Insula Şerpilor din Brazilia, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

2 min


18
18 puncte

Queimada Grande este o insulă din oceanul Atlantic, situată la 35 de km de țărmurile statului brazilian São Paulo. Aceasta este supranumită Insula Şerpilor din Brazilia, iar motivul este lesne de înţeles.

Insula are o suprafață de doar aproximativ 0,43 km2 și o înălțime de 200 m faţă de nivelul mării. Formaţiunile geologice indică faptul că a fost desprinsă de continentul sud-american acum circa 11.000 de ani.

Queimada Grande este cunoscută ca locul de habitat a numeroase specii de şerpi, de aici venind şi numele indicat mai sus.

De asemenea, este locul în care se găseşte una dintre cele mai periculoase specii de șerpi din lume, denumită ştiinţific Bothrops insularis, o viperă extrem de veninoasă.[sursa]

Viperă vârf de lance aurie

Bothrops insularis este cunoscută popular ca Viperă vârf de lance aurie, iar mușcătura acesteia este atât de periculoasă, încât provoacă necroză imediată a țesuturilor. Această specie nu se mai găseşte în altă parte pe Planetă şi se estimează că pe insulă există între 2.000 şi 4.000 de exemplare.

Lipsa mamiferelor de pe insulă a permis acestor reptile să înveţe să se urce în copaci pentru a ajunge la păsările migratoare care se odihnesc aici.

Iniţial, păsările scăpau cu viaţă chiar dacă erau atacate de şerpii veninoşi. Însă nevoia de hrană a făcut ca reptilele să dezvolte o otravă din ce în ce mai puternică, astfel că a devenit mai uşor să-şi domine prada. De fapt, otrava actuală este de cinci ori mai puternică decât cea a altor specii de viperă.

• CITEŞTE ŞI:  Planul lui Jeff Bezos de a construi o stație spațială tocmai a trecut patru teste cheie

În timpul mușcăturii, glandele viperei secretă atât o componentă neurotoxică, care determină paralizia prăzii sau a terminațiilor nervoase din zona afectată, cât și una hemotoxică, care duce la necrozarea țesuturilor, insuficiență renală și chiar hemoragii cerebrale.

Deşi aceşti şerpi nu văd prea bine, au dezvoltat orificii pe fiecare parte a capului, între ochi şi nară, foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Acestea servesc la detectarea prăzii cu sânge cald aflate în preajmă.

Viperă vârf de lance aurie

Insula Şerpilor din Brazilia nu poate fi vizitată

Între anii 1909 şi 1920, pe insulă a locuit un grup de muncitori care au construit farul insulei. În prezent, nu se mai află oameni pe insulă, iar accesul este restricţionat.

O legendă locală spune că ultimii supravieţuitori, o familie responsabilă de întreţinerea farului, a fost ucisă de aceste vipere.

„Când am vorbit cu pescarii locali, aceștia ne-au spus: «Nu este o idee bună, nu vreți să mergeți acolo». Există relatări despre o întreagă familie care a fost ucisă acolo, despre pirați care au îngropat comori pe insulă și despre șerpi care au fost puși acolo pentru a proteja comoara. Este un experiment evoluționist incredibil de interesant de observat de către oamenii de știință. Acesta este un laborator în sălbăticie, dacă vreți. Vedeți evoluția în acțiune.”, a relatat reportera Tara Brown.

Astfel, pe insulă intră numai echipe de cercetători care studiază şerpii, precum şi marina braziliană. Militarii fac o oprire anuală pentru a verifica starea farului.

• CITEŞTE ŞI:  Moartea lui Mihai Eminescu, un subiect controversat şi intens disputat

Totuşi, acest loc nu este lipsit de vizitatori nedoriţi. Braconierii se aventurează pe insulă, în căutarea de vipere. Veninul acestor şerpi este foarte valoros. Acest fapt, precum şi modul spectaculos în care arată, face ca un singur şarpe să ajungă pe piaţa neagră la o valoare de circa 30.000 de dolari.

Vizionaţi mai jos un scurt material despre Insula Şerpilor din Brazilia


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

18
18 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via