Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea brusc

3 min


2
2 puncte

Pe scurt, dacă Soarele ar dispărea, consecințele ar fi catastrofale pentru planeta noastră și pentru viața de pe Terra.

 Dar întrebarea corectă nu este „ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea” ci „ce se va întâmpla atunci când Soarele va dispărea”, pentru că acest lucru se va întâmpla cu siguranţă. Dar, cel mai probabil, Pământul nu va exista în acel moment al dispariţiei Soarelui.

Soarele s-a format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani și se estimează că va mai arde încă aproximativ 5 miliarde de ani înainte de a se transforma într-o gigantă roșie și apoi într-o pitică albă. În acest moment, nu există nicio amenințare imediată asupra Soarelui și nu ar trebui să ne facem griji cu privire la dispariția sa în viitorul apropiat.

soarele ar dispărea

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea

Cu toate acestea, dacă Soarele ar dispărea într-un mod inexplicabil, primul lucru pe care îl vom observa va fi întunericul. Ultimele raze de soare ar ajunge pe Pământ după aproximativ opt minute de la dispariţia stelei. Atât timp îi trebuie luminii să parcurgă distanţa de la Soare la Pământ. Ulterior, am observa doar lumina extrem de slabă a stelelor şi planetelor îndepărtate.

Al doilea lucru pe care l-am observa ar fi scăderea rapidă a temperaturii. Fără căldura Soarelui, Pământul şi-ar pierde temperatura, răcindu-se treptat. În curs de numai o săptămână, temperatura medie de la suprafaţa Pământului ar scădea sub nivelul îngheţului. Într-un an, temperatura ar scădea până la -100 de grade Celsius. Mările şi oceanele planetei ar îngheţa, cu excepţia izvoarelor de apă termală.

Citeşte şi:  NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120 de ani lumină de Pământ

Al treilea lucru care s-ar întâmpla ar fi dispariţia plantelor şi a animalelor. Fără lumina solară, procesul de fotosinteză s-ar opri, iar plantele s-ar usca şi ar dispărea. Animalele care se hrănesc cu plante ar muri de foame. La fel s-ar întâmpla şi cu animalele care depind de aceste animale, de-a lungul lanţului trofic. Doar anumite microorganisme extremofile care trăiesc în pământ şi în adâncurile oceanelor ar supravieţui, folosind energia chimică.

Al patrulea lucru care s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea ar fi devierea de pe orbită a Pământului. Soarele exercită o atracție gravitațională asupra Pământului și a celorlalte planete din sistemul solar. Fără această atracție, Pământul și celelalte planete și-ar pierde traiectoria orbitală stabilă și ar începe să se deplaseze în linie dreaptă în spațiu, urmând direcția tangentă la orbita lor anterioară. Mai mult, dispariția Soarelui ar afecta grav toate corpurile din sistemul solar, de la planete și sateliți până la asteroizi și comete. Acestea și-ar pierde, de asemenea, echilibrul gravitațional și ar putea avea traiectorii haotice, ducând la ciocniri și distrugeri suplimentare.

Ce s-ar întâmpla cu oamenii dacă Soarele ar dispărea

După cum se poate anticipa destul de uşor, nici oamenii nu ar avea o soartă prea bună dacă Soarele ar dispărea. Cei mai mulţi oameni ar muri în primele luni de la dispariţia Soarelui, iar motivele ar fi diverse. În primul rând, haosul s-ar dezlănţui, iar lupta pentru hrană ar duce la colapsul civilizaţiei.

Citeşte şi:  Arheologii se tem să-l deschidă: încă ar putea exista capcane mortale în mormântul Primului Împărat al Chinei

Unii oameni vor fi capabili să supravieţuiască mai mult. Este posibil ca o parte a societății umane să încerce să coopereze pentru a face față acestei crize. Guvernele, organizațiile internaționale, comunitățile locale și oamenii de știință ar putea lucra împreună pentru a dezvolta soluții de supraviețuire, cum ar fi adăposturi subterane, surse alternative de energie și sisteme de producție alimentară adaptate condițiilor extreme, precum reactoare nucleare, centrale geotermale sau ferme hidroponice. Cu toate acestea, aceste resurse ar fi limitate şi foarte greu de întreţinut.

În fața unei astfel de catastrofe, valorile și prioritățile oamenilor s-ar schimba. Supraviețuirea ar deveni obiectivul principal, iar aspectele culturale, religioase și sociale s-ar reconfigura în funcție de noile realități.

În ciuda eforturilor de adaptare și cooperare, dacă Soarele ar dispărea, în cele din urmă s-ar produce un declin ireversibil al societății umane și ar avea loc, inevitabil, extincția speciei umane.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide