Emanuela Orlandi, fetiţa de 15 ani, care a dispărut în Vatican în condiţii misterioase

Noutăţi

Emanuela Orlandi s-a născut pe 14 ianuarie 1968, fiind fiica unui angajat de la Vatican, care se ocupa cu organizarea audiențelor papale. Cazul tinerei a stârnit un val de controverse după ce, în anul 1983, pe când avea vârsta de 15 ani, a dispărut după ce fusese la o lecţie de muzică.

Emanuela era al patrulea dintre cei cinci copii ai lui Ercole şi Maria Orlandi. La momentul evenimentului misterios tocmai terminase anul al doilea de liceu. Pe 22 iunie 1983, Emanuela a părăsit apartamentul familiei sale din Vatican, mergând spre complexul Sant’Apollinare, din Roma, pentru a participa la o lecţie de flaut.

emanuela orlandi
Emanuela Orlandi

În drumul său spre curs, un bărbat care a coborât dintr-un autoturism marca BMW, de culoare închisă, a oprit-o pe stradă şi i-a oferit bani pentru a vinde produse cosmetice de la compania Avon. Tânăra a sunat-o de la un telefon public pe sora ei, iar aceasta i-a spus să se consulte cu părinţii lor înainte de a lua vreo decizie.

La lecţia respectivă Emanuela nu s-a putut concentra, iar profesorul i-a permis să părăsească mai devreme cursul. A plecat în jurul orei 18:50. Câţiva prieteni de-ai fetei ar fi văzut-o în autobuz, în timp ce era în drum spre locuința familiei, discutând cu o femeie roşcată.

Există martori conform cărora Emanuela Orlandi s-ar fi urcat într-un autoturism marca BMW. Acesta ar fi de fapt ultimul moment în care a fost văzută în viaţă.

Emanuela Orlandi a dispărut în cel mai sigur loc din lume

Emanuela Orlandi nu a mai ajuns niciodată acasă. La trei zile de la dispariţie, după ce părinții anunțaseră deja poliția, iar ziarele publicaseră anunțuri despre ea, familia a primit mai multe telefoane suspecte care ofereau diverse ponturi despre soarta fetei.

Primul apel a fost al unui bărbat pe nume Pierluigi. Acesta a susţinut că prietena lui a văzut o fată cu semnalmentele Emanuelei care cânta la flaut în Campo dei Fiori. Fata respectivă se prezenta cu numele Barbara şi vindea produse cosmetice.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu cei care dorm, în timpul somnului

Un alt bărbat, Mario, a invocat o poveste similară. Familia a primit apoi sute de mesaje false despre fiica lor, dar niciunul nu oferea indicii reale.

Sperând că va rezolva situaţia, Papa Ioan Paul al II-lea s-a implicat direct în caz. A cerut public ca Emanuela să fie eliberată, dacă ar fi fost ținută sechestrată, așa cum se credea. Papa şi-a exprimat toată susținerea față de familia Orlandi.

Emanuela Orlandi pentru Mehmet Ali Agca

La două zile după ce suveranul pontif a făcut acest apel, o persoană i-a sunat pe părinții fetei şi apoi un reprezentant al Vaticanului, spunând că doreşte eliberarea urgentă a turcului Mehmet Ali Agca în schimbul eliberării Emanuelei. Turcul fusese încarcerat după o tentativă de asasinat la viața papei. Acest eveniment avusese loc pe 13 mai 1981, când Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat în curtea Bazilicii Sfântul Petru.

Autorităţile l-au numit pe individ “L’Americano”, din cauza accentului său. Bărbatul a dat apoi prin telefon câteva indicii care i-au condus pe poliţişti spre o cutie poștală în care se afla o fotocopie a legitimaţie de înscriere a Emanuelei la cursul de muzică. Totodată, a trimis o scrisoare care conţinea copii ale partiturilor pe care fata le studia la vremea respectivă.

Din data de 27 octombrie 1983, „Americanul” nu a mai dat niciun semn.

Scrisori cu indicii similare au fost trimise şi de alte persoane, care susţineau că ar fi răpit-o pe Emanuela. Şi acestea se arătau a fi dispuse să o elibereze în schimbul lui Mehmet Ali Agca. Autorităţile nu au dat curs cererii, bărbatul fiind eliberat de-abia în anul 2006, după ispășirea pedepsei.

Scandal sexual la Vatican

În anul 2012, cazul Emanuelei a revenit în atenţia publică. Atunci a fost lansată cea mai revoltătoare teorie despre dispariţia Emanuelei Orlandi. Această teorie acuză Vaticanul, poliţia locală şi parlamentarii regionali de răpirea unor fete tinere, precum Emanuela Orlandi, care sunt folosite în scopuri sexuale, după care sunt ucise.

• CITEŞTE ŞI:  Copilul genial care la 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de şah: Samuel Reshevsky

În cadrul acestor orgii ar fi implicaţi şi diplomaţi străini.[sursa]

Acuzaţiile par, la prima vedere, a fi parte din seria de teorii conspiraţioniste. Cu toate acestea, au fost susţinute de către părintele Gabriele Amorth, exorcistul-şef al Vaticanului, care a fost numit chiar de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Gabriele Amorth a declarat că Emanuela Orlandi a fost abuzată sexual, după care a fost ucisă, iar trupul său nu va fi găsit niciodată. Acesta a afirmat că jandarmii Vaticanului se ocupă de răpirea tinerelor. Părintele Amorth a murit în anul 2016, la vârsta de 91 de ani.

Piste false

În luna martie 2019, Corriere della Sera a scris că familia Orlandi a primit o scrisoare anonimă care sugera că fata ar putea fi îngropată într-un cimitir care aparține Vaticanului.

Indiciul cel mai important din scrisoare era: “Uitaţi-vă unde arată îngerul.”

Acest indiciu a fost interpretat ca o referinţă la statuia unui înger aflată lângă mormântul Prinţesei Sofia şi cel al ducesei Charlotte Frederica of Mecklenburg-Schwerin din Cimitirul Teutonic. Acesta este cel mai vechi cimitir catolic german din Roma. Acolo se află osemintele unor personalităţi catolice vorbitoare de germană sau flamandă care au trăit în Italia.

Vaticanul a luat atunci decizia de a aproba deschiderea mormântului pentru a ajuta la rezolvarea anchetei privind cazul adolescentei dispărute din anul 1983.

Rudele Emanuelei, avocaţii familiei şi reprezentanţii Sfântului Scaun au fost prezenţi în Cimitirul Teutonic pe 11 iulie 2019, într-un prim pas al unei noi serii de investigații.

Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, în vârstă de 60 de ani în prezent, a declarat atunci pentru agenţia de presă ANSA: „După 35 de ani în care nu s-a făcut nimic, începerea unei investigaţii este un pas important. Ar fi devastator pentru noi să ne gândim că Emanuela a fost îngropată în toți acești ani la doar 200 de metri de casa noastră.”

Rezultatul testelor ştiinţifice efectuate la acest mormânt a adâncit şi mai mult misterul. S-a constatat că mormântul a fost deschis de-a lungul timpului, cel puțin o dată. De asemenea, data de pe tăblița ținută de înger era diferită faţă de data de pe piatră funerară.

• CITEŞTE ŞI:  Sunete tulburătoare produse de cea mai mare ființă vie din lume

Cu alte cuvinte, cu siguranță părea ca cineva să conducă activ și intenționat anchetatorii.

Caz închis

Un an mai târziu, biroul de presă al Vaticanului a declarat că un judecător de la Vatican a închis formal ancheta deschisă în anul 2019 legată de dispariţia Emanuelei.

Magistratul s-a bazat pe testele științifice efectuate pe fragmentele osoase găsite în morminte. Aceste teste au arătat că oasele sunt mult prea vechi pentru a fi rămășițele Emanuelei.

Fratele adolescentei, Pietro Orlandi, nu a încetat să lupte pentru a afla adevărul despre dispariția surorii lui.

Acesta a declarat ulterior: “Emanuela lipsește din anul 1983. Dar nu mă voi opri să caut adevărul. La Vatican există documente care pot face lumină asupra misterului. Și voi continua să lupt până când acestea vor fi în cele din urmă dezvăluite.”, avansând chiar ideea că apariția acestor înscrisuri ar putea deteriora imaginea unor figuri importante legate de Sfântul Scaun.

UPDATE: Reprezentanţii Vaticanului au redeschis de curând cazul dispariţiei Emanuelei. Ancheta se va lega şi de cazul Mirella Gregori. Aceasta a dispărut în Roma, cu câteva săptămâni înaintea Emanuelei Orlandi, după ce i-a spus mamei sale că merge la o întâlnire. Mirella avea tot 15 ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

femei de Neanderthal

Fața unei femei de Neanderthal, „în vârstă” de 75.000 de ani a fost reconstruită...

0
Oamenii de știință au realizat o reconstrucție a feței unei femei de Neanderthal de acum 75.000 de ani, bazându-se pe rămășițele unui craniu ale...
femeile cu crucea în frunte

Femeile cu crucea în frunte din Cadrilater şi povestea lor fascinantă

1
Femeile cu crucea în frunte erau aromânce venite din Pind, o regiune muntoasă din nordul Greciei, unde trăiau de secole români vlahi. După Primul...
armata celor 10.000 de nemuritori

Armata celor 10.000 de nemuritori ai Imperiului Ahemenid şi femeia care i-a condus în...

1
"Armata celor 10.000 de nemuritori" ai Imperiului Ahemenid, cunoscută și sub numele de "Nemuritorii Persani" sau "Nemuritorii Regelui", a reprezentat o elită militară în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via