Elena Constantinescu, spioana româncă ce a lucrat în Marea Britanie ca Helen O’Brien

Noutăţi

Elena Constantinescu, o spioană româncă ce a activat în Marea Britanie sub numele de Helen O’Brien, a avut o poveste de viaţă plină de aventură, mister şi scandal.

Elena Constantinescu s-a născut la Bucureşti, în data de 14 decembrie 1925. Tatăl său era un român proprietar de imobile, iar mama sa o ducesă rusoaică, ce avea origini germanice. Crescând într-o familie bogată şi influentă, Elena a avut acces la educaţie, cultură şi alte beneficii. A învăţat să călărească de la prizonierii cazaci care lucrau la moşia tatălui ei.

Elena şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Bucureşti, fiind fascinată, după cum ea însăşi a mărturisit mai târziu, de cluburile de noapte din Capitală. A visat de mică să aibă şi ea o astfel de afacere.

De asemenea, când a mai crescut, a luat cursuri de pilotaj de la un locotenent neamţ care era staţionat în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

elena constantinescu
Elena Constantinescu

Elena Constantinescu a fost acuzată de uciderea soţului

Elena Constantinescu s-a căsătorit în anul 1946 cu un ofiţer de aviaţie britanic, pe nume Kenneth Archer. Acesta a fost împuşcat mortal la numai o lună de la nuntă, în circumstanţe suspecte. Kenneth Archer se afla la braţul Elenei, atunci când un soldat englez a tras printr-o uşă, crezând că de partea cealaltă se află un rus. Părinţii lui Kenneth au acuzat-o pe Elena de implicare în uciderea fiului lor şi au denunţat-o la Scotland Yard.

Elena a fost interogată atât de autorităţile române, cât şi de cele britanice cu privire la moartea soţului său, însă nu a fost găsită vinovată. Totuşi, comuniştii au acuzat-o că ar avea legături cu armata britanică şi au încercat să o aresteze.

• CITEŞTE ŞI:  Cum au supravieţuit oamenii timp de mii de ani fără medicamente şi tratamente complexe?

Elena Constantinescu a reuşit să scape cu ajutorul unui prieten care lucra la Ambasada britanică şi care i-a procurat un paşaport fals. Tânăra a plecat din România cu un avion militar britanic şi a ajuns la Londra, acolo unde a început o nouă viaţă.

Elena Constantinescu a devenit Helen O’Brien, spioană MI5 şi MI6

Ajunsă la Londra, Elena a lucrat ca vânzătoare de ţigări, animatoare şi dansatoare în cluburi de noapte. Ulterior s-a căsătorit cu Jimmy O’Brien, proprietarul unui club din cartierul Soho, şi astfel a devenit Helen O’Brien, patroană de club de noapte.

În anul 1953, Elena Constantinescu a deschis clubul Eve’s, care a devenit unul dintre cele mai luxoase şi scandaloase localuri din Londra. Era frecventat de politicieni, vedete şi spioni. Angajatele româncei erau 35 de tinere frumoase, instruite să danseze în faţa clienţilor, dar să şi facă conversaţie în aşa fel încât să afle lucruri ”interesante” de la domnii importanţi. Între clienţii clubului Eve’s se aflau 9 maharadjahi, 2 sultani, 12 ambasadori, 30 de ataşaţi de ambasadă, 70 de britanici cu titluri nobiliare, mulţi parlamentari sau foarte mulţi înalţi demnitari.

elena constantinescu
Viaţa Elenei s-a schimbat după fuga din România

În anul 1958, Helen O’Brien a fost contactată de un ofiţer român de contrainformaţii, care lucra sub acoperire ca diplomat la ambasada Republicii Populare Române din Londra. Acesta i-a propus Elenei să lucreze ca spion şi i-a promis că, în schimbul serviciilor ei, îi va scoate părinţii din România şi îi va aduce la Londra.

Pentru că ura comuniştii, Elena Constantinescu a refuzat oferta. A primit însă o ofertă similară de la MI5, serviciul intern de contrainformaţii, ofertă pe care a acceptat-o. Românca a lucrat atât pentru MI5, precum şi pentru MI6, Serviciul de Informaţii Externe Britanic şi a oferit infromaţiile pe care le obţineau animatoarele ei de la oamenii importanţi care îi frecventau clubul.

• CITEŞTE ŞI:  Rongorongo, misterioasele texte de pe Insula Paştelui, care nu au fost încă descifrate

Elena Constantinescu şi scandalurile în care a fost implicată

De numele lui Helen O’Brien şi al clubului său s-au legat scandaluri de răsunet din Londra. În anul 1957, doi membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie şi-au dat demisia după ce s-a aflat că au avut relaţii intime cu animatoarele româncei.

Într-un alt scandal, cunoscut sub numele de ”Oz”, circa 400 de ofiţeri de poliţie, printre care şi şeful Scotland Yard, Kenneth Drury, au fost destituiţi. Cu toţii au fost acuzaţi că ar fi fost clienţi fideli ai clubului Eve’s, având parte de serviciile intime ale angajatelor Elenei.

De asemenea, românca a contribuit şi la demisia prim-ministrului Harold Macmillan, din anul 1963, după ce a dezvăluit presei că acesta avea o relație extraconjugală cu una dintre animatoarele clubului ei.

Conflictul cu Nicu Ceauşescu

Nicu Ceauşescu, fiul preferat al Elenei și al lui Nicolae Ceauşescu, a mers în clubul Elenei în luna iulie 1974. Obișnuit din România să facă tot ce poftea, pentru că nimeni nu avea curajul să i se opună, „prințișorul” a crezut că-i merge și la Londra.

S-a apucat să pipăie o animatoare care îi fusese trimisă la masă. Pe a doua a mușcat-o de gât. Fata s-a plâns patroanei, care i-a trimis direct nota de plată fiului dictatorului român.

Securistul care îl însoțea a încercat s-o convingă pe Elena să nu-i dea afară din club, argumentând că e băiatul președintelui României. „În primul rând, nu e fiul președintelui nostru, ci e fiul președintelui vostru; în al doilea rând… îl bag în mă-sa!”, l-ar fi pus scurt la punct Elena.

Ultimii ani şi moartea lui Helen O’Brien

Clubul lui Helen O’Brien a funcţionat timp de aproape patru decenii.

• CITEŞTE ŞI:  Curiozităţi despre tigri. Cum arată limba unui tigru

Elena Constantinescu nu a scăpat nici de închisoare. A fost arestată în anul 1978 pentru evaziune fiscală și a fost condamnată la doi ani de închisoare. Cu toate acestea, a fost eliberată după șase luni de detenţie.

Clubul Eve’s a funcţionat până în anul 1992. Atunci, Elena Constantinescu şi soţul său s-au retras în Franţa. În anul 1994, Jimmy O’Brien a murit. Elena a revenit în România în anul 1990. Helen O’Brien, fostă Elena Constantinescu, s-a stins din viaţă la vârsta de 81 de ani, în anul 2007, lăsând în urmă o moștenire impresionantă și o poveste fascinantă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cât timp trăiesc găinile

Cât timp trăiesc găinile? Cât a trăit cel mai mult o găină

0
Găinile sunt probabil cele mai comune animale din lume. De aceea, cu siguranţă v-aţi întrebat la un moment dat cât timp trăiesc găinile, evident,...
Săpatul gropilor pe plajă

Săpatul gropilor pe plajă poate fi mortal, iar mulți oameni nu-și dau seama

0
În timp ce sute de mii de români își petrec vacanțele pe plaje în fiecare an pentru a căuta Soarele, nisipul și marea, mulți...
Cea mai veche fabrică de arme

Cea mai veche fabrică de arme de război din lume a existat acum 7.200...

0
Este posibil ca cea mai veche fabrică de arme de război standardizat să fi fost înființată la începutul Epocii Cuprului, pe teritoriul pe care...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via