Cazul tragic al unui „copil vampir”, îngropat cu fața în jos și picioarele prinse cu lacăt, descoperit într-un cimitir

3 min


6
6 puncte

Cercetătorii au scos la iveală rămășițele a ceea ce ei cred că este un „copil vampir” din secolul al XVII-lea, care a fost îngropat cu fața în jos și legat cu un lacăt, probabil pentru a liniști temerile sătenilor că nu se va mai întoarce din morți.

Rămășițele scheletice ale copilului, despre care antropologii cred că avea undeva între 5 și 7 ani, au fost descoperite într-un cimitir nemarcat din satul polonez Pień, din apropiere de Ostromecko.

Necropola, care se traduce literal din greacă în „orașul morților”, este, de asemenea, locul în care arheologii au descoperit o femeie „vampir” anul trecut, care a fost îngropată tot cu un lacăt atașat de degetul mare de la picior și cu o seceră întinsă pe gât, menită să-i taie capul dacă ar încerca să învie din morți.

Profesorul de arheologie Dariusz Poliński de la Universitatea Nicolaus Copernic, care a condus ambele săpături, a declarat că cele două morminte au fost găsite la doar doi metri unul de celălalt în cimitir, despre care echipa sa îl consideră a fi unul improvizat pentru „excluși” sau cei care nu erau acceptați în cimitirele creștine din diverse motive.[sursa]

copil vampir
Rămăşiţele unui „copil vampir” au fost găsite într-o necropolă din Polonia | Sursa foto: Dariusz Poliński

De ce credeau oamenii din Evul Mediu că au de a face cu un copil vampir

Poliński a spus că el și cercetătorii săi au descoperit aproximativ 100 de morminte în cimitir, multe dintre ele prezentând tehnici de înmormântare neregulate, inclusiv tactici „anti-vampirice” folosite pentru a opri oamenii să se „întoarcă din mormânt”, inclusiv lacăte triunghiulare atașate la picioare, pentru a-i păstra astfel legați de pământ, dar și dovezi că locurile de morminte au fost deranjate sau săpate după înmormântarea inițială.

Citeşte şi:  Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge, suferind de hemolacrie, conform unui studiu recent

Există mai multe motive pentru care o persoană ar fi putut fi îngropată într-un astfel de cimitir, a spus Poliński. Este posibil ca individul să fi manifestat un comportament ciudat în viață, care i-a făcut pe alții să se teamă de el, sau ar fi putut suferi de o boală, cu o condiție fizică neobișnuită, care le-a afectat aspectul.

„S-ar putea să fi fost și o persoană care a murit violent și brusc în circumstanțe ciudate. Moartea subită a fost adesea considerată ceva de care oamenii ar trebui să se teamă.”, a spus Poliński.

Sătenii din secolul al XVII-lea erau, de asemenea, predispuși să se teamă cu privire la copiii îngropați care nu au fost încă botezați sau botezați, precum și oamenii care au murit prin înec.

Lacăte triunghiulare erau atașate la picioarele oamenilor pentru a-i ține legați de pământ după ce erau îngropați.

”Înmormântarea vampirilor”, o practică comună în Europa creștină

Poliński a spus că arheologii au găsit, de asemenea, o colecție de oase libere în apropierea mormântului copilului, precum și o femeie însărcinată cu un făt determinat a avea aproximativ 6 luni.

Matteo Borrini, lector principal de antropologie criminalistică la Universitatea John Moore din Liverpool, a declarat că practica „înmormântării vampirilor” a fost comună în Europa creștină, începând din secolul al XIV-lea.

Oamenii au asociat focarele „vampirice” cu perioade de decese în masă care erau inexplicabile la acea vreme, dar acum se presupune că ar fi fost pandemii sau otrăviri pe scară largă.

Citeşte şi:  Este posibil să sapi o gaură în Pământ şi să ieşi de partea cealaltă a planetei? Ce spune ştiinţa

Gândul obișnuit era că acești „vampiri” își vor vâna și ucide mai întâi membrii familiei, apoi se vor muta la vecini și la alții din sat, urmărind cu înțelegerea noastră modernă răspândirea bolilor contagioase, a spus Borrini pentru Insider.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide