Frederic Bourdin, escrocul care s-a dat drept copilul dispărut al unei familii

6 min


18
18 puncte

Frederic Pierre Bourdin este un francez născut în anul 1974, care a ajuns să fie poreclit „Cameleonul”, după ce, de-a lungul „carierei” sale de impostor, a folosit în jur de 500 de identităţi.

Bourdin s-a născut într-o suburbie a Parisului, fiind crescut de bunici până la vârsta la care a ajuns într-un centru pentru minori. Ulterior, a decis să ia viaţa în piept şi să fugă în oraş. Frederic Bourdin nu şi-a cunoscut tatăl, însă se ştie că mama sa a fost împreună cu un imigrant algerian pe nume Kaci.

Încă de când era mic, Bourdin inventa poveşti despre viaţa sa. Spunea, de exemplu, că tatăl său era un agent secret britanic, pentru a le explica prietenilor săi absenţa acestuia.

Aceste poveşti l-au ajutat în diferite situaţii, însă nu l-au scăpat atunci când a fost prins la furat şi internat într-un centru de minori. Totuşi, nici la şcoala de corecţie nu s-a oprit din inventat poveşti despre el.

Personajele au prins viaţă

La vârsta de 16 ani, Bourdin a fugit din centru şi a jucat primul rol în public. Cutreierând străzile Parisului a inventat personajul Jimmy Sale, un tânăr englez care s-ar fi rătăcit pe străzile marelui oraş.

„Visam că mă vor trimite în Anglia, unde mi-am imaginat întotdeauna că viaţa era mai frumoasă.”, a relatat ulterior Frederic Bourdin.

A abordat un poliţist, încercând să-şi pună planul în aplicare. Doar că tânărul impostor nu a luat în calcul un lucru simplu. Nu ştia nici două cuvinte în limba engleză. Şi astfel a ajuns din nou în centrul pentru minori.

Această poveste s-a repetat de mai multe ori. Până la vârsta de 18 ani, Bourdin a jucat rolul a cel puţin 12 copii, călătorind prin Europa, ajungând în diferite orfelinate şi centre pentru minori, în căutarea „adăpostului perfect”.

Dispariţia lui Nicholas Barclay

Nicholas Patrick Barclay s-a născut în San Antonio, Texas, SUA, în anul 1980. La fel ca Bourdin, şi Nicholas era un copil cu probleme. La vârsta de 13 ani deja avea un cazier bogat, în principal în urma unor furturi şi a unor violări de domiciliu. De asemenea, Nicholas obişnuia să fugă de acasă atunci când intra în belele, însă nu lipsea niciodată mai mult de o zi.

Frederic Bourdin

Înainte de un proces, în care instanţa urma să decidă dacă îl va trimite pe Nicholas la un centru pentru delincvenţi minori, băiatul a fugit de acasă.

• CITEŞTE ŞI:  Christian Brando - viaţa tragică a fiului lui Marlon Brando

Era anul 1994, iar Nicholas, care nu împlinise 14 ani, a dispărut după un joc de baschet cu prietenii săi în parcul din cartier. Părinţii săi nu s-au alarmat, crezând că Nicholas încearcă doar să scape de proces. Când a devenit clar că băiatul era într-adevăr dispărut, poliţia a deschis o anchetă. Nicholas nu şi-a luat haine cu el şi avea asupra sa doar 5 dolari.

Timpul a trecut, iar părinţii lui Nicholas începeau să-şi piardă speranţa. Trei ani mai târziu, însă, un telefon miraculos a readus speranţa în vieţile lor. Nicholas Barclay fusese găsit. Băiatul ajunsese, într-un mod bizar, într-un sătuc din Spania. Imediat, băiatul a fost dus înapoi în Statele Unite și s-a reîntâlnit cu familia sa.

Nicholas Barclay se întoarce. Sau nu?

Familia l-a întâmpinat pe Nicholas cu brațele deschise. Îi păstraseră camera exact așa cum o părăsise băiatul. Părinţilor le era atât de dor de el încât nu au observat diferenţele evidente dintre fiul care dispăruse și cel care le fusese adus.

Nicholas Barclay care a dispărut în anul 1994 era un băiat de 13 ani, cu părul blond, ce avea un temperament agresiv și o problemă de atitudine. Nicholas Barclay care a fost găsit în Spania în anul 1997 era un băiat de 16 ani, cu ochi căprui, cu părul închis la culoare, care era extrem de calm și provoca o stare de nelinişte celor din jur. În ciuda faptului că nici nu arăta, nici nu se comporta ca fiul lor, familia Barclay a insistat, fără îndoială, că băiatul era fiul lor, Nicholas Barclay.

Povestea familiei îndurerate de dispariţia fiului şi apoi finalul fericit, au atras atenţia presei din toată ţara. Până la urmă, era vorba despre un băiat dispărut, care s-a reîntâlnit cu familia sa după ani în care fusese abuzat. Totodată, povestea i-a atras şi pe poliţişti, care doreau să ştie ce i se întâmplase lui Nicholas Barclay în cei trei ani în care a lipsit.

Conform relatărilor lui Nicholas, după jocul de baschet din anul 1994, a fost răpit în timp ce se îndrepta spre casă. Apoi a fost pus într-un avion şi dus în Europa. Acolo ar fi ajuns într-o reţea de trafic de copii şi abuzat timp de trei ani. În cele din urmă, a spus el, a scăpat și a ajuns până acolo unde a fost descoperit de forțele de ordine locale.

• CITEŞTE ŞI:  Maria Antoaneta, ultima regină a Franţei, executată de propriul popor

În ceea ce privește aspectul său, el a spus că răpitorii i-au schimbat culoarea ochilor și i-au vopsit părul pentru a-i ascunde identitatea.

Nicholas era, de fapt, „Cameleonul” Frederic Bourdin

Când Frederic Bourdin a aflat povestea familiei americane îndurerate de dispariţia fiului lor, a văzut în asta o oportunitate. „Cameleonul” a intrat uşor în pielea personajului, deşi diferenţele fizice ar fi trebuit să fie observate de către părinţii lui Nicholas.

Cu toate acestea, Bourdin a reuşit să ţină spectacolul timp de aproape cinci luni, păcălind autoritățile spaniole, FBI-ul și chiar familia Barclay.

Detectivul particular Charlie Parker avea suspiciuni încă de la sosirea total neaşteptată a băiatului. Povestea cu schimbatul culorii ochilor părea exagerată. La scurt timp, Parker și-a dat seama că Bourdin este posibil să nu fi păcălit întreaga familie Barclay. Jason, unchiul lui Nicholas, începuse să pună la îndoială autenticitatea lui Bourdin ca nepot al său. De îndată ce Parker a cerut să-l intervieveze, însă, Jason a murit. A suferit o supradoză de droguri.

Moartea lui Jason Barclay a accentuat și mai mult suspiciunile lui Parker. În cele din urmă, detectivul a reuşit să demaşte adevărata identitate a celui care se dădea drept Nicholas. Obţinând un mandat de la instanţă, agenţii FBI i-au prelevat amprentele presupusului Nicholas, iar rezultatul a fost categoric: Nicholas Barclay era de fapt impostorul Frederic Bourdin.

Autoritățile l-au arestat pe Bourdin și l-au condamnat la șase ani de închisoare.

Acuzaţiile lui Frederic Bourdin

În ciuda tuturor întâmplărilor, dispariţia lui Nicholas Barclay era încă un mister. Bourdin a profitat şi de această dată şi a lansat o nouă teorie. A acuzt familia Barclay că suferinţa lor nu este reală.

În timp ce se afla în custodia poliţiei, Bourdin a pus la îndoială modul în care a fost acceptat de familie ca fiind Nicholas. Până la urmă, a spus el, era evident că nu semăna cu Nicholas. Aşadar, de ce ar fi acceptat familia Barclay un străin în locul fiului lor? Era clar că ascund ceva.

Mai mult, Frederic Bourdin a sugerat că la mijloc este o crimă. A spus că unul sau mai mulţi membri ai familiei Barclay l-au ucis pe Nicholas. Apoi l-au adoptat pe Bourdain, știind foarte bine că este un impostor, pentru a se acoperi.

• CITEŞTE ŞI:  Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

Charlie Parker a considerat această teorie ca posibilă. De atunci, detectivul particular investighează acest caz. Parker crede că modul în care se comporta Nicholas ar fi putut să-l provoace pe unul dintre membrii familiei să facă un gest necugetat.

Familia Barclay este furioasă în urma acestor acuzaţii. De asemenea, l-au acuzat în repetate rânduri pe Charlie Parker de hărţuire. Deşi nu există un cadavru şi nicio mărturie în afară de acuzaţiile lui Bourdin, Parker continuă investigaţiile. Este convins că familia Barclay este implicată în dispariţia lui Nicholas. [sursa]

Ce face „Cameleonul” în prezent

După ce a făcut 5 ani de închisoare, Frederic Bourdin a fost deportat în Franţa în anul 2003. Deşi după condamnare supsese că nu se va mai folosi de vreo identitate în afară de a sa, „Cameleonul” nu s-a putut abţine.

În acelaşi an în care a fost eliberat, Bourdin a folosit o nouă identitate, cea unui copil dispărut din anul 1996, pe nume Leo Balley. În anul 2004, s-a dat drept un orfan pe nume Ruben Sanchez Espinoza, care şi-a pierdut mama în Atentatele de la Madrid. Apoi, în anul 2005, a intrat în pielea lui Francisco Hernandez Fernandez, un orfan ai cărui părinţi au fost ucişi într-un accident de maşină.

De-a lungul „carierei” de impostor, Bourdin spune că s-a folosit de aproximativ 500 de identităţi.

bourdin si cei cinci copii
Frederic Bourdin şi cei 5 copii ai săi

În anul 2007, contrar tuturor aşteptărilor, Frederic Bourdin s-a căsătorit cu o tânără pe nume Isabella. Cei doi au făcut împreună 5 copii.

10 ani mai târziu, în luna martie 2017, Bourdin a publicat pe Facebook o postare în care spunea că soţia sa l-a părăsit. A spus că Isabella a plecat cu un alt bărbat, iar el a rămas cu cei 5 copii. Frederic a menţionat că Isabella a fost nefericită în cei 10 ani de căsnicie şi foarte nefericită în ultimele luni.

Nu se cunoaşte nimic în legătură cu locul în care se află Isabella sau dacă aceasta mai este în viaţă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

18
18 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via