Miliardarul care şi-a donat toată averea a murit la 92 de ani. În ultimii ani Charles Feeney a stat în chirie şi a dus o viaţă modestă

4 min


9
9 puncte

Charles Feeney, miliardarul care și-a donat toată averea organizațiilor de caritate, a murit la vârsta de 92 de ani. Omul de afaceri a deținut magazine duty-free în toată lumea şi avea o avere de circa 8 miliarde de dolari.

În ultimii ani de viață, după ce a donat cam tot ce a adunat toată viața, Charles Feeney a trăit foarte modest, într-un apartament închiriat.[sursa]

Moartea filantropului a fost anunțată de Atlantic Philanthropies, o fundaţie caritabilă, devenită una dintre cele mai mari din lume, pe care a înfiinţat-o şi finanţat-o încă de la începutul anilor 1980. În total, Atlantic Philanthropies a făcut donaţii în valoare de 8 miliarde de dolari pe cinci continente – multe dintre ele anonime. Donațiile au susținut educația, sănătatea, drepturile omului și multe altele.

În decembrie 2016, Feeney a făcut o ultimă donație, de 7 milioane de dolari, către Universitatea Cornell. Feeney a fost numit „al treilea fondator” al Universităţii Cornell datorită magnitudinii investiției sale în această instituţie. Odată cu aceasta, a golit oficial conturile Atlantic Philanthropies și și-a îndeplinit angajamentul de a renunța la toată averea înainte de a muri, în favoarea unor cauze caritabile.

El a spus că a avut grijă de cei cinci copii ai săi, care au primit resurse „decente, dar neextravagante” și a lăsat să se înțeleagă că a păstrat pentru el 2 milioane de dolari, o sumă infimă în comparație cu miliardele pe care le adunase de-a lungul a șase decenii în afaceri.[sursa]

charles feeney
Miliardarul Charles Feeney

Charles Feeney a fost un model de modestie pentru că a ținut să-și păstreze anonimatul în cele mai multe situații în care a donat sume mari. În afară de asta, a fost o persoană chibzuită și rezervată, care nu a făcut niciodată caz de succesul uriaș pe care l-a avut în afaceri.

• CITEŞTE ŞI:  Când a avut loc Prima Cruciadă, cine a declanşat-o şi cum s-a desfăşurat lupta pentru eliberarea Ierusalimului

Bill Gates și Warren Buffett, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, l-au apreciat în mod deosebit. În anul 2014, când i-a oferit un premiu lui Feeney, Warren Buffett a spus: „este eroul meu și eroul lui Bill Gates – ar trebui să fie eroul tuturor”.

Spre deosebire de filantropii ale căror nume sunt intens mediatizate, sărbătorite la baluri extravagante și afișate pe fațadele clădirilor, Feeney a donat anonim către universități, instituții medicale, proiecte științifice, organizații pentru drepturile omului și pentru alte cauze umanitare în Statele Unite, Vietnam, Africa de Sud, Australia, Israel, Iordania și multe alte țări.

American cu origini irlandeze, a făcut multe donații și în Irlanda de Nord, ţară pe care a vizitat-o frecvent.

Cu toate acestea, numele lui nu a apărut pe niciunul dintre cele 1.000 de sedii de organizații pe care le-a finanțat cu miliarde. De cele mai multe ori, beneficiarii donațiilor lui au fost informați că banii provin de la un „client” generos care a dorit să rămână anonim. Cei care i-au aflat identitatea au fost rugați să păstreze informația pentru ei.

Cine a fost Charles Feeney, cum și-a ridicat imperiul și de ce a decis să renunțe la el

Charles Feeney a studiat managementul hotelier la facultate și a intrat în afacerile cu magazine duty-free, vânzând băuturi alcoolice, țigări și parfumuri mai întâi americanilor, după care businessul s-a globalizat, iar profiturile au fost enorme. Până la vârsta de 50 de ani, Feeney și-a cumpărat case de lux în New York, Londra, Paris, Honolulu, San Francisco, Aspen și pe Riviera Franceză.

• CITEŞTE ŞI:  Madam C. J. Walker, prima femeie ajunsă milionar din forțe proprii: orfană la 7 ani, măritată la 14 şi mamă la 17 ani

Însă a început „să aibă îndoieli cu privire la dreptul său de a avea atât de mulți bani”, a spus Conor O’Clery într-o biografie a lui Feeney, „The Billionaire Who Wasn’t”.

„Tocmai am ajuns la concluzia că banii nu m-au atras.”, i-a spus Feeney lui O’Clery.

Astfel, a renuțat definitiv la stilul de viață extravagant. A început să zboare la clasa economică, să-și cumpere haine din magazine obișnuite și nu s-a mai dus la restaurantele elegante cu care era obișnuit. Și-a vândut limuzinele și a început să meargă cu metroul sau taxiul. De asemenea, a hotărât să-și doneze toți banii în mod anonim, un lucru pe care doar 1% dintre donatorii americani în fac.

Miliardarul a reușit să-și păstreze anonimatul până în momentul în care s-a făcut o tranzacție importantă cu o altă companie, ocazie cu care s-a verificat cursul banilor. Astfel, în anul 1997, s-a aflat că miliardarul făcea de 15 ani donații uriașe în scopuri filantropice.

Charles Francis Feeney s-a născut în Elizabeth, New Jersey, pe 23 aprilie 1931. Tatăl său a fost agent de asigurări, iar mama a fost asistentă. Charles și surorile lui, Arlene și Ursula, au crescut într-o familie care se lupta să plătească un credit ipotecar lunar de 32 de dolari.

În anul 1959, s-a căsătorit la Paris cu Danielle Morali-Daninos. După ce au avut împreună cinci copii, cei doi au divorțat, în anii 1990. Feeney i-a dat soției sale toate cele șapte case și o sumă mare de bani. Ulterior, el s-a căsătorit cu Helga Flaiz, secretara pe care a avut-o multă vreme.

• CITEŞTE ŞI:  Justinian Marina, patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserică şi comunişti

În ultimii ani de viață, Feeney nu a avut o casă proprietate personală sau mașină și a purtat un ceas de mână de 10 dolari. El și cea de-a doua soție au locuit cu chirie într-un apartament cu două dormitoare, în San Francisco.

„Este mult mai distractiv să dai cât ești în viață decât să dai când ești mort.”, a declarat la un moment dat Charles Feeney.

Forbes spune că, până la Feeney, niciun miliardar nu a donat toată averea adunată. Charles Feeney își luase angajamentul să doneze absolut toată averea în timpul vieții.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

9
9 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via