Cea mai veche scoică din lume avea 507 ani, dar a fost ucisă din greşeală de cercetători

2 min


În anul 2006, în largul coastelor Islandei, o scoică uriașă de ocean (Arctica islandica) a fost scoasă de pe fundul oceanului. La fel cum puteți număra inelele unui copac pentru a-i determina vârsta, este posibil să numărați inelele de creștere ale acestor scoici pentru a le determina aproximativ vârsta. În anul 2007, oamenii de știință au făcut exact acest lucru.

„Numărarea anuală a inelelor de pe cochilia secționată a arătat că această scoică a trăit mai mult de 405 ani”, se explica într-un articol despre scoică, „ceea ce o face cea mai longevivă moluște și, probabil, cel mai vechi animal necolonial documentat până acum”.

Cea mai veche scoică din lume avea 507 ani

Deși impresionant de veche, datarea ulterioară cu radiocarbon a scoicii a arătat că aceasta este și mai veche. Prin compararea modelelor unice de creștere care au fost legate anterior de anumite perioade de timp, au reușit să verifice vârsta impresionantă a lui Ming. Mai exact, cea mai veche scoică din lume avea o vârstă de circa 507 ani.[sursa]

cea mai veche scoică din lume ming 507 ani
O scoică asemănătoare cu Ming

Astfel, data probabilă a nașterii sale se situează undeva în jurul anului 1499 d.Hr. și, în curând, scoica a fost supranumită „Ming” de către mass-media, deoarece și-a început viața în timpul dinastiei Ming din China.

Este destul de obișnuit ca această specie să trăiască peste 100 de ani, sau chiar mai mult.

„Aceleași specii de scoici sunt capturate în scopuri comerciale și consumate zilnic. Oricine a mâncat supă de scoici în New England a mâncat probabil carne din această specie, multe dintre ele având probabil câteva sute de ani.”, au declarat cercetătorii care au studiat scoica în anul 2013 pentru BBC.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Doamna Chiajna, nepoata lui Ştefan cel Mare, singura româncă ce a condus oastea pe câmpul de luptă

Așadar, cum reușesc aceste moluște să trăiască atât de mult timp?

„A. islandica are un consum foarte scăzut de oxigen. Atunci când un animal are un metabolism atât de lent, în mod normal înseamnă, de asemenea, că are o durată de viață foarte lungă. Cu toate acestea, cred, de asemenea, că o parte din motivul longevității sale se află în genele sale.”, a declarat biologul marin Doris Abele pentru Science Nordic.

„Cu excepția oxidării acizilor nucleici, nivelurile de deteriorare ale A. islandica nu se modifică odată cu vârsta, ceea ce indică o excelentă întreținere celulară.”, adaugă o lucrare pe această temă.

„Deoarece corelațiile dintre oxidarea acidului nucleic și vârstă au fost demonstrate anterior și la alte organisme, iar rata de acumulare a oxidării acidului nucleic se corelează cu vârsta relativă în ambele populații investigate, oxidarea acidului nucleic poate reflecta mecanismele intrinseci de îmbătrânire.”, au mai arătat cercetătorii.

cea mai veche scoică din lume ming 507 ani
Scoica Ming, după ce a fost ucisă din greşeală de cercetători

Din nefericire pentru Ming și pentru a afla cât de mult poate trăi această specie, animalul nu a trăit pentru a mai sărbători vreo aniversare.

Scoica Ming, care a trăit în timpul Reformei Protestante, al Iluminismului și al serialului de televiziune Friends, a murit în anul 2006, probabil ca urmare a modului în care a fost înghețată atunci când a fost scoasă pentru prima dată din adăpostul său sigur de pe fundul oceanului. Aşadar, cercetătorii au ucis cea mai veche scoică din lume, încercând să determine ce vârstă are.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii care caută mormântul Cleopatrei au găsit un tunel considerat un "miracol geometric"

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via