Garden City – Cartierul circular din Danemarca, un loc unic în lume

1 min


6
6 puncte

În lume există foarte multe locuri care ne pot lăsă fără cuvinte. Unul dintre acestea este Garden City, cartierul circular din Brondby, Danemarca.

Dacă îl privim de la înălţime, acest loc pare mai degrabă rupt din filmele SF, părând a fi un mecanism bizar, construit de o civilizaţie extraterestră.

Situată în afara capitalei Danemarcei, Copenhaga, această comunitate este organizată într-un plan circular.[Bored Panda]

Toate casele și grădinile sunt grupate în cercuri. Sunt aproximativ 20 de case în fiecare ansamblu.

Cum a apărut cartierul circular

Municipalitatea din Brondby a aprobat această idee cu peste 50 de ani în urmă, în anul 1964.

Atunci au fost alocate mai multe loturi de teren pentru crearea unei zone de grădini locuite. Cu timpul, tot mai multe ansambluri asemănătoare au populat zona.

Forma caselor grupate în cercuri, dar și verdele care predomină în această zonă, atât în afara cercurilor, cât și în interiorul lor, sar imediat în ochi.

Cu siguranță, integrarea cartierului în natură este perfectă. Acest aranjament specific nu a fost ales întâmplător. Arhitecții care au conceput „orașul-grădină” susțin că ideea din spatele cercurilor a fost de a crește interacțiunea socială între chiriași.

De asemenea, felul în care este dispus fiecare lot de pământ permite localnicilor să-şi cultive grădinile, fiind destul de înguste, dar lungi.

Există şi în România un sat circular, care se aseamănă cu acest cartier minunat. Se află în judeţul Timiş şi se numeşte Charlottenburg.[Află mai multe]

• CITEŞTE ŞI:  Lupul cu coamă, cel mai mare canid din America de Sud

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via