Care este distanţa dintre Pământ şi Marte şi cât timp durează zborul până pe Marte

Noutăţi

Marte a fascinat omenirea timp de secole. Este cea de-a patra planetă faţă de Soare și a doua cea mai aproape faţă de Pământ, Venus aflându-se cel mai aproape de noi. Încă de la observațiile timpurii ale lui Galileo Galilei şi până la misiunile moderne ale roverelor care cutreieră Planeta Roşie, am fost mereu intrigați de posibilitatea de a explora această lume extraterestră. Dar care este distanţa dintre Pământ şi Marte şi cât timp durează zborul până pe Marte?

Care este distanţa dintre Pământ şi Marte

Distanţa dintre Pământ şi Marte este una dintre cele mai fascinante probleme ale astronomiei. Aceasta variază semnificativ, deoarece cele două planete orbitează Soarele pe căi eliptice.

Distanţa medie

Distanţa medie dintre Pământ şi Marte este de aproximativ 225 milioane de kilometri. Aceasta este o valoare fluctuantă, care se schimbă constant datorită faptului că planetele se învârt în jurul Soarelui.

cât timp durează zborul până pe Marte
care este distanţa dintre Pământ şi marte
Cât timp durează zborul până pe Marte?

Distanţa minimă

Distanţa minimă posibilă dintre Pământ şi Marte este de 54,6 milioane de kilometri. Aceasta se întâmplă atunci când Pământul se află în punctul orbitei sale cel mai îndepărtat de Soare (afeliu), iar Marte este în punctul orbitei sale cel mai apropiat de Soare (periheliu).

Distanţa maximă

Distanţa maximă dintre Pământ şi Marte poate ajunge la 401 milioane de kilometri. Aceasta se întâmplă atunci când cele două corpuri cerești sunt amândouă la afeliu și se află de-o parte și de alta a Soarelui.

Această variație se datorează faptului că orbitele planetelor sunt eliptice, nu circulare. Pământul are o orbită mai puțin excentrică decât Marte, ceea ce înseamnă că orbita sa este mai aproape de un cerc. Orbita lui Marte, pe de altă parte, este mai alungită, ceea ce duce la variații mai mari în distanță.

• CITEŞTE ŞI:  Ce înseamnă AM şi PM atunci când spunem ora. Care este originea expresiilor şi la ce se referă

Distanţa dintre Pământ şi Marte se schimbă constant şi datorită faptului că ambele planete se mişcă în jurul Soarelui cu viteze diferite: Pământul face o mişcare de revoluţie în 365,25 de zile, iar Marte în 686,98 de zile pământești. Prin urmare, ne apropiem şi ne distanţăm constant de Marte.

Cât timp durează zborul până pe Marte

Încă de la începutul cursei pentru cucerirea cosmosului dintre marile puteri, cucerirea Planetei Roșii a reprezentat un obiectiv. Totuşi, aceasta este o mare provocare, deoarece distanța dintre cele două planete variază, după cum am arătat mai sus. Totodată, zborul către Marte nu se realizează în linie dreaptă, tocmai din cauzele prezentate anterior, respectiv pentru că cele două planete se apropie și de îndepărtează în mod constant.

Pentru a atinge punctul dorit, trebuie să se țină cont de orbita lui Marte. În caz contrar, eroarea ar putea fi una extrem de costisitoare.

Există mai multe variante de traiectorii calculate de cercetători, majoritatea bazându-se pe distanța minimă dintre cele două corpuri.

Durata unui zbor către Marte depinde de distanța dintre cele două planete și de tehnologia utilizată. Cu tehnologia actuală, un zbor către Marte durează aproximativ 7 luni. Cu toate acestea, cu tehnologii viitoare, cum ar fi propulsia ionică, durata zborului ar putea fi redusă la câteva luni.

Navele trimise până acum în spațiu fără echipaj uman au avut nevoie de cel puţin 128 și cel mult 333 de zile pentru a ajunge pe Marte.

Provocările călătoriei către Marte

Călătoria cu echipaj uman către Marte prezintă o serie de provocări, inclusiv:

  • Radiația: Spațiul este plin de radiații cosmice, care pot fi dăunătoare pentru astronauți;
  • Lipsa de atmosferă: Marte are o atmosferă foarte subțire, ceea ce înseamnă că astronauții vor avea nevoie de costume spațiale pe toată durata misiunii pentru a supraviețui;
  • Temperaturi extreme: Temperaturile pe Marte pot varia de la -125 grade Celsius noaptea la 20 de grade Celsius în timpul zilei;
  • Lipsa de apă: Marte are foarte puțină apă lichidă, ceea ce înseamnă că astronauții vor trebui să aducă cu ei propria apă sau să găsească o modalitate de a o extrage de pe planetă.
• CITEŞTE ŞI:  Nu doar genetica este de vină. Riscul de demență la tineri este legat de stilul de viață

Sonde și nave spațiale pe Marte

De-a lungul anilor, au fost trimise pe Marte numeroase sonde și nave spațiale. Unele dintre cele mai notabile misiuni includ:

  • Mariner 4: Prima navă spațială care a zburat spre Marte în anul 1964;
  • Viking 1 și 2: Primele nave spațiale care au aterizat cu succes pe Marte în anul 1976;
  • Curiosity: Un rover care explorează Marte din anul 2012;
  • Perseverance: Cel mai recent rover trimis pe Marte, care a ajuns pe Planeta Roşie în anul 2021;

Aceste misiuni au oferit informații valoroase despre Marte, inclusiv despre atmosfera, suprafața și potențialul de a susține viața.

Viitorul explorării lui Marte

Explorarea lui Marte este o întreprindere continuă. Agențiile spațiale din întreaga lume planifică misiuni viitoare pentru a studia planeta mai detaliat și pentru a căuta semne de viață. În cele din urmă, scopul este de a trimite astronauți pe Marte pentru a stabili o colonie umană permanentă.

Călătoria către Marte este o provocare, dar este și o oportunitate de a împinge limitele cunoștințelor umane și de a extinde prezența umană în spațiu. Pe măsură ce continuăm să explorăm această lume fascinantă, suntem siguri că vom descoperi noi minuni și vom face pași către viitorul nostru ca specie interplanetară.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

structură metalică a fost descoperită pe lună

O structură metalică a fost descoperită pe Lună, într-un crater uriaş

0
O structură metalică a fost descoperită pe Lună de oamenii de ştiinţă, sub suprafaţa satelitului natural al Pământului. Această structură misterioasă cântărește aproximativ 2,18...
ce se întâmplă dacă atingi mercurul

Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? De ce este periculos să spargi un termometru

0
Mercurul este cunoscut pentru toxicitatea sa și pentru faptul că provoacă probleme de sănătate în întreaga lume și de-a lungul istoriei. Dar oamenii sunt...
epavă ascunsă în adâncurile mării

O epavă ascunsă în adâncurile mării timp de 3.000 de ani este cea mai...

0
O epavă ascunsă în adâncurile mării, veche de peste 3.000 de ani, cu încărcătura intactă, a fost descoperită în largul coastei de nord a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via