Elon Musk susţine că pacientul cu cip implantat în creier poate mişca mouse-ul cu puterea minţii

2 min


1
1 punct

Elon Musk susține că primul om cu cip implantat în creier poate mișca acum cursorul mouse-ului cu mintea. Desigur, trebuie să îl credem pe cuvânt.

În timpul unei discuții la X Spaces, emisiune pe care o deține, Musk a spus că pacientul anonim al cărui implant Neuralink presupus de succes l-a anunțat la sfârșitul lunii trecute „pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative de care să știm”.[sursa]

Pacientul cu cip implantat în creier poate mişca mouse-ul cu mintea

„Pacientul este capabil să deplaseze un mouse în jurul ecranului doar cu gândul.”, a precizat Elon Musk în timpul discuției.[sursa]

Aceasta este acum a doua actualizare a Neuralink pe care o auzim în ultimele săptămâni de la miliardar. Deși nu există niciun motiv real pentru a crede că nu spune adevărul, lipsa oricărei dovezi dincolo de cuvântul faimosului miliardar face ca acest tip de afirmație să fie oarecum vagă.

cip implantat în creier elon musk
Elon Musk spune că pacientul cu cip implantat în creier poate mişca mouse-ul cu mintea

Dincolo de lipsa dovezilor, există, de asemenea, spectrul istoriei sângeroase a companiei Neuralink cu subiecții experimentelor sale pe animale, mulți dintre aceștia trebuind să fie eutanasiați deoarece cipurile cerebrale îi făceau să acționeze neregulat și, uneori, să se rănească singuri.

Acele incidente îngrozitoare au avut loc, așa cum a raportat Wired în toamna anului trecut, în timpul primei etape de experimente a companiei, între anii 2018 și 2020. Dar asta nu a fost cu mult timp în urmă, așa că mintea se dezlănțuie la gândul că aceeași companie pune acum unul dintre implanturile sale într-un om.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Veronica Micle, iubirea pătimaşă a lui Mihai Eminescu şi relaţia cu I. L. Caragiale

De fapt, cu doar câteva luni înainte ca Elon Musk să anunțe că Neuralink și-a implantat cipul personalizat în creierul unui om viu, a apărut vestea că legislatorii fac presiuni asupra Comisiei pentru Valori Mobiliare și Schimburi pentru a investiga compania pentru că ar fi indus în eroare investitorii cu promisiunile sale privind tehnologiile de ultimă generație fără a dezvălui numărul de decese de primate asociate cu tehnologia sa.

Dacă am lua la justa valoare afirmația lui Musk, ar fi o realizare destul de mare, având în vedere cât de scurtă și de brutală este istoria Neuralink. Dar mutarea unui mouse cu mintea nu ar fi un pas fără precedent, având în vedere că alte persoane care au folosit interfețe creier-computer (BCI – Brain-Computer Interface) au prezentat capacități similare de mai bine de un deceniu.[sursa]

În mod curios, Neuralink însăși nu a postat nicio actualizare pe blogul propriu din luna septembrie 2023, când a anunțat că a deschis aplicațiile pentru teste pe oameni. Site-ul Futurism a contactat compania pentru a cere o confirmare oficială a afirmațiilor fondatorului său, dar, având în vedere modul în care Elon Musk a distrus departamentele de relații publice ale celorlalte companii ale sale, nu ne așteptăm la un răspuns prea bun.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via