Cimitirul Piraţilor din Madagascar, locul de veci al tâlharilor mărilor

2 min


12
12 puncte

Insula Sfânta Maria se află în estul Madagascarului, fiind renumită pentru că găzduieşte Cimitirul Piraţilor. Aici se odihnesc rămăşiţele piraţilor care au terorizat mările şi oceanele în timpul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea.

În prezent, insula pe care au trăit piraţii se numeşte Nosy Boraha. Aceasta are o suprafaţă de 222 km2, având capitala la Ambodifotara. Oamenii locului o cunosc drept Insula Sfânta Maria, iar cei aproape 30.000 de locuitori din prezent îi ştiu bine povestea.

Insula Sfânta Maria nu a apărut pe hărţi până în anul 1731. Atunci a fost marcată drept Insula Piraților, din cauza reputației sale. Pentru circa 100 de ani, această insulă a fost cămin pentru aproximativ 1.000 de piraţi.

Insula era situată convenabil de aproape de rutele comerciale ale Companiei Britanice a Indiilor de Est, ale cărei nave erau deseori atacate de piraţi. Ulterior, după un atac încununat cu succes, piraţii se adăposteau pe insulă cu bogăţiile obţinute.

De asemenea, piraţii vânau vasele mogule pline de bogății și bine înarmate care călătoreau spre Mecca.

Bogățiile care au fost furate din Golful Bengal și până la Capul Bunei Speranțe au ajuns pe această insulă. Astfel, nu este de mirare că, până în ziua de azi, se crede că multe lagune și golfulețe ascund comori îngropate aici de către unii dintre cei mai celebri căpitani ai piraților.[sursa]

Cimitirul Piraţilor

La începutul sec. al XVII-lea, Adam Baldridge, unul dintre primii corsari cu ștaif, a fugit din Jamaica, unde fusese condamnat, și a ajuns pe insulă. Acesta este primul care și-a stabilit baza acolo.

• CITEŞTE ŞI:  Se mai formează munți și în zilele noastre sau acest proces a fost unul unic în istoria planetei?

Vasele care străbăteau lumea se înmulțiseră, şi, după cum spuneam, Insula Sfânta Maria nu era departe de rutele maritime. Bogățiile se întorceau din Indiile de Est, iar furtunile puternice ofereau un context ideal pentru ”lupii de mare”.

cimitirul piraţilor

Astfel, pirați din toate colțurile lumii – Anglia, Portugalia, Franța sau chiar Statele Unite au ajuns pe această insulă. Nume grele, precum William Kidd (scoțianul ce a slujit drept căpitan în Marina Regală, trecând, apoi, de cealaltă parte a baricadei), Olivier Levasseur (cel despre care se spune că a ascuns o comoară estimată la un miliard de dolari, apoi un cod criptat pentru cei ce încearcă să o descopere), Henry Every ori Abraham Samuel au avut reședințe pe insulă.

Când au murit, celebrii piraţi au fost îngropați în acele pământuri. Treptat, cimitirul s-a lărgit, devenind, oficial, singurul loc din lume care găzduiește rămăşiţe pământeşti ale piraţilor.

Cimitirul Piraţilor este situat pe vârful unui deal, cu vedere spre orizontul nemărginit al apelor. Acesta este orientat simbolic în direcția în care cei îngropați ridicau ancora și porneau către comorile plutitoare.

Legenda spune că, la un moment dat, existau peste 1.000 de pietre de mormânt. Astăzi, în picioare mai sunt 30 de pietre funerare în Cimitirul Piraţilor, care pot fi vizitate de către curioși.

• CITEŞTE ŞI:  Piatra din Rosetta, obiectul care a stat la baza descifrării scrierii hieroglifice

Vizionaţi în materialul video de mai jos o scurtă excursie pe Insula Sfânta Maria şi la Cimitirul Piraţilor


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

12
12 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via