Charlottenburg, singurul sat circular din România, pare de pe altă lume

2 min


7
7 puncte

La circa 50 de kilometri de Timişoara se află un sat despre care puţini români ştiu. Charlottenburg (în trecut Şarlota sau Bariţa) este singurul sat circular din România, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice.

Aşezarea a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări realizat de administraţia habsburgică.[Wiki]

Guvernatorul Banatului de la acea vreme, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, dispune ca satul să fie populat cu 32 de familii (171 de persoane) provenite din provinciile Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat.

Charlottenburg, singurul sat circular din România

Istoria acestui sat circular de poveste

Conform legendei, localitatea a fost denumită după soţia contelui Aldringen, Charlotte.

Forma rotundă a satului, dar şi întregul proces de construcţie a aşezării se datorează inginerului Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, în acea perioadă funcţionar la Oficiul Sării din Lipova.

Satul are un diametru de doar 210 metri.

Aşezarea dispunea de patru intrări simetrice, iar casele care o compuneau aveau aceeaşi înălţime şi erau dispuse la distanţe egale.

Iniţial, în centrul localităţii exista o plantaţie de duzi, în mijlocul căreia se afla o fântână.

Ulterior, copacii au fost tăiaţi, iar în locul lor a fost construită, în anul 1876, actuala biserică.

Începând cu anul 1880, în sat apar primele familii de români şi unguri.

Vedere din Charlottenburg de la începutul secolului XX

Contele Siegfried Graf von Wipffen, unul dintre proprietarii din localitate, era vânător pasionat.

• CITEŞTE ŞI:  Cel de-al 8-lea continent al lumii îşi dezvăluie secretele după 60 de milioane de ani: Zealandia, continentul de sub ape

Acesta transformă, începând cu anul 1904, pădurea din vecinătatea satului într-un parc destinat vânătorii. L-a populat cu exemplare de cerb aduse din Boemia, Germania şi Austria.

La sfârşitul Primului Război Mondial, după ce în Banat a fost instaurată administraţia românească, contele Wimpffen şi-a pierdut toate proprietăţile.

Deşi a fost administrat ulterior în diferite moduri, parcul de vânătoare din Charlottenburg nu şi-a întrerupt activitatea, devenind astăzi cel mai vechi domeniu de acest tip de pe teritoriul României.Ultimul urmaş

După cel de-Al Doilea Război Mondial, şvabii au început să părăsească Charlottenburg, astfel că, în momentul de faţă, în sat mai există un singur locuitor şvab: Peter Trimper, în vârstă de 78 de ani.

Cea mai mare parte a caselor locuite de urmaşii coloniştilor au fost, însă, renovate sau transformate în case de vacanţă.

Cu toate acestea, în localitate, turiştii nu dispun de locuri de cazare special amenajate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via