Top 10 cele mai puternice femei din istorie, care au influenţat viitorul

7 min


29
29 puncte

Femeile nu au avut prea multe drepturi de-a lungul istoriei.

De fapt, în ultimul secol, rolul femeilor în societate a atins apogeul.

Cu toate acestea, au existat destule femei excepţionale, care au reuşit să se impună fără drept de apel într-o lume a bărbaţilor.

Dintre acestea, deşi este foarte dificil de făcut o departajare obiectivă, am ales 10 cele mai puternice femei din istorie, pe care le vom prezenta în lista de mai jos.

10 dintre cele mai puternice femei din istorie

#10. Hatșepsut (1507 î.Hr.-1458 î. Hr.)

Când ne gândim la cele mai puternice femei din antichitate, este foarte probabil ca prin minte să ne treacă numele Cleopatrei, faimoasa regină a Egiptului.

faraoana hatsepsut
Faraoana Hatşepsut, generată de un software pe baza statuilor şi descrierilor

Însă, deşi Egiptul a avut o perioadă destul de bună în timpul domniei Cleopatrei, aceasta a rămas în istorie mai degrabă pentru frumuseţea sa şi pentru relaţiile amoroase pe care le-a avut cu împăraţii romani Iulius Cezar şi Marc Antoniu.

Adevărata „vedetă” a egiptenilor este faraoana Hatşepsut.

Regina Hatşepsut a avut parte de o domnie relativ paşnică și prosperă.

Aceasta este socotită drept „unul dintre cei mai faimoși faraoni” ai Egiptului, construind temple somptuoase și protejând granițele regatului.

De asemenea, a susţinut campanii militare în Nubia, Siria şi Levant.

#9. Eleanor de Aquitania (1122-1204)

Eleanor de Aquitania a fost una dintre cele mai bogate şi puternice femei din Europa în timpul Evului Mediu.

Aquitania era cea mai mare şi mai bogată regiune a Franţei în sec. al XII-lea.

A moștenit de la tatăl ei ducatul de Aquitania, devenind ulterior regină consort a Franţei şi apoi a Angliei.

Este mama cunoscutului rege al Angliei, Richard Inimă de Leu.

eleanor de aquitania

Fiind o femeie curajoasă, Eleanor a insistat să participe la a doua Cruciadă, ca lider feudal al soldaților din ducatul ei.

De asemenea, Eleanor a reglementat relaţiile comerciale dintre Europa de Vest, Constantinopol şi Ţara Sfântă.

#8. Maria Terezia a Austriei (1717-1780)

Împărăteasă a Imperiului Habsburgic, a domnit timp de 40 de ani şi a controlat o mare parte a Europei, inclusiv Austria, Ungaria, Croaţia, Boemia şi o parte a Italiei.

maria terezia a austriei

Împărăteasa a avut 16 copii, care au devenit regi ai imperiului Roman şi regină a Franţei, regină a zonei Napoli şi Siciliei.

Împărăteasa Maria Terezia este cunoscută pentru reformele sale în educaţie şi politici liberale. Aceasta a înfiinţat Academia de Ştiinţă şi Literatură din Bruxeles.

De asemenea, împărăteasa a reformat sistemul militar al imperiului, crescând numărul soldaţilor cu circa 200% şi mărind taxele pentru o mai mare influenţă a guvernului.

#7. Împărăteasa Teodora (500-548)

Teodora a fost împărăteasă a Imperiului Bizantin şi este sfântă a Bisericii Ortodoxe Estice.

Teodora a fost căsătorită cu împăratul Iustinian I, fiind cea mai mare confidentă a împăratului. Aceasta l-a folosit pentru a-şi atinge scopurile personale.

Teodora debutează ca dansatoare de circ şi ulterior devine actriţă, în paralel practicând şi meseria de prostituată.

imparateasa teodora

Pe de altă parte, Teodora a fost una dintre cele mai puternice femei din perioada Evului Mediu.

A controlat afacerile externe şi a luptat pentru drepturile femeilor, îmbunătăţind procesul divorţului.

#6. Elisabeta I a Angliei (1533-1603)

Elisabeta I a fost una dintre cele mai puternice regine ale Angliei, care nu s-a căsătorit niciodată, fiind supranumită ,,Regina Virgină”.

A fost fiica regelui Henric al VIII-lea şi a frumoasei, dar controversatei regine Anne Boleyn.

regina elisabeta I a angliei

Cu ajutorul inteligenţei sale, Elisabeta I a reuşit să învingă Armada spaniolă şi să conducă cu succes regatul din 1558 până în 1603, perioadă cunoscută ca ,,Era Elisabetană”.

Elisabeta a studiat limbile greacă şi latină, retorica şi filosofia. Nu este de mirare susţinerea culturii şi legătura sa cu William Shakespeare.

Ca monarh, ultima din dinastia Tudorilor, regina a încurajat schimbările culturale precum renascentismul şi transformarea Angliei într-o ţară protestantă.

#5. Împărăteasa văduvă Cixi (1835-1908)

Împărăteasa văduvă Cixi a fost cea mai influentă personalitate de la sfârșitul Chinei imperiale.

Cixi reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. În această poziție are șansa de a observa și învăța tainele cârmuirii unui imperiu.

Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, împăratul îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale.

imparateasa cixi

Ea își face un obicei din a citi rapoartele venite din provincie și a le discuta mai apoi cu împăratul. Prinții conservatori, miniștri și funcționarii sunt indignați de faptul că o femeie se amestecă în treburile lor.

După moartea împăratului Xianfeng, la tron a urmat fiul acestuia şi al lui Cixi, împăratul Tongzhi.

În realitate, Cixi deţinea puterea şi lua toate deciziile. La moartea lui Tongzhi, la tron a urmat fiul acestuia şi nepotul lui Cixi, Guangxu.

Cixi, însă, era regentă, Guangxu fiind prea tânăr pentru a conduce imperiul.

Fără îndoială, împărăteasa văduvă Cixi a fost foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese.

Cixi a rămas în istorie drept o persoană crudă, ambițioasă și brutală.

Cu toate acestea, împărăteasa a instaurat reforme tehnologice şi militare şi a revizuit corupţia birocratică.

#4. Isabela I a Castiliei (1451-1504)

Isabela I a fost unul dintre cele mai puternice, dar şi cele mai controversate capete încoronate din istoria Spaniei.

Isabela a rămas în istorie pentru multe lucruri. Printre cele mai notabile se numără sponsorizarea lui Cristofor Columb în călătoria sa în emisfera vestică, descoperind America, pentru declanşarea Inchiziţiei spaniole, dar şi pentru unirea regiunilor spaniole într-un singur regat.

De asemenea, Isabela a fost principalul sponsor al lui Gonzalo Fernández de Córdoba, cel mai mare geniu și inovator militar al epocii.

isabela a castiliei
Actriţa Melike Ipek Yalova în rolul Isabelei de Castilia

Istoricii spun că Spania ar fi devenit o mare putere chiar și fără să beneficieze de descoperirea Americii. Cu toate acestea, descoperirea lui Columb i-a permis Spaniei să devină prima putere mondială din epoca modernă.

Isabela şi soţul său, Ferdinand, au condus împreună regatul, declanşând, în anul 1478, Inchiziţia, redând religiei romano-catolice rolul important în societatea spaniolă.

#3. Împărăteasa Wu Zetian (624-705)

Wu Zetian a fost unul dintre cei mai importanţi lideri din istorie, în această categorie incluzând şi bărbăţii.

wu zetian cele mai puternice femei

Deşi avea doar 13 ani pe când a fost trimisă la curtea împăratului Gaozong pentru a deveni consoartă, Wu Zetian era foarte bine educată, provenind dintr-o familie înstărită.

A devenit împărăteasă consoartă după ce a reuşit să le condamne la moarte pe două dintre consoartele regelui, una dintre ele fiind chiar împărăteasa consoartă Wang, iar cealaltă consoarta Xiao.

Wu Zetian a devenit din ce în ce mai puternică, iar la moartea împăratului Gaozong s-a autoproclamat împărat al Chinei.

A decis să întrerupă dinastia Tang, din care făcea parte fostul împărat, punând bazele propriei dinastii – Zhou.

Wu Zetian este singura femeie din istoria Chinei care a deţinut titlul de împărat.

În timpul domniei sale, aceasta a extins imperiul chinez, a implementat reforme educaţionale şi a contribuit decisiv la prosperitatea economică.

Ea a extins competențele poliției secrete, și sute de opozanti au fost exilați, închiși sau chiar uciși.

A influenţat răspândirea budismului în China şi a făcut această religie oficială, înlocuind Taoismul. A redus taxele şi a crescut producția din agricultură.

#2. Ecaterina a II-a a Rusiei (1729-1796)

Cunoscută și ca Ecaterina cea Mare, aceasta a condus Rusia către prosperitate, deşi nu era rusoaică.

ecaterina cea mare cele mai puternice femei

Una dintre cele mai faimoase femei din istorie, născută în Polonia, fiind o prinţesă germană, a reuşit să conducă Rusia prin intermediul unui mariaj care a durat 34 de ani.

Aceasta a continuat munca lui Petru I şi a ţarinei Elizabeta, de modernizare a Rusiei.

De asemenea, a reuşit să iasă învingătoare în urma a două războaie cu Imperiul Otoman, extinzând Rusia pe trei continente.

Ecaterina pune bazele unor proiecte fără precedent la acea vreme: un azil de copii orfani, o școală de moașe, un stabiliment de igienă populară sau un institut de educație pentru fiicele de nobili.

Având o gândire liberală, influenţată de filosoful francez Voltaire, aduce muncitori germani să cultive pământurile Ucrainei și ale Volgăi.

Spera ca prezența pe pământ rusesc a acestor străini cinstiți, sobri și activi să-i incite pe țăranii ruși și să le fie un exemplu.

Totodată, cheamă în Rusia medici, dentiști, arhitecti, ingineri şi meșteșugari, pentru a influenţa mentalitatea ruşilor.

Fiind ea însăşi o persoană educată, Ecaterina cea Mare a încurajat traducerea în limba rusă a unor opere străine, iar în anul 1783 a pus bazele Academiei Ruse de Limbă, care a publicat primul dicționar rus.

Deși i-au recunoscut meritul de a fi extins imperiul și de a fi întărit statutul Rusiei ca mare putere, istoricii slavofili au scris cu dezaprobare despre originea sa germană și ideile occidentale ale Ecaterinei.

Lucru pe care îl întâlnim des în metodele de manipulare ale comuniştilor.

#1. Regina Victoria (1819-1901) – Top 10 cele mai puternice femei

Regina Victoria ocupă prima poziţie în acest top nu doar pentru faptul că a fost regină de drept a Regatului Unit, ci mai ales pentru că a fost liderul unui imens Imperiu Britanic, împărăteasă a Indiilor şi stăpână a 28 de colonii britanice.

Imperiul Britanic se întindea pe şase continente, iar Regina Victoria a fost la putere timp de 63 de ani.

regina victoria cele mai puternice femei

Domnia sa este cunoscută sub numele de Epoca Victoriană.

A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

Epoca victoriană a fost o perioadă de creștere fără precedent a populației în Marea Britanie. Populația a crescut de la 13,9 milioane în 1831 la 32,5 milioane în 1901.

Dar întinderea Imperiului Britanic era colosală. Astfel, Victoria domnea peste mai bine de 450 de milioane de oameni, de pe o suprafaţă de aproximativ 37 de milioane km².

Regina Victoria este asociată cu expansiunea industrială, dezvoltarea economică și în special expansiunea Imperiului Britanic.

A realizat reforme asupra condiţiilor de muncă şi a militat pentru schimbări politice, culturale şi militare.

De asemenea, în timpul domniei sale, a fost abolită sclavia din toate coloniile britanice.


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

29
29 puncte

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide