Ce este Jamais Vu? Geamănul malefic al lui Déjà Vu

Noutăţi

Jamais Vu este adesea numit geamănul malefic al lui Déjà Vu. Cu toții știm ce înseamnă Déjà Vu, fie că am văzut Matrix înainte, fie că pur și simplu credem că l-am văzut. Este sentimentul pe care îl avem atunci când simțim că am trăit deja o situație pe care o trăim chiar acum, înainte de acest moment din timp.

Dar ce este Jamais Vu, fenomenul ciudat descris adesea ca fiind „opusul” lui Déjà Vu?

Ce este Jamais Vu

„În mod normal, experimentăm o aliniere perfectă între recunoașterea obiectivă și cea subiectivă: lucrurile pe care le cunoaștem ni se par familiare, iar cadrele/persoanele care nu au fost experimentate ni se par necunoscute.”, au scris psihologii Alan S. Brown și Elizabeth J. Marsh în cartea „Psihologia învățării și a motivației”.[sursa]

Jamais Vu
Jamais Vu este considerat a fi opusul senzaţiei Déjà Vu

„Déjà vu este o nepotrivire între cele două, cu o recunoaștere subiectivă pozitivă în fața unei recunoașteri obiective negative.”, au mai arătat aceştia.

Cu alte cuvinte, este atunci când întâlnești pe cineva pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată și ai impresia că îl cunoști instantaneu. Unii îl pun pe seama unei erori de memorare a amintirilor pe termen scurt care se stochează în memoria pe termen lung, făcându-te să simți că situația a avut deja loc.

„Jamais vu este opusul: o recunoaștere subiectivă negativă în contrast cu o recunoaștere obiectivă pozitivă. De exemplu, intrați în sufrageria din casa în care ați crescut, iar aceasta vă pare momentan necunoscută, ca și cum ați vedea-o pentru prima dată.”, au mai scris psihologii Brown şi Marsh în cartea lor.

• CITEŞTE ŞI:  Profesorul de la Harvard numit "vânătorul de extratereştri", expune o nouă dovadă a unui fragment dintr-un OZN, creat de o altă civilizaţie

Poate fi o experiență destul de enervantă pentru cei care o trăiesc.

„Odată am coborât din stația mea obișnuită de autobuz pentru a merge acasă și a fost ca și cum aș fi coborât din autobuz într-o țară străină. Nu recunoșteam indicatoarele stradale, locația, nimic. A trebuit să folosesc Google Maps pentru a parcurge cei 300 de metri până la ușa de la intrare.”, a scris pe Reddit un utilizator care experimentează fenomenul în preajma migrenelor.

„Altă dată eram în dormitorul meu și era ca și cum aș fi fost în apartamentul unui străin. Nu recunoșteam nimic și am început să mă sperii puțin până când câinele meu a venit la mine și mi-am dat seama că, dacă câinele meu era cu mine, probabil că era în regulă. Apoi am găsit corespondență adresată mie și m-am gândit «acesta trebuie să fie apartamentul meu», dar nu îmi părea deloc familiar.”, a mai povestit utilizatorul.

Un altul explică cum și-a uitat propriii prieteni în timpul experienței.

„Îmi amintesc că am intrat în clasa mea de la şcoală și nu am recunoscut pe nimeni. M-am așezat la un pupitru necunoscut (cred că era al meu) și am încercat din răsputeri să îmi amintesc numele unuia dintre colegii mei de clasă, dar fără succes. Nu mi-am putut recunoaște nici măcar prietenii.”, şi-a povestit altcineva experienţa Jamais Vu.

„Știam că AR TREBUI să îi cunosc pe toți acești oameni, iar fețele lor îmi erau familiare, dar e ca și cum creierul meu a uitat totul despre ei. A fost o experiență cu adevărat letargică… aproape că m-am simțit ca într-un vis. Am sfârșit prin a mă învoi pentru o zi odată ce nu am putut recunoaște materialul de învățare la care trebuia să lucrez în acel moment.”, a mai spus acesta.

• CITEŞTE ŞI:  Ramanujan: omul care a cunoscut infinitul. Deşi nu avea studii, era geniu în matematică, ajungând dintr-un sat sărăcăcios, profesor la Cambridge

Cum puteți induce Jamais Vu

Există chiar o modalitate de a induce acest efect, sau un efect similar, în aproximativ un minut. Un tip comun de Jamais Vu este atunci când vă uitați la un cuvânt pe care îl vedeți în fiecare zi și, dintr-o dată, vi se pare necunoscut.

Poți forța acest lucru să se întâmple prin simpla repetare a unui cuvânt la nesfârșit pentru tine însuți sau prin scrierea acelui cuvânt, până când acesta își pierde (pentru scurt timp) orice semnificație pentru tine sau cel puțin te face să simți că este cumva incorect, sau că nu este deloc un cuvânt. Acest lucru funcţionează cu orice cuvânt, chiar şi cu numele proprii.

Într-un studiu intitulat în mod strălucit „The the the the the the induction of jamais vu in the laboratory: word alienation and semantic satiation”, cercetătorii i-au pus pe voluntari să copieze în mod repetat cuvinte până când s-au simțit „ciudat”, au finalizat sarcina sau au fost nevoiți să se oprească din alte motive.

„Aproximativ două treimi dintre toți participanții (în aproximativ o treime din toate încercările) au raportat experiențe subiective ciudate în timpul sarcinii. Participanții au raportat senzații ciudate după aproximativ treizeci de repetări, sau un minut.”, a scris echipa în lucrarea lor publicată în revista Memory.

Experimentul a constatat, de asemenea, că persoanele care au experimentat recent Déjà Vu au fost mai susceptibile de a fi induse în sentimentul Jamais Vu, sau un fenomen similar.

„Descrierile oamenilor cu privire la această experiență indică sentimente de stranietate și nefamiliaritate. Dar cel mai frecvent anomalii perceptuale și ortografice legate de scrisul de mână și de ortografie. Prezente, dar mai puțin frecvente au fost senzațiile de noutate și irealitate.”, au mai scris autorii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cât timp durează zborul până pe Marte care este distanţa dintre Pământ şi marte

Care este distanţa dintre Pământ şi Marte şi cât timp durează zborul până pe...

0
Marte a fascinat omenirea timp de secole. Este cea de-a patra planetă faţă de Soare și a doua cea mai aproape faţă de Pământ,...
oona o'neil

Oona O’Neil, femeia care i-a schimbat viaţa lui Charlie Chaplin

2
Deşi a reuşit să facă o lume întreagă să râdă şi să-l îndrăgească, viaţa lui Charlie Chaplin nu era atât de bună precum lăsa...
cea mai veche piramidă

Cea mai veche piramidă din lume nu se află în Egipt. A fost construită...

2
Dacă aveaţi impresia că cea mai veche piramidă din lume a fost ridicată de locuitorii Egiptului sau ai Americii de Sud, va trebui să...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via