Cea mai veche piramidă din lume nu se află în Egipt. A fost construită în urmă cu 25.000 de ani în interiorul unui munte

3 min


6
6 puncte

Dacă aveaţi impresia că cea mai veche piramidă din lume a fost ridicată de locuitorii Egiptului sau ai Americii de Sud, va trebui să vă reconsideraţi părerile, deoarece noile cercetări indică faptul că cel mai vechi monument conic, de tip piramidal, construit de om ar fi putut fi construit în Indonezia în urmă cu circa 25.000 de ani.

Cunoscut sub numele de Gunung Padang, situl a fost confundat anterior cu un deal natural, însă cercetările extinse pe teren au dezvăluit că întreaga structură a fost de fapt construită de mâna omului pe parcursul a mai multor milenii.

Cea mai veche piramidă din lume

În mod obişnuit, se crede că cea mai veche piramidă care încă rezistă în zilele noastre este piramida lui Djoser. Construită în jurul anului 2.630 î.Hr., Piramida lui Djoser este adesea considerată cea mai veche și cea mai emblematică piramidă din lume. Situată în Saqqara, Egipt, a fost construită pentru faraonul Djoser și este prima piramidă cunoscută de acest tip.

Însă cercetătorii au o altă teorie. Situat în districtul Cianjur, în provincia Java de Vest, Gunung Padang este un complex megalitic care se află în vârful unui deal care iese în evidenţă prin forma sa neobişnuită.

Abia în anul 2018 arheologii au emis prima teorie conform căreia întreaga movilă ar fi putut fi de fapt una artificială și că Gunung Padang, care se traduce prin „Muntele Iluminării”, cuprinde mult mai mult decât structurile de piatră vizibile ce sunt așezate pe suprafața sa.[sursa]

cea mai veche piramidă
Oamenii au început să construiască Gunung Padang în perioada paleolitică

Această afirmație surprinzătoare a fost făcută de o echipă complexă de cercetători care a petrecut trei ani în vederea cercetării sitului, între anii 2011 și 2014. Și, deși mulți experți nu au fost inițial convinși, cercetătorii au publicat acum o relatare detaliată a investigațiilor lor, oferind dovezi concrete care susțin ideea că Gunung Padang este cea mai veche piramidă din lume.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai lung pod maritim din lume. A costat 20 mld. $, dar este aproape nefolositor

„Datarea cu radiocarbon a solurilor organice din structuri a scos la iveală mai multe etape de construcție care datează de mii de ani înainte de Hristos, faza inițială datând din epoca paleolitică. Acest studiu sugerează cu tărie că Gunung Padang nu este un deal natural, ci o construcție de tip piramidă.”, scriu autorii studiului.

Folosind o varietate de tehnici, inclusiv tomografia de rezistenţă electrică (ERT), radarul de penetrare a solului (GPR) și tomografia seismică (ST), cercetătorii au reușit să construiască o imagine a caracteristicilor interne ale dealului, precum și cronologia construcției sale. Carotajele efectuate în șapte puncte diferite au dezvăluit că piramida a fost construită în patru etape distincte de-a lungul a mii de ani.

Structura a fost construită în 4 etape, începând cu 25.000 de ani în urmă

Întinzându-se pe o înălțime cuprinsă între 20 și 30 de metri, structura a început cu crearea a ceea ce autorii numesc unitatea 4. Îngropată adânc în interiorul dealului, această fază inițială „a luat probabil naștere ca un deal natural de lavă” care a fost „sculptat meticulos” în forma sa actuală în urmă cu o perioadă cuprinsă între 25.000-14.000 de ani.

Sursa foto:  Natawidjaja et al., Archaeological Prospection, via IFLScience

Unitatea 3 – care constă din roci columnare „aranjate ca niște cărămizi într-o clădire” – a fost construită ulterior, cândva între anii 7.900 și 6.100 î.Hr. „Aproximativ un mileniu mai târziu, între anii 6.000 și 5.500 î.Hr., un alt constructor a sosit la Gunung Padang și a construit Unitatea 2”, mai arată autorii, care adaugă că „ultimul constructor a sosit între 2.000 și 1.100 î.Hr. și a construit Unitatea 1”.

În mod intrigant, echipa a găsit, de asemenea, dovezi ale unor „cavități sau camere ascunse în interiorul sitului”, deși acestea vor trebui explorate mai în detaliu în timpul unor viitoare cercetări pe teren. Și mai derutant este faptul că situl pare să fi fost îngropat în mod deliberat în numeroase ocazii, „probabil pentru a ascunde adevărata sa identitate în scopul conservării”.

Remarcând capacitățile remarcabile de zidărie ale constructorilor paleolitici de la Gunung Padang, cercetătorii spun că descoperirile lor contestă ipoteza conform căreia tehnicile sofisticate de construcție au fost dezvoltate doar odată cu apariția agriculturii, în urmă cu aproximativ 11.000 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche ţară din lume? Are câteva zeci de mii de locuitori şi o suprafaţă de 4.000 de ori mai mică decât România: San Marino

Rescriind o narațiune antropologică de lungă durată, autorii concluzionează că dovezile de la Gunung Padang „sugerează că practicile avansate de construcție erau deja prezente atunci când agricultura nu fusese, probabil, încă inventată”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via