Doar 3 obiecte au fost recuperate din interiorul Marii Piramide din Giza. Iar unul a disparut vreme de 60 de ani

Noutăţi

În ciuda a două secole de săpături și investigații arheologice în Giza, doar trei obiecte au fost recuperate vreodată din interiorul Marii Piramide. Cunoscute sub denumirea colectivă de Relicvele Dixon, cele trei artefacte au fost descoperite în anul 1872 de Waynman Dixon și James Grant, deși încă nu știm ce sunt cu adevărat.

Cei doi cercetători au dat peste aceste obiecte misterioase în timp ce explorau un puț de ventilație care ducea din Camera Reginei, situată în interiorul Marii Piramide, cunoscută și ca Piramida lui Khufu.

Cercetătorii nu ştiu ce sunt cele 3 obiecte descoperite în interiorul Marii Piramide

Articolele apărute în ziare la momentul descoperirii sugerau că obiectele ar fi putut fi unelte folosite la construcția emblematicului monument, însă funcția exactă a obiectelor antice rămâne un subiect de dezbatere până în prezent.[sursa]

interiorul Marii Piramide
Interiorul Marii Piramide din Giza a fost studiat o perioadă îndelungată, însă nu au fost recuperate prea multe obiecte

După ce a părăsit Egiptul, Waynman Dixon însuși a păstrat două dintre obiecte, ambele fiind acum păstrate în British Museum din Londra. Această pereche antică este formată dintr-o minge mică de piatră și un obiect de cupru cu cârlig în formă de coadă de porumbel.

Potrivit muzeului, obiectele par a fi unelte care ar fi putut fi folosite de lucrătorii din construcții, deși ar fi putut fi, de asemenea, plasate în piramidă pentru a permite spiritului regelui Khufu să iasă din cameră și să călătorească în viața de apoi.

obiecte din interiorul Marii Piramide
Două dintre obiectele din interiorul Marii Piramide, cunoscute ca Relicvele Dixon

James Grant, între timp, a rămas în posesia celei de-a treia relicve, o bucată de lemn de cedru de 13 centimetri care a făcut parte dintr-un obiect mai mare din lemn din interiorul piramidei. În anii 1940, fiica lui Grant a donat obiectul Universității din Aberdeen, însă se pare că acesta nu a fost clasificat corespunzător și a dispărut la scurt timp.

• CITEŞTE ŞI:  Ar putea fi readuşi la viaţă dinozaurii? Se ocupă cineva în prezent de acest lucru?

Abia în anul 2019 cercetătorii au dat peste misteriosul obiect, care se ascundea într-o tabacheră din cadrul colecției Asia a Universității. La mai bine de șapte decenii după ce au intrat în posesia obiectului antic, egiptologii au avut în sfârșit șansa de a-l studia, datarea cu radiocarbon dezvăluind că acesta a fost realizat undeva între anii 3341 și 3094 î.e.n., cu mai mult de 500 de ani înainte de construirea Marii Piramide.

În ciuda acestei revelații, arheologii încă nu pot spune cu siguranță ce este obiectul, deși unii au propus că ar putea face parte dintr-o normă de măsurare care a fost folosită în timpul construirii Marii Piramide.

Bineînțeles, ar fi util dacă cercetătorii ar putea avea acces la obiectul mai mare din care provine acest fragment, deși acesta este în prezent blocat într-o cavitate inaccesibilă din interiorul piramidei și a fost văzut ultima dată cu ajutorul unei camere robotizate în anul 1993.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

coco chanel

Coco Chanel, o copilărie grea, petrecută în orfelinat, urmată de o carieră de succes

1
Coco Chanel, pe numele său real Gabrielle Bonheur Chanel, s-a născut în data de 19 august 1883, în Saumur, Franța. A fost o creatoare...
thales din milet

Thales din Milet, filosoful considerat părintele ştiinţelor

0
Thales din Milet a fost un filozof grec din epoca presocratică, fiind considerat "părintele ştiinţelor". Acesta a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei şi filozofiei...
clementine churchill winston

Cine a fost femeia din spatele lui Winston Churchill: Clementine, o femeie de excepţie

0
Clementine Ogilvy Spencer Churchill s-a născut în data de 1 aprilie 1885, fiind fiica lui Sir Henry Hozier și a Lady Blanche Hozier. Paternitatea...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via