Cerber, câinele cu trei capete care păzeşte poarta Iadului

Noutăţi

Cerber, cunoscut și sub numele de Kerberos, este o creatură legendară din mitologia greacă, ce apare și în mitologia romană. Este descris ca un câine cu trei capete, deși uneori este reprezentat cu un număr diferit de capete, variind între unul și o sută. Cerber este fiul monstrului Echidna și al zeului Tifon, ambii fiind creaturi terifiante și puternice din mitologia greacă. Fratele lui Cerber este Orthrus, un câine cu două capete.

Cerber este prezentat ca un câine monstruos, cu trei capete și un temperament înfricoșător. Cele trei capete îi permit să fie extrem de vigilent în rolul său de gardian al lumii subterane. De asemenea, are o coadă lungă și înfiorătoare de șarpe sau de dragon, care contribuie la aspectul său terifiant. În unele reprezentări, Cerber are gheare puternice de leu în loc de labele obișnuite de câine, ceea ce îi sporește puterea și capacitatea de a lupta. În anumite variante ale mitului, câinele Hadesului are șerpi care îi cresc pe corp în loc de blană, pentru a spori şi mai mult imaginea fioroasă.

Cerber avea rolul de a păzi intrarea în împărăţia umbrelor, condusă de Hades, zeul Infernului, permițând doar sufletelor morților să intre, dar mai ales veghind ca nimeni să nu mai iasă, împiedicându-le întoarcerea în lumea celor vii. Câinele cu trei capete este adesea asociat cu râul Styx, pe care sufletele trebuiau să-l traverseze pentru a ajunge în lumea subterană.[sursa]

cerber mitologie
Artă antică în care apare câinele cu trei capete

Trecerea sufletelor în lumea lui Hades

În mitologia greacă, atunci când o persoană moare, sufletul său părăsește trupul și începe călătoria către lumea subterană. Înainte de a începe această călătorie, familia celui decedat trebuie să îi ofere o înmormântare corespunzătoare, incluzând plasarea unei monede (un obol sau un dram) sub limbă sau pe ochi, care va servi drept plată pentru Charon, barcagiul lumii subterane, care transportă sufletele morților peste râul Styx.

• CITEŞTE ŞI:  Unelte de piatră vechi de 1,4 mil. ani, în apropiere de România, oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

După ce sufletul trece râul Styx, ajunge în fața porților Hadesului, unde se întâlnește cu Cerber, câinele cu trei capete care păzește intrarea în regatul morților. Cerber veghează ca sufletele să nu părăsească Hadesul și îi împiedică pe cei vii să intre fără permisiune.

cerber
Reprezentare a lui Cerber şi o statuie cu momentul în care fiara este prinsă de Hercule

Hercule şi Cerber

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Cerber implică cele 12 munci ale lui Heracle (cunoscut ca Hercule în mitologia romană). Cea de-a douăsprezecea și ultima muncă impusă lui Hercule de către regele Eurystheus a fost aceea de a-l captura pe Cerber și a-l aduce în lumea celor vii.

Hercule a călătorit în împărăţia umbrelor, acolo unde a cerut permisiunea lui Hades, zeul lumii subterane, să-l captureze pe Cerber. Hades a fost de acord cu condiția ca Hercule să-l captureze fără să folosească arme. Hercule a reușit să-l învingă pe Cerber prin înfășurarea brațelor sale puternice în jurul gâtului fiarei până când aceasta s-a predat.

După ce l-a adus pe Cerber la suprafață și l-a prezentat regelui Eurystheus, Hercule l-a dus înapoi în lumea lui Hades, acolo unde câinele fioros și-a reluat rolul de paznic al lumii morților.

Cerber a devenit un simbol al pazei și al protecției, al fricii și al morții, dar și al loialității față de stăpânul său, Hades. Imaginea sa cu trei capete este folosită adesea pentru a simboliza supravegherea și vigilența. Într-un sens mai larg, Cerber reprezintă o barieră între lumea celor vii și cea a morților, subliniind separarea dintre cele două lumi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cum plutesc magicienii

Cum plutesc magicienii pe care îi vedem pe străzile marilor oraşe

0
Cu siguranţă aţi văzut tot felul de artişti stradali, care mai de care mai inventivi. Însă nu se poate să nu te fi întrebat...
Li Ching Yuen

Legenda lui Li Ching-Yuen, bărbatul care ar fi trăit 256 de ani şi cât...

0
Li Ching-Yuen a fost un erborizator chinez și maestru al artelor marțiale despre care se spune că ar fi trăit până la vârsta de...
căsătorit fără să ştie că sunt fraţi

Tragedia moşierului Poroineanu: copiii lui s-au căsătorit fără să ştie că sunt fraţi

0
Constantin Poroineanu a fost una dintre personalitățile marcante ale Caracalului și fostului județ Romanați. S-a născut la Târgoviște în anul 1843. Se trăgea dintr-o...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via