Cine a fost femeia din spatele lui Winston Churchill: Clementine, o femeie de excepţie

Noutăţi

Clementine Ogilvy Spencer Churchill s-a născut în data de 1 aprilie 1885, fiind fiica lui Sir Henry Hozier și a Lady Blanche Hozier. Paternitatea sa a fost însă un subiect controversat, deoarece Lady Blanche era cunoscută pentru infidelitățile sale. În 1891, Sir Henry și-a surprins soția împreună cu un amant. Deși Lady Blanche a evitat divorțul susținând că și el o înșela, cuplul s-a despărţit la scurt timp. Lady Blanche a declarat ulterior că adevăratul tată al Clementinei era căpitanul William George „Bay” Middleton. Alții cred că Sir Henry a fost complet infertil și că toți copiii ei au fost de fapt concepuți de cumnatul ei Algernon Bertram Freeman-Mitford, baron de Redesdale.

Informații rapide despre Clementine Churchill
Nume complet:
Clementine Ogilvy Spencer-Churchill, Baroneasa Spencer-Churchill
Născută: 1 aprilie 1885, în Londra, Anglia
Deces: decembrie 12, 1977 în Londra, Anglia
Cunoscută pentru: Născută într-o familie nobiliară minoră, Clementine Churchill a devenit proeminentă ca soție a prim-ministrului Winston Churchill, primind mai multe distincții în nume propriu pentru activitatea sa caritabilă.
Soț: Winston Churchill (căsătoriţi între 1908-1965)
Copii: Diana, Diana, Diana, Diana, Diana: Diana (1909-1963), Randolph (1911-1968), Sarah (1914-1982), Marigold (1918-1921), Mary (1922-2014)

Clementine Hozier: viața timpurie și familia

În vara anului 1899, când Clementine avea 14 ani, mama ei s-a mutat împreună cu ea și cele două surori la Dieppe, într-o comunitate vibrantă de ofițeri, scriitori și pictori refugiați în nordul Franței. Acolo au petrecut o vară relaxantă, înotând, făcând canotaj, organizând picnicuri și plimbări. Clementine s-a îndrăgostit de pictorul Walter Sickert, pe care îl considera cel mai frumos și convingător bărbat pe care îl văzuse vreodată.[sursa]

Clementine Churchill

Fericirea lor în Franța a fost însă întreruptă brusc când Kitty, fiica cea mare a familiei, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. Blanche Hozier a trimis-o pe Clementine și pe sora ei, Nellie, în Scoția, pentru a-și putea dedica tot timpul lui Kitty, care a murit pe 5 martie 1900.

• CITEŞTE ŞI:  George Emil Palade, primul român care a primit un Premiu Nobel: "cel mai bun biolog celular din istorie"

Clementine a primit prima educație acasă, apoi a urmat școala din Edinburgh condusă de Karl Fröbel, continuând ulterior la Școala pentru fete din Berkhamsted și la Universitatea Sorbona din Paris.

De două ori logodită în secret cu Sir Sidney Peel, un ofițer de carieră care se îndrăgostise de ea când avea 18 ani, Clementine l-a uitat definitiv pe Sidney în 1904, când l-a întâlnit pentru prima dată pe Winston Churchill la un bal la Crewe House.

Clementine, femeia din spatele lui Winston Churchill

În martie 1908, Clementine și Winston Churchill s-au reîntâlnit la o cină organizată de Lady Helier, o rudă îndepărtată a Clementinei. După cinci luni de întâlniri la diverse evenimente sociale, Winston i-a cerut mâna. Pe 12 septembrie 1908, cei doi s-au căsătorit la Biserica St. Margaret’s din Westminster și au plecat în luna de miere în Baveno, Veneția și la Castelul Veveří din Moravia.

clementine churchill winston
Clementine şi Winston Churchill

Cuplul a avut cinci copii: Diana, Randolph, Sarah, Marygold (care a murit înainte de a împlini doi ani) și Mary. Niciunul dintre copii nu a reușit să atingă standardele înalte impuse de exigentul lor tată.

În ciuda stresului cauzat de cariera politică tumultuoasă a lui Winston, căsnicia lor a fost plină de afecțiune și respect reciproc. În timpul Primului Război Mondial, Clementine a organizat cantine pentru muncitori în nord-estul Londrei și s-a implicat activ în susținerea efortului de război.

Singura umbră asupra mariajului lor a apărut în anii 1930, când Clementine a călătorit fără Winston pe iahtul lordului Moyne, Rosaura, către insule precum Borneo, Noua Caledonie și Noile Hebride. Se zvonea că ar fi avut o aventură cu Terence Philip, un comerciant de artă bogat, cu șapte ani mai tânăr decât ea. De asemenea, au existat zvonuri că Philip era homosexual.

• CITEŞTE ŞI:  Fenomenul Tunguska: explozia misterioasă care a zguduit Siberia în urmă cu peste 100 de ani

Clementine Churchill în timpul celor două Războaie Mondiale

Fiind soția unui politician adesea implicat în controverse, Clementine era obișnuită să fie tratată cu dispreț de soțiile adversarilor lui Winston. Totuși, ea a rămas întotdeauna alături de el, susținându-i deciziile și oferindu-i sprijin în momentele de criză politică.

În timpul Primului Război Mondial, Clementine Churchill a organizat cantine pentru muncitorii din industria munițiilor. Acest ajutor acordat efortului de război i-a adus, în anul 1918, numirea în gradul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE).

Winston Churchill a devenit prim-ministru în anul 1940, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul anilor de război, Clementine Churchill și-a asumat din nou roluri în societățile de ajutorare, acum cu un profil mult mai înalt, ca soție a prim-ministrului.

Astfel, Clementine a devenit președinta Fondului pentru Ajutor al Crucii Roșii, a Asociației Creștine a Femeilor Tinere pentru Apel la Război și a maternității pentru Soțiile Ofițerilor. În anul 1946, eforturile ei au fost recunoscute prin acordarea Marii Cruci a Ordinului Imperiului Britanic.

clementine churchill winston
Clementine şi Sir Winston Churchill

Ultimii ani şi moartea

Căsnicia lor a durat 56 de ani și s-a încheiat pe 24 ianuarie 1965, odată cu moartea lui Winston Churchill.

În ultimii ani ai vieții, Clementine a întâmpinat dificultăți financiare din cauza inflației, fiind nevoită să vândă cinci tablouri pictate de regretatul ei soț la începutul anului 1977.

A rămas independentă față de principalele partide, dar, în cele din urmă, sănătatea sa în declin (în special pierderea auzului) a împiedicat-o să aibă o prezență semnificativă în Parlament. Cei doi copii mai mari ai săi au decedat înaintea ei: Diana, în anul 1963, și Randolph, în 1968.

• CITEŞTE ŞI:  Grigore Ureche, primul mare cronicar român

Lady Clementine Spencer-Churchill a murit în urma unui atac de cord la domiciliul său din Londra, pe 12 decembrie 1977, la vârsta de 92 de ani, supraviețuindu-i fostului prim-ministru al Marii Britanii timp de aproape 13 ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sfântul sisoe

Sfântul Sisoe, cine a fost şi ce semnifică expresia „Sfinte Sisoe”

0
Sfântul Sisoe este un nume cunoscut pentru mulţi dintre noi, în special din subtitrările filmelor americane, cu toate că expresia pe care o traduce...
99% din aurul de pe Pământ

99% din aurul de pe Pământ se află în nucleul planetei. Totul s-a întâmplat...

0
Deşi pare ireal, aproximativ 99% din aurul de pe Pământ se află în nucleul planetei. Dacă scoarța Pământului ar avea aceeași concentrație de metale...
andrea bocelli

Andrea Bocelli: orb de la 12 ani, după ce mama sa a refuzat să-l...

0
Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, în comuna Lajatico din provincia Pisa-Toscana, Italia, într-o familie de fermieri. A venit pe lume cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via