Dispariţia misterioasă a prim-ministrului australian Harold Holt

2 min


5
5 puncte

Harold Holt a fost prim-ministrul Australiei din anul 1966 şi până la dispariția sa misterioasă din anul următor.

Harold Holt s-a născut în data de 5 august 1908, în Sydney, Australia. A crescut într-o familie din clasa de mijloc, având o copilărie liniştită. A făcut liceul în Sydney, după care a urmat cursurile Universităţii din Melbourne.

În timpul studiilor universitare, Holt a devenit implicat în politică. La doar 27 de ani, a devenit membru al Parlamentului australian.

În anul 1940, Harold Holt a renunțat la cariera sa politică pentru a se alătura armatei australiene în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost avansat până la gradul de colonel, după care a fost demobilizat în anul 1945.

Ulterior, Holt a revenit în politică. A fost ales în Senatul australian în anul 1949. Treptat, a devenit una dintre cele mai importante personalităţi politice din Australia. În anul 1966, a fost numit în funcţia de prim-ministru al Australiei.

harold holt

Dispariţia misterioasă a lui Harold Holt

În data de 17 decembrie 1967, Harold Holt a mers să înoate în zona plajei Cheviot, aflată în apropierea casei sale de vacanță din Portsea, Victoria. Din acel moment nu a mai fost văzut vreodată. În ciuda unei căutări și anchete ample, corpul său nu a fost găsit, iar circumstanțele în care a dispărut au rămas un mister.

La momentul dispariției sale, Holt era un personaj controversat. Avea susţinători puternici, dar şi duşmani la fel de înrăiţi. Holt era adeptul unor politici controversate, inclusiv introducerea serviciului militar obligatoriu pentru Războiul din Vietnam. Dispariția sa bruscă a șocat întreaga ţară, declanșând numeroase teorii ale conspirației. S-a sugerat inclusiv că a fost răpit sau asasinat de adversarii săi politici.

• CITEŞTE ŞI:  Mauro Prosperi, sportivul care a rătăcit prin deşert vreme de 10 zile, fără mâncare şi apă

Teorii privind dispariţia lui Harold Holt

Susţinătorii lui Holt din acele vremuri au fost convinşi că acesta a fost asasinat de agenți străini. Conform acestei teorii, prim-ministrul Holt ar fi fost asasinat de agenții străini care l-au considerat o amenințare pentru interesele lor în Australia. Printre suspecți, s-au aflat serviciile secrete americane, chineze sau sovietice.

Conform altor surse, Harold Holt și-ar fi înscenat moartea pentru a fugi în străinătate sau pentru a-și începe o nouă viață sub o identitate falsă. Se presupune că Holt ar fi făcut acest lucru pentru a evita presiunea politică, sau pentru a scăpa de anumite probleme personale. Deşi în acea perioadă exista un context politic destul de tensionat, este puţin probabil ca acest lucru să se fi întâmplat cu adevărat.

harold holt
Harold Holt la plajă, alături de câteva persoane apropiate

Investigația oficială asupra dispariției lui Harold Holt a concluzionat că acesta s-a înecat. Cel mai probabil, a fost tras de curenţii puternici şi nu a reuşit să se salveze. Cu toate acestea, unii oameni continuă să creadă că există mai multe detalii în spatele poveștii, iar dispariția lui Holt rămâne un subiect controversat în cercurile politice și culturale australiene.

În anul 2005, guvernul australian a declarat oficial că Harold Holt este mort, la patru decenii după dispariţia sa. Totuşi, misterul din jurul dispariției sale continuă să captiveze imaginația publicului.

• CITEŞTE ŞI:  Sfârşitul tragic al lui Fernando Magellan, exploratorul care a condus prima călatorie în jurul lumii

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via