Dezastrul prezis cu 25 de ani înainte să se întâmple: scufundarea Titanicului

Noutăţi

Deşi pare greu de crezut şi mai degrabă poate fi considerată o coincidenţă, scufundarea Titanicului, dezastrul din anul 1912 în care şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de oameni, a fost prezis cu 25 de ani înainte să se întâmple.

În anul 1886, autorul William Thomas Stead avertiza asupra pericolelor navigației în larg, publicând o scurtă poveste denumită „Cum s-a scufundat vaporul poștal în mijlocul Atlanticului, de către un supraviețuitor” („How the Mail Steamer Went Down in Mid Atlantic, by a Survivor”) despre o tragedie care ar fi putut fi evitată.

În povestea sa, un vapor a intrat în coliziune cu o altă navă, ceea ce a dus la o pierdere mare de vieți omenești din cauza unui raport insuficient între bărcile de salvare și pasageri. Stead adăugase: „Aceasta este exact ceea ce ar putea avea loc și va avea loc dacă navele de linie sunt trimise pe mare fără bărci de salvare”. În anul 1892, Stead a publicat o altă povestire intitulată „From the Old World to the New” („Din lumea veche în lumea nouă”), în care o navă, numită Majestic, salvează supraviețuitorii unei alte nave care s-a ciocnit de un aisberg.

Paradoxal, câțiva ani mai târziu, în anul 1912, același Stead avea să se numere printre victimele celei mai celebre catastrofe maritime din istorie: scufundarea Titanicului.

Scufundarea Titanicului putea produce mai puţine victime

Titanicul, considerat nava de lux a epocii, transporta doar 20 de bărci de salvare, cu o capacitate totală de 1.178 de persoane. Această cifră era evident insuficientă pentru a salva toate cele 2.201 de persoane aflate la bord. Dacă toate bărcile ar fi fost coborâte complet încărcate, 1.023 de oameni ar fi rămas în urmă.[sursa]

scufundarea Titanicului
Scufundarea Titanicului a produs ecouri la nivel mondial

Tragedia a fost amplificată de faptul că foarte puține bărci au fost încărcate la capacitate maximă în momentul coborârii lor în apa rece. Ofițerii Titanicului, probabil nefiind conştienţi de amploarea situaţiei, nu au transmis un sentiment de urgență, iar mulți pasageri au ezitat să urce în bărci.

• CITEŞTE ŞI:  O comoară de "valoare inestimabilă" a unei epave legendare va fi recuperată de un robot subacvatic, în Columbia: galionul San Jose

Mai mult decât atât, nu fuseseră organizate exerciții prealabile de evacuare, iar echipajul nu știa că fiecare barcă poate fi coborâtă în siguranță atunci când este plină.

De ce erau atât de puține bărci de salvare la bordul Titanicului? De fapt, nava depășea numărul minim cerut de reglementările maritime ale vremii. Deși Titanicul fusese proiectat pentru a transporta 48 de bărci, compania care deţinea pachebotul, White Star Line, a decis că confortul pasagerilor era mai important, temându-se că o creștere a numărului de bărci ar fi aglomerat punțile.

Scufundarea Titanicului a reprezentat o lecție dură cu privire la importanța siguranței maritime. Numărul necesar de bărci de salvare a fost revizuit, iar legile au fost adoptate pentru a impune ca navele să aibă suficiente ambarcațiuni pentru a putea salva toți pasagerii și echipajul. Dintr-o catastrofă de proporții, a rezultat o îmbunătățire semnificativă a standardelor de siguranță în domeniul maritim.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ramanujan

Ramanujan: omul care a cunoscut infinitul. Deşi nu avea studii, era geniu în matematică,...

0
Srinivasa Ramanujan a fost un matematician indian considerat a fi unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea. Deşi nu avea studii...
naarghita maria amarghioalei

Naarghita: de la simpla Maria Amarghioalei, la divă internaţională. A fost numită Cenuşăreasa din...

0
Naarghita, pe numele său real Maria Amarghioalei, s-a născut pe 14 ianuarie 1939 în Pufești, un sat din județul Vrancea. A avut o copilărie...
curiozităţi despre ţânţari

25 de curiozităţi despre ţânţari, cei mai periculoşi duşmani ai omului

0
De la comportamente unice și până la rolul lor în lanțul trofic, lumea tânțarilor este plină de detalii fascinante, iar o parte dintre acestea...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via