Cleopatra, de la regină la simbol al frumuseţii, deşi se spune că nu era o femeie foarte atrăgătoare

4 min


11
11 puncte

Cleopatra, regina legendară a Egiptului, a fost mult mai mult decât o conducătoare de excepție. Viața ei a fost un amestec fascinant de putere politică, frumusețe seducătoare și pasiune înnăscută. Astfel, Cleopatra a devenit un simbol al feminității, puterii și senzualității, o legendă care a traversat secolele și a cucerit imaginația omenirii până în zilele noastre. Transformarea ei dintr-o regină într-un sex-simbol a fost rezultatul influenței culturii, a artei și a mitologiei care au înconjurat-o, în timp ce legăturile sale politice și romantice cu lideri romani de talia lui Iulius Cezar și Marc Antoniu au alimentat fascinația cu privire la viața ei. Dar a fost, într-adevăr, chiar atât de frumoasă?

Cât de frumoasă a fost Cleopatra

Sursele istorice nu sugerează că regina ar fi fost o femeie extraordinar de frumoasă, cel puţin raportându-ne la standardele actuale. De exemplu, pe monedele pe care este reprezentată Cleopatra, aceasta apare cu bărbia ţuguiată, buzele subţiri, nasul încovoiat şi pomeţii prea ridicaţi.

Dintre vechii scriitori, cei care au descris-o fizic pe Cleopatra au fost Plutarh și Suetonius, doi istorici romani care au scris despre viața ei în legătură cu cea a lui Iulius Cezar și Antoniu. Ei au oferit o imagine diferită despre aspectul ei fizic, bazată pe surse și perspective variate.

cleopatra frumusete
Diverse reprezentări ale Cleopatrei

Plutarh a spus că frumusețea ei nu era atât de remarcabilă, ci mai degrabă vocea ei dulce și conversația ei plăcută. El a scris: “Frumusețea ei, se spune, nu era de acel fel care să uimească la prima vedere, dar avea o putere de atracție irezistibilă. Vocea ei era armonioasă și vorbea multe limbi, astfel încât putea să converseze cu orice străin fără a avea nevoie de translator.”

Suetonius a spus că ea era o femeie frumoasă, voluptuoasă, capricioasă și dominatoare. El a scris: “Ea era de o frumusețe rară și avea un farmec aparte. Avea un corp bine proporționat, un ten alb și strălucitor, ochi mari și negri, părul lung și negru, buzele roșii și zâmbetul fermecător. Avea o privire plină de pasiune și o voce muzicală. Era foarte cochetă și își schimba adesea ținuta și coafura.”

Cleopatra, de la regină la reper al frumuseţii

În timp, celebra regină a Egiptului a devenit un adevărat sex-simbol, fiind considerată un reper al frumuseţii şi al senzualităţii. La acest lucru au contribuit mai multe elemente, printre care:

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

Putere și influență politică

Cleopatra a fost una dintre cele mai puternice femei ale antichității, având controlul asupra Egiptului, una dintre cele mai importante și bogate țări din acea perioadă. În plus, ea a avut relații politice și romantice cu doi dintre cei mai influenți lideri romani ai vremii: Iulius Cezar și Marc Antoniu. Aceste legături nu numai că i-au consolidat poziția în lumea antică, dar au făcut din Cleopatra un subiect de interes și admirare în lumea romană și au contribuit la modul în care a fost percepută în cultura posterioară.

Portretizarea în literatură și artă

Cleopatra a fost subiectul multor lucrări literare și artistice celebre care au contribuit la transformarea ei într-un simbol cultural. Una dintre cele mai remarcabile lucrări este „Antoniu și Cleopatra” de William Shakespeare, care a prezentat-o ca o femeie seducătoare și pasională, influențând percepția publicului asupra sa. În pictură și sculptură, Cleopatra a fost adesea reprezentată ca o femeie frumoasă, cu trăsături delicate și expresie senzuală, ceea ce a contribuit la mitul ei ca sex simbol.

Legendele și miturile care au înconjurat-o

Cleopatra a fost înconjurată de numeroase mituri și legende, cele mai cunoscute fiind cele legate de moartea sa. Potrivit unor relatări, ea s-ar fi sinucis prin mușcătura unui șarpe înrăit, o imagine dramatică care a fost folosită în povestirile despre viața ei. Aceste elemente dramatice au contribuit la fascinația și misterul care au înconjurat-o și au consolidat imaginea ei ca o femeie pasională și misterioasă.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche piramidă din lume nu se află în Egipt. A fost construită în urmă cu 25.000 de ani în interiorul unui munte
cleopatra frumusete
Elizabeth Taylor în rolul Cleopatrei

Interpretări cinematografice

Cleopatra a fost portretizată într-o serie de filme celebre, iar aceste interpretări au contribuit la construirea imaginii ei ca sex simbol. Cel mai notoriu exemplu este filmul „Cleopatra” din anul 1963, în care Elizabeth Taylor a jucat rolul principal. Această interpretare de excepţie a adus în prim-plan frumusețea și farmecul Cleopatrei, transformând-o într-o femeie captivantă pentru publicul modern.

Iconografie modernă și marketing

Imaginea Cleopatrei a fost folosită în mod repetat în publicitate și în industria modei, ceea ce a menținut-o ca un sex simbol în cultură. Parfumuri, cosmetice, bijuterii și alte produse au fost adesea promovate folosind imaginea Cleopatrei ca simbol al frumuseții și senzualității. Acest lucru a perpetuat legenda și fascinația în jurul ei, contribuind la prezența ei durabilă în cultură.

Celebra regină a Egiptului rămâne una dintre cele mai enigmatice și fascinante figuri feminine din istorie, iar transformarea ei dintr-o regină puternică într-un sex simbol este o reflectare a complexității umane și a puterii culturii de a modela percepțiile noastre. Viața ei, influența politică și relațiile sale au contribuit la fascinația care a învăluit-o de-a lungul secolelor, dar și la imaginea sa impresionantă. Miturile, literatura și cinematografia au jucat un rol semnificativ în promovarea Cleopatrei ca simbol al frumuseții și pasiunii, iar legenda ei a trăit în imaginația noastră și a continuat să inspire generații de-a lungul timpului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

11
11 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via