Curt Degerman, cerşetorul care în secret era milionar

2 min


16
16 puncte

Curt Degerman, un bărbat din orăşelul Skelleftea, aflat în nordul Suediei, era un personaj îndrăgit în comunitate. Acesta se ocupa cu reciclatul dozelor din aluminiu, pe care le colecta din oraş şi apoi le valorifica.

Vreme de 40 de ani, bărbatul a colindat străzile oraşului, fiind cunoscut în comunitate că se ocupă cu strângerea de resturi pe care apoi le recicla. Nu de puţine ori, oamenii îi ofereau bani sau alimente, pe care acesta le accepta cu drag.

Nimeni nu ştia, însă, că în realitate Curt Degerman avea o avere impresionantă.

curt dagerman
Curt Degerman, purtând hainele lui obişnuite

Curt Degerman avea un stil de viaţă umil

În oraşul Skelleftea, Curt era poreclit Tin-Can-Curt, asta însemna ceva de genul „Curt-Conservă”, întrucât ocupaţia sa principală era colectarea dozelor şi conservelor din aluminiu, pe care apoi le preda centrelor de reciclare, primind bani în schimb.

Nimeni nu ştia, nici cei cu care interacţiona zilnic şi nici membrii familiei sale, că bărbatul investea banii strânşi în acţiuni la bursă.

În ciuda aparenţelor, Curt Degerman a investit banii strânşi vreme de 40 de ani pe pieţele financiare, într-un fel ce pare mai degrabă un scenariu rupt dintr-un film.

Bărbatul mânca resturi rămase pe tăvile restaurantelor, iar angajaţii îi permiteau acest lucru, ştiind că este un om care se descurcă greu. De asemenea, purta aceleaşi haine ponosite, fiind recunoscut cu uşurinţă în oraş.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Thales din Milet, filosoful considerat părintele ştiinţelor

Cerşetorul milionar

Cu toate acestea, Curt Degerman era pasionat de pieţele financiare. Citea toate ziarele de profil, însă nici măcar pe acestea nu le cumpăra. Mergea zilnic la biblioteca din oraş, unde putea citi pe gratis ziarele disponibile.

„Mergea în fiecare zi la bibliotecă, întrucât nu dădea bani pe ziare. Acolo citea „Dagens Industri” (un ziar financiar publicat în Stockholm). Cunoştea piaţa bursieră pe dinafară.”, a declarat vărul lui Curt unui ziar local.

Curt Degerman a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unui infarct. Abia atunci membrii familiei sale au aflat că bărbatul a lăsat în urmă o avere. Acesta avea pe numele său în jur de 1,3 milioane de euro.

Aceşti bani erau investiţi în acţiuni la bursă şi lingouri de aur. Astfel, în jur de 980.000 de euro era valoarea acţiunilor, iar cele 124 de lingouri de aur aflate într-o cutie de valori au fost estimate undeva la 335.000 de euro.

Rudele l-au descris pe Curt ca fiind un copil extrem de inteligent, care s-a lăsat de şcoală după o criză personală.

Curt Degerman i-a lăsat întreaga avere vărului său, care îl vizita periodic şi îl mai ajuta, în special în ultima parte a vieţii sale, când sănătatea a început să-i facă probleme.

Cu toate acestea, un alt văr a considerat că o parte din această avere i se cuvine şi tatălui său (fratele tatălui decedat al lui Curt). Din acest motiv a contestat în instanţă testamentul lăsat de Curt. În cele din urmă, cei doi s-au înţeles în particular, ambii declarând că sunt „satisfăcuţi de înţelegerea la care au ajuns”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

16
16 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via