Gheorghe Leonida, sculptorul român care a creat capul statuii Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, cel mai mare simbol al creştinismului

Noutăţi

Cel mai emblematic monument al orașului Rio de Janeiro, Brazilia, admirat de oameni din întreaga lume, are o legătură specială cu România. Chipul impunătoarei statui a Mântuitorului a fost sculptat de talentatul artist român Gheorghe Leonida, originar din Galați, care a activat preponderent în perioada interbelică.

Soclul statuii din Rio, care se înalță până la opt metri, adăpostește în interior o capelă cu o capacitate de 150 de persoane, oferind un loc de reculegere și rugăciune.

Povestea lui Gheorghe Leonida

Născut în anul 1892 la Galați într-o familie de ingineri, Gheorghe Leonida și-a început drumul spre măiestria artistică la București, acolo unde a absolvit Conservatorul de Arte Frumoase. Tânărul sculptor și-a făcut debutul la doar 23 de ani, expunând la un prestigios salon național de sculptură.[sursa]

gheorghe leonida
Prometeu, sculptură de Gheorghe Leonida

Viața lui a luat o turnură dramatică odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, când a fost nevoit să își întrerupă studiile pentru a merge pe front. Totuși, pasiunea pentru artă nu l-a părăsit, astfel că, odată ce pacea a fost restabilită, și-a continuat studiile din domeniul artei în Italia. În următorii trei ani, Leonida a cucerit inimile italienilor cu lucrările sale remarcabile, primind aprecieri și premii la Roma.

În anul 1925, Gheorghe Leonida s-a mutat la Paris. Acolo, l-a întâlnit pe renumitul sculptor polonez Paul Landowsky, căruia i se încredințase realizarea statuii Cristo Redentor (Iisus Mântuitorul), statuie care avea să devină simbolul oraşului Rio de Janeiro.

Datorită talentului său de a sculpta chipuri cu o atenție extraordinară la detalii, Leonida a primit propunerea de a crea chipul lui Iisus pentru această statuie, care avea să devină una dintre cele mai emblematice reprezentări arhitecturale ale creștinătății.

gheorghe leonida
Gheorghe Leonida şi statuia Hristos Mântuitorul, din Rio de Janeiro, Brazilia

Obstacolele din timpul regimului comunist

La un an după stabilirea în Franța, Leonida a început lucrul la monumentala statuie. Lucrările au durat nouă ani și monumentul a fost inaugurat în anul 1931.

• CITEŞTE ŞI:  Elena Ghica, prinţesa româncă devenită una dintre cele mai rafinate intelectuale europene ale secolului trecut

Cu totul, statuia cântărește aproape 1.200 de tone, are înălţimea de 38 de metri, iar braţele desfăcute au 28 de metri. Sculptorul român a realizat chipul Mântuitorului, care este înalt de aproape 4 metri.

gheorghe leonida cap
Capul statuii Hristos Mântuitorul, creat de Gheorghe Leonida

Deși statuia Cristo Redentor este acum recunoscută ca una dintre minunile lumii moderne, în România, operele lui Gheorghe Leonida au fost minimalizate de regimul comunist.

Autorităţile nu au acceptat faptul că sculptorul a creat numeroase busturi pentru membrii Casei Regale, ceea ce a dus la o marginalizare a muncii sale. Astfel, puțini români cunosc astăzi că Leonida este artistul din spatele chipului celebrei statui din Rio de Janeiro.

Moștenirea lui Gheorghe Leonida

Tragicul sfârșit al sculptorului a venit în primăvara anului 1942, când a căzut de pe acoperișul casei familiei sale din București în timp ce culegea flori de tei.

Cei interesați de operele lui Leonida le pot admira la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și alte instituții culturale din București, unde sunt expuse creațiile sale remarcabile. Talentul și dedicarea sa rămân vii prin operele pe care le-a lăsat în urmă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

alergie la apă

Există oameni care suferă de alergie la apă. Cum se manifestă boala

0
Există multe tipuri de alergii de care suferă oamenii, însă cu greu ne putem imagina cum e să suferi de alergie la apă. Deşi pare...
tinca vartic

Tinca Vartic, femeia care i-a stat alături lui Ion Creangă timp de 20 de...

2
După ce soţia l-a părăsit pe marele povestitor pentru un călugăr, ţiitoarea lui Ion Creangă a fost Tinca Vartic, o tânără de origine armeană,...
Hernan Cortes

Cum a cucerit Hernan Cortes Imperiul Aztec în mai puţin de doi ani

0
Tenochtitlán, capitala Imperiului Aztec a cunoscut o dezvoltare impresionantă între anii 1325-1521. Cu toate acestea, a fost cucerită în mai puţin de doi ani,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via