Bud Spencer, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori din istorie

3 min


15
15 puncte

Bud Spencer, cunoscut de toată lumea ca „Piedone”, a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai secolului trecut. Acesta se numea în realitate Carlo Pedersoli şi s-a născut în data de 31 octombrie 1929, în oraşul Napoli, din Italia.

Tatăl său a fost om de afaceri prosper și astfel a avut o situație financiară bună în copilărie. De mic copil, Carlo a fost pasionat de sport și a practicat înotul. Cu toate acestea, nu a ignorat nici şcoala, urmând cursurile Facultății de Chimie din Roma. Mai târziu, avea să studieze şi dreptul.

La vârsta de 17 ani, a devenit campion național la înot, în proba de liber, stabilind chiar și un record național. În data de 19 septembrie 1950, Carlo a devenit primul italian care înoată 100m în mai puțin de un minut. Ulterior, a reprezentat Italia la Jocurile Olimpice de vară din anul 1952, unde a ajuns până în semifinalele probei de liber.

Carlo Pedersoli a devenit jucător de polo. În anul 1954, a câștigat Campionatul Italiei la polo, cu echipa sa de club, S.S. Lazio. În anul următor, a câştigat medalia de aur la Jocurile Mediteraneene de la Barcelona cu naţionala de polo a Italiei.

Şi-a încheiat cariera de înotător profesionist în mod brusc, în anul 1957.[sursa]

bud spencer
În stânga, Piedone, aşa cum îl ştim, iar în dreapta, Carlo, ieşind din bazin

Carlo Pedersoli a devenit Bud Spencer

După ce a renunţat la înot, s-a mutat în America de Sud, unde a lucrat pentru o firmă americană de construcţii rutiere, în Argentina. Ulterior, a lucrat la o firmă de automobile din Caracas, Venezuela. La începutul anilor ’60 s-a întors la Roma, unde s-a căsătorit cu Maria Amato, fiica regizorului Giuseppe Amato. Cei doi au avut împreună trei copii.

Citeşte şi:  Populaţia Hunza, cel mai longeviv popor de pe Pământ, în care oamenii trăiesc peste 100 de ani. Care este secretul lor

Carlo Pedersoli a scris versuri pentru cântecele câtorva artişti cunoscuţi, iar apoi a devenit producător de filme documentare pentru televiziunea naţională RAI.

Primul contact cu actoria l-a avut la începutul anilor ’50, însă a obţinut doar câteva roluri minore. În anul 1967, Carlo Pedersoli a avut primul său rol principal în filmul „Dio perdona… io no!” (Dumnezeu iartă, eu nu). Acest film a avut un succes răsunător în box office, devenind primul dintr-o serie de filme denumite western spaghetti.

Astfel, Carlo a devenit Bud Spencer. Acest pseudonim şi l-a ales de la numele actorului american Spencer Tracy și al berii sale favorite, Budweiser. Însă este cunoscut mai bine de toată lumea drept comisarul Piedone.

Bud Spencer a jucat în filme alături de celebrul Terence Hill. Acesta avea să fie începutul unei lungi cariere în cinematografie, care a durat până în anii 1990. Cei doi au devenit faimoşi, filmând împreună peste 20 de filme de succes.

Bud Spencer şi Terrance Hill

Bud Spencer, un om de afaceri de succces

În afara carierei sale în cinematografie, Bud Spencer a fost, de asemenea, un om de afaceri de succes. În anul 1980, a devenit primul italian care a devenit campion mondial la powerboat racing.

În anul 1985, a înființat compania aviatică Mistral Air. Unul dintre piloţii companiei era însuşi Bud Spencer. Ulterior, a renunţat la această afacere, pe care a vândut-o Poştei Italiene. A investit apoi într-o fabrică de haine pentru copii.

Citeşte şi:  Augustus, primul împărat al Imperiului Roman

În anul 1990, actorul a înființat Bud Spencer Terre di Chianti, o afacere care produce vinuri de înaltă calitate, în regiunea Toscana, din Italia. El a investit o mare parte din economiile sale în această afacere, fiind un pasionat al vinului și al culturii italiene. Compania a crescut rapid, iar vinurile sale sunt acum exportate în întreaga lume.

În plus, Bud Spencer a fost implicat și în afaceri imobiliare. În anii 1990, a achiziționat terenuri și proprietăți în Italia, în special în regiunea Lazio.

În general, Bud Spencer a fost un om de afaceri inteligent și cu viziune, care și-a investit economiile în mai multe afaceri de succes după ce și-a încheiat cariera cinematografică.

Moartea lui Piedone

Bud Spencer a murit în data de 27 iunie 2016, la vârsta de 86 de ani. Era internat într-un spital din Milano, iar cauza decesului a fost o insuficienţă respiratorie. Vestea morţii sale a stârnit un val de tristeţe şi a fost primită cu mare durere de fanii săi din întreaga lume.

A fost înmormântat la cimitirul din Celoria, un oraş din apropiere de Lucca, Italia. A lăsat în urmă o carieră de succes, iar filmele sale continuă să stârnească zâmbete şi în ziua de azi.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

15
15 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide