Cercetările recente au supraestimat cât de mult vânau femeile în societățile străvechi. Adevărul este altul, conform unui studiu

2 min


1
1 punct

În ultimii ani, unele studii au contestat rolurile atribuite femeilor și bărbaților în societățile de vânători-culegători, susținând că femeile erau adesea implicate în vânătoare și nu doar în culegerea fructelor şi legumelor. Cu toate acestea, un nou studiu a cântărit bine acest subiect de dezbatere și a sugerat că unele dintre aceste cercetări ar fi putut exagera afirmațiile lor cu privire la cât de mult vânau femeile în realitate.

Anul trecut, un studiu influent a analizat date despre 63 de societăți de vânători-culegători din zilele noastre din întreaga lume, inclusiv popoare indigene din America de Nord și de Sud, Africa, Australia, Asia și Oceania.

Aceștia au concluzionat că femeile vânau în mod activ în 79% dintre aceste societăți. Mai mult, în societățile în care vânătoarea a fost considerată cea mai importantă metodă de subzistență, femeile ar fi participat activ în 100% din timp.

În cel mai recent studiu, un grup de cercetători contraatacă studiul din anul 2023, susținând că concluziile acestora se bazează pe defecte metodologice și pe o selecție părtinitoare.

Aceștia au încercat să reproducă studiul din anul 2023, dar au ajuns la o concluzie total diferită: femeile vânătoare erau mai degrabă excepția decât regula.[sursa]

cât de mult vânau femeile
Există dezbateri aprinse cu privire la cât de mult vânau femeile în vremurile străvechi

Cât de mult vânau femeile în realitate

Cercetătorii susțin că studiul anterior s-a bazat pe o bază de date etnografice în care erau disponibile informații „explicite” despre vânătoare, ceea ce a creat o prejudecată de selecție și o concluzie înșelătoare. De asemenea, ei au identificat „numeroase erori de codificare”, care, spun ei, au subminat concluziile lucrării

• CITEŞTE ŞI:  Amantul Reginei Maria, cu care ar fi avut 2 copii, dintre cei 6 pe care i-a născut. Regele Ferdinand ştia de relaţie

„Ca un grup divers de experți vânători-culegători, constatăm că afirmațiile conform cărora societățile de căutare a hranei nu aveau sau aveau o diviziune slabă a muncii în funcție de gen sunt contrazise de dovezile empirice”, scriu autorii studiului.

„Diviziunile de gen ale muncii sunt o caracteristică a fiecărei societăți contemporane cunoscute de vânători-culegători. Deși rolurile de gen sunt cu siguranță flexibile și există cazuri proeminente și bine studiate de vânătoare feminină, cel mai adesea bărbații erau cei care vânau”, au adăugat ei.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că este important să se elimine ideea învechită că femeile din societățile de vânători-culegători nu ar fi vânat niciodată, argumentând că dominanța bărbaților în materie de vânătoare a fost probabil supraestimată în trecut.

În ultimii ani, mai multe studii au sugerat că femeile au vânat în multe culturi preistorice de vânători-culegători. Cel mai proeminent, un studiu din anul 2020 asupra unui sit funerar vechi de 9.000 de ani din munții Anzi din Peru a sugerat că un număr „deloc neglijabil” de femei erau mândre vânătoare de animale mari.

Femeile erau frecvent dotate cu un set de unelte de vânătoare de vânat mare, care includea vârfuri de proiectile din piatră, cum ar fi arme ascuțite și unelte de răzuire, indicând că vânătoarea de animale mari făcea parte integrantă din viața lor.

Cu toate acestea, este de discutat dacă aceasta era norma.

• CITEŞTE ŞI:  Curiozităţi despre fluviul Nil: povestea fascinantă a fluviului care a creat o civilizaţie măreaţă

Acest ultim studiu consideră că este vital să reevaluăm în mod constant lumea pentru a vedea cum ideile trecute ar fi putut modela concluziile noastre anterioare. În același timp, însă, ar trebui să fim atenți la faptul că mentalitățile de astăzi ne vor întuneca probabil și percepțiile.

„Avertizăm împotriva revizionismului etnografic care proiectează concepțiile occidentalizate despre muncă și valoarea acesteia asupra societăților de vânători-culegători.”, mai scriu autorii studiului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via