Cât petrol mai este pe Pământ? Se va termina vreodată petrolul?

Noutăţi

Cât petrol mai este pe Pământ? Aceasta este o întrebare la care mulţi oameni caută un răspuns, în special activiştii de mediu. Este posibil să nu rămânem niciodată fără petrol, deși rezervele cunoscute ar trebui să ajungă pentru aproximativ 50 de ani, conform estimărilor actuale.

De sute de milioane de ani, petrolul se acumulează în rezervoare aflate la adâncime sub picioarele noastre, formate de-a lungul timpului din rămășițe de animale și plante care s-au scufundat în pământ și au fost acoperite de straturi de nisip, nămol și rocă. Căldura și presiunea le-au transformat încet în forma lor lichidă pe care astăzi o cunoaştem sub denumirea de petrol.

În urmă cu aproximativ 165 de ani, am început să extragem această resursă naturală – pentru materiale plastice, benzină, asfalt și multe alte produse – mult mai repede decât s-ar putea reface vreodată. La un moment dat, deci, ar trebui să se epuizeze.[sursa]

Cât petrol mai este pe pamant
Având în vedere ritmul extracţiei şi consumului de petrol, inevitabil apare întrebarea: „Cât petrol mai este pe Pământ?”

Dar cât petrol mai este pe Pământ și când se va epuiza?

Răspunsul scurt este că planeta însăși nu va rămâne niciodată complet fără petrol, deoarece o parte din petrol se află în locuri inaccesibile, cum ar fi Antarctica, iar o parte poate fi produsă atât de adânc în interiorul Pământului încât nici măcar nu putem să o cuantificăm, darămite să ajungem la ea.

Dar avem o imagine aproximativă a cantității totale.

„În linii mari, știm unde se află cea mai mare parte a petrolului din lume.”, a declarat David MacDonald, profesor emerit de geologie petrolieră la Universitatea Aberdeen din Marea Britanie.

Acest lucru se datorează faptului că tectonica plăcilor este în mare parte responsabilă pentru locul în care au ajuns rezervoarele de petrol, iar noi avem o înțelegere destul de bună a acestora. Bazinele oceanice în curs de dezvoltare creează condițiile potrivite pentru îngroparea rapidă a materiei vegetale și animale, în timp ce mișcarea scoarței terestre creează căldura și presiunea care transformă acea materie în petrol.

• CITEŞTE ŞI:  Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare dintre români şi otomani pe teritoriul ţării noastre

Subducția și rifturile pot produce bazinele în care se poate acumula petrolul. Prin urmare, este mai probabil să se găsească câmpuri petroliere în anumite regiuni decât în altele.

La nivel global, mai există aproximativ 1,6 trilioane de barili de petrol care pot fi extrași, potrivit unui studiu realizat în anul 2023 de Rystad Energy. Există, de asemenea, petrolul ce poate fi extras și care nu a fost încă descoperit. Aceasta este o cifră mai neclară, deși, în anul 2012, U.S. Geological Survey a estimat-o la 565 de miliarde de barili.[sursa]

Dar când vor utiliza oamenii acest petrol care poate fi extras? Răspunsul la această întrebare este complicat.

Cifrele se vor schimba în viitor

Timp de decenii, experții din industrie au afirmat că mai există petrol pentru aproximativ 50 de ani, pe baza rezervelor cunoscute.

Această cifră nu s-a schimbat prea mult din cauza modului în care este calculată: numărul de ani până la epuizarea petrolului este egal cu rezervele cunoscute actuale împărțite la cererea globală anuală.

Estimarea rezervelor cunoscute a crescut pentru că descoperim mereu noi zăcăminte, iar perioada de timp pe care o mai avem nu s-a schimbat prea mult, deoarece consumăm petrolul nou cam la fel de repede cum îl găsim.

Dar, la un moment dat, acest echilibru se va schimba.

Acest lucru se datorează faptului că rata la care putem localiza și extrage petrolul nu este statică. Pe măsură ce găsim rezervele cele mai ușor de extras, opțiunile pentru noi descoperiri scad. Apoi, dezvoltăm noi tehnologii care ne sporesc capacitatea de a găsi noi zăcăminte.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu cei care dorm, în timpul somnului

Kevin Book, director general al ClearView, o firmă de cercetare cu sediul în Washington, D.C., care analizează tendințele în domeniul energiei, a declarat că el crede că inteligența artificială va facilita găsirea de noi rezerve, iar noile tehnologii de recuperare vor face mai ușoară extragerea petrolului din sol în următorii ani. Acest lucru ar putea crește estimarea noastră privind rezervele totale de petrol recuperabile. „Ne așteptăm la un viitor destul de important pentru petrol.”, a spus Book.

Domnia de 165 de ani a petrolului se apropie de sfârșit. Dar vom putea trăi vreodată fără el?

Iar pe de altă parte, cererea de petrol se va schimba probabil în următorii ani.

Pe măsură ce lumea se îndepărtează de petrol ca sursă de energie, datorită trecerii la vehiculele electrice, potrivit raportului BP Energy Outlook Report 2023, cererea se va stabiliza probabil. În octombrie 2023, de exemplu, Agenția Internațională pentru Energie a declarat că se așteaptă ca utilizarea petrolului să atingă un nivel maxim până în anul 2030, urmând să scadă după aceea.[sursa]

Aceasta înseamnă că am putea avea suficient petrol pentru mult mai mult timp decât proiecția de lungă durată de 50 de ani.

„Industria petrolieră nu se va prăbuși din cauză că vom rămâne fără petrol, mai este destul petrol.”, a mai spus profesorul David MacDonald.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

rockall

Rockall, insula pe care se află cea mai singuratică locuinţă din lume

0
Rockall este o stâncă din granit situată în nordul Oceanului Atlantic. Insuliţa se află la o distanţă de circa 300 de km faţă de...
warren buffett

10 curiozităţi despre Warren Buffett, cel mai prolific investitor din istorie

0
Warren Buffett este un investitor, om de afaceri și filantrop american, fiind o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Are...
Unelte de piatră preistorice

Unelte de piatră vechi de 1,4 mil. ani, în apropiere de România, oferă cele...

0
O metodă de datare rezultată în urma bombardării cu raze cosmice a materialului expus, prin studierea nuclizilor cosmogeni, a identificat mai multe unelte de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via