gală și și-a pus un trandafir la butonieră, știind cu siguranță că o să moară.”, a povestit Rose Amelie Icard, una dintre supraviețuitoarele de pe vasul RMS Titanic.

Guggenheim a fost auzit spunând: “Ne-am îmbrăcat în cele mai bune haine ale noastre și suntem pregătiți să mergem jos ca niște domni”.

Henry Etches, stewardul care l-a ajutat pe milionar să-şi pună vesta de salvare, a supravieţuit tragediei. “Dacă mi se va întâmpla ceva, spune-i soției mele din New York că am făcut tot posibilul să-mi fac datoria.”, acestea au fost cuvintele pe care Benjamin Guggenheim i le-a adresat lui Etches înainte de a se despărţi.

Ultima imagine cu Benjamin şi Victor a fost cea în care aceştia savurau câte un pahar de coniac şi un trabuc, aşteptându-şi resemnaţi sfârşitul. De asemenea, nici şoferul René Pernot nu a supravieţuit. Trupul niciunuia dintre ei nu a fost identificat după tragedie.

Povestea lor s-a răspândit în lumea întreagă după dezastru, fiind relatată în marile ziare. De asemenea, momentul a fost reprodus în filmele făcute ulterior despre Titanic, respectiv „O noapte memorabilă” (1958) şi celebrul „Titanic” (1997), regizat de către James Cameron.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

De ce nu poţi să fierbi un ou în vârful muntelui Everest. Nu există...

0
Poți face ouă fierte moi sau tari cam peste tot pe planetă, dar nu le poți face în cel mai înalt punct de pe...
câinele de tufiş

Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din...

0
Câinele de tufiș (Speothos venaticus) este un canid enigmatic originar din America de Sud. Acest animal fascinant se remarcă prin aspectul său unic, comportamentul...
Stephen Phillips

Stephen Phillips, omul declarat nevinovat după ce a stat 25 de ani la închisoare

0
Stephen Phillips a trăit vreme de 25 de ani o poveste de groază, plină de nedreptăţi și suferință, dar și de speranță și eliberare....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via