Cel mai mare mare rechin din specia Marele Alb din lume se numeşte Deep Blue şi este de-a dreptul uriaş

Noutăţi

Dacă ați văzut vreodată filmul „Fălci” („Jaws”), știți că puține animale stârnesc frica în psihicul uman la fel de mult ca rechinul marele alb. Acești prădători epici și antici înoată în apele reci de coastă și sunt cei mai mari pești prădători de pe planetă. Unul dintre ei este deosebit de masiv și se numește Deep Blue, fiind cel mai mare rechin filmat vreodată.

În ciuda dimensiunilor lor, rechinii din specia marele alb (Carcharodon carcharias) nu merită toată imaginea proastă pe care o au. De obicei, au o lungime de aproximativ 4,5 metri și pot cântări până la 2.300 de kilograme.

Extrem de bine adaptați pentru o viață de patrulare a oceanelor, rechinii din specia marele alb pot atinge viteze de aproximativ 24 de kilometri pe oră. Iar dacă ați văzut vreodată un documentar despre natură, știți că aceștia pot sări complet din apă atunci când urmăresc prada.

Focile, leii de mare, alți rechini și odontocetele sunt toate în meniul unui rechin marele alb, majoritatea cazurilor de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor implicând un caz de confuzie de identitate în care un înotător uman seamănă mult cu o focă în ochii unui rechin înfometat. Aproximativ 300 de sute de dinți zimțați dispuși în rânduri ajută acest rechin să sfâșie carnea dură de focă.[sursa]

cel mai mare rechin marele alb
Marele alb este unul dintre cei mai mari peşti din oceanele lumii

Cel mai mare mare rechin marele alb

Cel mai mare mare rechin marele alb înregistrat în lume este o femelă numită afectuos Deep Blue. Ea măsoară peste 6 metri lungime, iar oamenii de știință cred că are deja peste 50 de ani. A apărut chiar într-un episod din emisiunea Shark Week din anul 2014. Se crede că a fost văzută pentru prima dată în anii 1990, deși nu a fost înregistrat corespunzător, Deep Blue a fost, de asemenea, văzută în largul coastei insulei Guadalupe din Mexic, de Mauricio Hoyas Padilla. Abia după ce au fost publicate imagini cu ea pe Facebook, aceasta a devenit celebră după difuzarea episodului Shark Week.

• CITEŞTE ŞI:  50 de curiozităţi despre plastic. De ce este periculos să-l pui în cuptorul cu microunde

Deep Blue are mai multe semne distinctive pe corp care îi ajută pe oamenii de știință să o recunoască. Se crede că se întoarce în aceeași zonă insulară pentru a se reproduce aproximativ o dată la doi ani.

În anul 2019, Ocean Ramsey, biolog marin și susținător al conservării rechinilor, a afirmat că a înotat alături de Deep Blue, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Rapoartele mai recente despre Deep Blue, cel mai mare rechin din lume, au fost puține și rare, dar nu există niciun motiv pentru a suspecta că s-a întâmplat ceva groaznic cu ea.

În timp ce Deep Blue poate fi unul dintre cei mai mari pești din ocean, aceste creaturi pot fi încă evazive, iar NOAA estimează că durata de viață a rechinului marele alb este de aproximativ 30-70 de ani, astfel încât există toate șansele ca Deep Blue să fie încă în viață și bine în ocean în această zi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Take Ionescu

Take Ionescu, un român cum rar vor mai fi: „Indivizii, ca şi popoarele, plătesc...

0
Take Ionescu a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici români din prima jumătate a secolului al XX-lea, care a avut un rol...
ţine mâna în sus

Amar Bharati, bărbatul care ţine mâna în sus de peste 45 de ani şi...

0
Desi pare greu de crezut, fiind şi greu de înţeles în acelaşi timp, un bărbat ţine mâna în sus de peste 45 de ani,...
Mihaela Runceanu

Mihaela Runceanu, o artistă talentată, a cărei viaţă a fost luată pe nedrept la...

0
Mihaela Runceanu a fost cântăreață de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București, fiind una dintre cele mai...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via