De ce era marele pictor Caravaggio fascinat de o prostituată: Fillide Melandroni

Noutăţi

Fillide Melandroni s-a născut în 1581 la Siena, Italia. Tatăl ei, Enea, a murit când ea era doar un bebeluș, iar în februarie 1593, mama ei, Cinzia, împreună cu o prietenă ce avea doi copii, i-au dus pe Fillide și pe fratele ei, Sivilo, la Roma.

Acolo, cele două familii au locuit împreună pe Via dell’Armata, iar odată ce fetele au mai crescut, mamele lor le-au îndrumat către viața de prostituate.

Fillide Melandroni, una dintre cele mai dorite femei din Roma

În aprilie 1594, Fillide și prietena ei, Alessandra Bianchini, au fost arestate pentru că au fost găsite după căderea întunericului în afara zonei permise pentru prostituție. Aveau doar 13-14 ani atunci și au fost eliberate curând, dar Fillide și-a continuat activitatea, devenind la 18 ani una dintre cele mai dorite femei din Roma.

Fillide Melandroni
Fillide Melandroni în tabloul „Marta și Maria Magdalena de Caravaggio

Fillide locuia într-o casă din cartierul Ortaccio, unde lucrau toate femeile de moravuri ușoare, deoarece Papa Pius al V-lea interzisese desfășurarea acestor activități în întregul oraș. Printre clienții ei bogați se numărau cardinali și bancheri, unul dintre cei mai cunoscuți fiind colecționarul de artă Vincenzo Giustiniani, patronul faimosului pictor Caravaggio.

Fillide Melandroni, muză pentru Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio, numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii.[sursa]

Fillide a fost model pentru multe dintre tablourile acestuia: Portretul unei curtezane, Sfânta Ecaterina, Marta și Maria Magdalena sau Iudita tăind capul lui Holofern.

Fillide Melandroni
Fillide Melandroni în tabloul „Iudita tăind capul lui Holofern” de Caravaggio

Se pare că a avut o relație de lungă durată cu Ranuccio Tomassoni, un tânăr dintr-o familie nobilă, care era și proxenetul ei. Pe 11 februarie 1599, a fost făcută o plângere privind o petrecere zgomotoasă în casa lui Fillide, deoarece bărbații prezenți erau înarmați, iar purtarea armelor era interzisă în Ortaccio.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante despre Marea Neagră, pe care trebuie să le cunoşti

Fillide și Tomassoni au fost arestați, iar vicariatul Romei a declarat-o pe Fillide Melandroni “cortigiana scandalosa” în anul 1599 pentru că a refuzat să se căiască pentru faptele ei. Mai târziu în același an, a fost din nou arestată, de această dată pentru că s-a găsit o armă în casa ei.

La sfârșitul anului 1600, Fillide Melandroni a atacat-o pe Prudenza Zacchia, o altă prostituată, cu un cuțit, tăind-o deasupra încheieturii mâinii după ce a surprins-o în pat cu Tomassoni.

Șase ani mai târziu, pe 28 mai 1606, pictorul Caravaggio l-a ucis pe Tomassoni tăindu-i artera femurală și a fugit din oraș după crimă.

În anul 1612, Fillide Melandroni a fost nevoită să părăsească Roma la insistențele familiei poetului Giulio Strozzi, iubitul ei de atunci, dar s-a întors în oraș după doi ani. Curtezana care l-a fascinat pe Caravaggio a murit în anul 1618, la doar 37 de ani. Biserica a refuzat să îi ofere curtezanei o înmormântare creștinească.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Universul nu conține materie întunecată şi are 27 de miliarde de ani

Un fizician susține că Universul nu conține materie întunecată și că are o vechime...

0
Undele sonore fosilizate în hărțile galaxiilor din întregul Univers ar putea fi interpretate ca semne ale unui Big Bang care a avut loc cu...
hacker profesionist

Un hacker profesionist dezvăluie cele 5 greșeli principale de securitate pe care le faci...

0
Datale colectate de companiile de securitate cibernetică arată că la fiecare două săptămâni apare o nouă înșelătorie sau un nou tip de hacking. Fie...
câinele de tufiş

Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din...

0
Câinele de tufiș (Speothos venaticus) este un canid enigmatic originar din America de Sud. Acest animal fascinant se remarcă prin aspectul său unic, comportamentul...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via