Talaat Paşa, un dictator diabolic, care a pus la cale Genocidul Armean

Noutăţi

Talaat Paşa a fost unul dintre membrii triumviratului cunoscut sub numele de Cei Trei Pași, care a condus de facto Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Tot el a gândit şi a pus în practică Genocidul Armean, una dintre cele mai mari atrocităţi din istorie.

Talaat Paşa şi-a început cariera politică în anul 1908, când a fost ales ca deputat de Edirne. Ulterior, a fost numit ca ministru de interne și ministru de finanțe și, în cele din urmă, în anul 1917, ca Mare Vizir. Această funcţie este similară cu cea de Prim-Ministru.

În calitate de ministru de interne, Talaat Pașa a ordonat, în data de 24 aprilie 1915, arestarea și deportarea intelectualilor armeni din Constantinopol. Cei mai mulți dintre aceştia au fost, în cele din urmă, uciși.

Pe 30 mai 1915, Talaat Paşa a solicitat punerea în aplicare a Legii Tehcir (Legea Deportării Temporare). Aceste evenimente au reprezentat începutul Genocidului Armean.

Talaat Pașa a conceput planuri pentru a-i extermina pe armeni încă din anul 1910, afirmând: „Dacă voi ajunge vreodată la putere în această țară, mă voi folosi de toată puterea mea pentru a-i extermina pe armeni.”

Genocidul Armean

Genocidul Armean nu este la fel de cunoscut precum Holocaustul, însă este comparabil la nivel de atrocităţi.

Circa două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei au pierit în urma deportărilor, foametei și masacrelor⁠ de mare amploare săvârşite la iniţiativa lui Talaat Paşa.

Genocidul Armean a costat viețile a aproximativ 1.200.000 de armeni din Anatolia și Armenia de vest. Despre brutalitatea şi atrocităţile comise, s-au scris cărţi, teze şi nenumărate articole şi de aceea nu vom detalia prea mult.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Puternicul blestem al ultimului mare maestru al templierilor: ce s-a ales de soarta lui Jacques de Molay

Pentru a ne face o idee despre cât de lipsit de minte şi suflet a fost Talaat Paşa, vom da un singur exemplu.

Într-o şarjă exterminatoare, circa 50.000 de armeni au fost deportaţi în…Marea Neagră. Nu dincolo de Marea Neagră, cum ar fi în România sau Bulgaria, ci ÎN Marea Neagră. Victimele au fost încărcate pe vapoare şi transportate în largul mării, unde au fost aruncate de vii în apă şi lăsate să se înece şi să moară.

Deşi a orchestrat unul dintre cele mai brutale genocide din istorie, Talaat Paşa a fost destul de mândru de munca sa şi a acoliţilor săi. Aceştia s-au lăudat în ziare şi au surprins pentru posteritate momente absolut oribile din timpul execuţiilor. Considerau că fac întregii lumi un favor.

Asasinarea lui Talaat Paşa

După ocuparea Constantinopolului de către Puterile Aliate, britanicii au exercitat presiuni asupra Porții Otomane pentru a-i aduce la judecată pe conducătorii otomani care au deținut funcții de răspundere între 1914 și 1918. Aceşti au fost acuzaţi, printre altele, de Genocidul Armean.

Curtea Marţială i-a condamnat pe Talaat Paşa şi alţi trei lideri la moarte în contumacie. Fostul Mare Vizir, însă, fugise în Germania.

Cu toate acestea, Talaat Paşa a fost împușcat cu un glonț de revolver pe o stradă din Berlin, la 15 martie 1921. Asasinul a fost arestat la locul faptei. Acesta era un tânăr armean, de 23 de ani, pe nume Soghomon Tehlirian⁠. Tânărul era un supraviețuitor al genocidului în care și-a pierdut mama și toată familia.

Soghomon Tehlirian a recunoscut comiterea crimei. După un proces sumar, care a durat două zile, tânărul a fost găsit nevinovat de către un tribunal german. S-a considerat că suferea de nebunie temporară, cauzată de experiența traumatizantă prin care trecuse în timpul genocidului. În realitate, decizia de achitare a fost interpretată ca o condamnare a autorilor genocidului.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ştefania mărăcineanu

Ştefania Mărăcineanu: cum i s-a furat un Premiu Nobel savantei care a provocat prima...

0
Ştefania Mărăcineanu s-a născut în București, în data de 18 iunie 1882. A fost o savantă de renume internațional, care a formulat teorii despre...
petru cercel

Petru Cercel, fratele lui Mihai Viteazul, un domnitor excentric care ştia 12 limbi străine

3
Petru Cercel este considerat a fi cel mai excentric dintre domnitorii pe care i-a avut Ţara Românească. Deşi în cărţile de istorie domnitorul este...
de ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti

De ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti. Ce spune ştiinţa despre acest...

0
Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru multe feluri de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via