Bonnie şi Clyde. Povestea cuplului care a terorizat şi fascinat America

4 min


15
15 puncte

Bonnie Elizabeth Parker şi Clyde Chestnut Barrow, cunoscuţi ca Bonnie şi Clyde, au intrat în istorie prin numeroasele nelegiuiri cu care au terorizat America anilor 1930.

Au fost numiţi „Romeo şi Julieta ai Marii Crize” sau „amanţii iadului”. Cei doi au acţionat împreună cu banda lor, cunoscută sub numele de „Barrow Gang”, în perioada anilor 1931-1934, comițând o serie de jafuri și crime în mai multe oraşe din Statele Unite ale Americii. Banda era alcătuită în principal din membri ai familiei și prieteni apropiați ai lui Clyde.

Cine au fost cu adevărat Bonnie şi Clyde

Bonnie s-a născut pe 1 octombrie 1910, în Rowena, Texas, în timp ce Clyde s-a născut pe 24 martie 1909, în Telico, Texas. Cei doi s-au întâlnit în anul 1930 și au devenit iubiți, începând să comită crime împreună în scurt timp după aceea.

Bonnie provenea dintr-o familie săracă. Tătăl ei a murit, lăsându-şi familia fără ajutor financiar.

La doar 16 ani, Bonnie s-a căsătorit cu Roy Thornton, un bărbat cu un comportament abuziv. Căsnicia lor a fost marcată de problemele cu legea şi de lungile lui absenţe.

Imagine din filmul Bonnie şi Clyde

Thornton a fost arestat şi închis în anul 1929 pentru jaf, lucru care a reprezentat sfârşitul relaţiei dintre cei doi. Dar ei nu au divorţat niciodată. În ziua în care a murit, Bonnie avea încă pe degetul inelar verigheta lui Thornton.

Clyde s-a născut într-o familie de fermieri cu şapte copii. De-a lungul adolescenţei a comis mai multe furturi împreună cu fratele său, Marvin “Buck” Barrow.

• CITEŞTE ŞI:  Bătălia de la Gaugamela, lupta prin care Alexandru cel Mare a îngenuncheat Imperiul Persan

La vârsta de 17 ani, Clyde a fost închis la Eastham Farm, lucru care-i va trasa viitorul. În acea închisoare a comis şi prima lui crimă.

După ce a ieşit de la închisoare, Clyde a continuat seria infracţiunilor.

Cei doi îndrăgostiţi periculoşi în realitate

Faptele tâlharilor Bonnie şi Clyde

Există mai multe variante despre prima întâlnire dintre Bonnie şi Clyde. Nu se ştie cu exactitate care este cea adevărată. Varianta cea mai plauzibilă este aceea când Clyde a întâlnit-o pe Bonnie pe 5 ianuarie 1930, în casa unei prietene de-a lui.

Bonnie era în casa acesteia pentru a o ajuta cu îngrijiri medicale. Bonnie ar fi încercat să-l convingă pe Clyde să renunţe la furtişaguri, dar se pare că a sfârşit ajutându-l.

În anul 1932, Bonnie Parker a fost prinsă de poliţie în timpul unui jaf şi a fost închisă. În acest timp, Clyde a fost cooptat pentru un jaf armat asupra unui magazin, când propietarul a fost omorât. Soţia victimei l-a acuzat pe Clyde că ar fi apăsat pe trăgaci, dar în realitate el fusese doar şofer şi rămâsese în maşină.

Cuplul de criminali Bonnie Parker şi Clyde Barrow a acţionat în timpul Marii Crize Economice, care a durat din anul 1930 până în anul 1934. Cei doi au comis numeroase infracțiuni, variind de la furtul de mașini și jafurile armate, până la răpire și crimă. Au fost cunoscuți pentru curajul și indiferența lor în faţa pericolelor.

• CITEŞTE ŞI:  10 moduri în care Albert Einstein a influenţat omenirea prin descoperirile sale geniale

Cei doi au acţionat pe raza statelor Texas, Oklahoma, New Mexico şi Missouri, ucigând cel puţin 13 persoane, printre care şi trei ofiţeri de poliţie.

În ciuda aparenţelor, câştigurile lor nu au fost chiar aşa de mari precum sunt redate în filme şi cultura populară. În unele cazuri au reuşit să fure doar câteva sute de dolari. Chiar dacă ajustăm rata inflaţiei, tot nu au plecat cu mai mult de 2.000 de dolari asupra lor în urma unora dintre jafuri.

Moartea celebrului cuplu

În dimineaţa zilei de 23 mai 1934, pe când se întorceau în ascunzătoarea lor din Bienville Parish, Louisiana, cei doi îndrăgostiţi au fost implicaţi într-o ambuscadă.

Căutarea lor de către autorități a culminat într-un schimb de focuri cu poliția din Louisiana, în urma căruia Bonnie și Clyde au fost uciși. Moartea lor violentă și spectaculoasă a captat atenția presei și a publicului, transformându-i în legende ale culturii americane.

Una dintre celebrele fotografii ale cuplului de tâlhari

Cei doi ar fi vrut să fie înmormântaţi împreună, dorinţă care nu a fost însă respectată. Povestea lor a devenit un simbol al iubirii până la moarte şi al destinului implacabil.

Deşi implicată în activități criminale, Bonnie a avut o latură artistică și a scris poezii. Cel mai cunoscut poem al ei, „The Story of Bonnie and Clyde”, a fost publicat în ziarele din întreaga țară și a contribuit la crearea mitului lor.

Bonnie Parker şi Clyde Barrow au devenit personaje ale mai multor creaţii artistice. Cântece, filme şi benzi desenate au avut ca sursă de inspiraţie celebrul cuplu. Povestea lor a inspirat şi filmul „Bonnie şi Clyde”, cu Warren Beatty şi Faye Dunaway în rolurile protagoniştilor.[IMDB]

• CITEŞTE ŞI:  Barbu Bellu: a avut prima maşină din România şi a dat numele celui mai cunoscut cimitir din ţară

În ciuda notorietății și romantismului asociat poveştii lor, este important să ne amintim că Bonnie și Clyde au fost în cele din urmă criminali care au cauzat suferință și moarte multor persoane. Povestea lor rămâne însă un exemplu fascinant al modului în care cultura populară poate mitiza și transforma persoane obişnuite, chiar şi criminali, în adevărate legende.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

15
15 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via