James McCormick, omul care a făcut avere vânzând detectoare de bombe. Dar false

3 min


20
20 puncte

Atunci când dezvolţi o afacere prin care vinzi detectoare de bombe, s-ar putea să ai parte de succes, deşi este pace în cea mai mare parte a globului. La fel s-a întâmplat şi în cazul omului de afaceri James McCormick.

Detectoarele de bombe sunt căutate în primul rând pentru că în ţările în care există conflicte militare în desfăşurare, interesul îl reprezintă evitarea pierderilor de vieţi omeneşti, în timp ce în ţările în care este pace se urmăreşte întipărirea sentimentului de siguranţă.

James McCormick, un om de afaceri din orăşelul Langport, din regiunea Somerset, Marea Britanie, a văzut o oportunitate de afacere din vânzarea acestor dispozitive.

Bărbatul a reuşit să facă în jur de 70 de milioane de euro din vânzarea de detectoare de bombe. Problema a fost că acele detectoare erau complet inutile când venea vorba de depistarea elementelor explozive.

detectoare de bombe
James McCormick şi dispozitivul său

Cum a făcut James McCormick o avere din vânzarea de detectoare de bombe. False

Dispozitivele comercializate de James McCormick erau în realitate detectoare de mingi de golf.

Fiecare dintre aceste dispozitive costa în jur de 20 de dolari/bucată. După ce era ambalat corespunzător şi îi erau ataşate instrucţiunile de utilizare, dispozitivele erau vândute cu sume de circa 5.000 de dolari/bucată.

Englezul a simţit că poate aduce un plus de aspect, iar ulterior s-a gândit să vândă detectoarele către diverse categorii de oameni şi apoi chiar către guvernele unor state. Pentru aceste dispozitive „upgradate”, englezul a încasat chiar şi 40.000 de dolari/bucată.

• CITEŞTE ŞI:  Jean Hilliard, femeia care a fost îngheţată timp de 6 ore, dar a supravieţuit

Numeroşi soldaţi, poliţişti şi vameşi erau convinşi că dispozitivele sunt funcţionale şi că îi ajută în munca pe care o desfăşoară.

Detectoarele au fost vândute în special către Irak, care a plătit în decurs de trei ani 38 de milioane de lire (circa 44 de milioane de euro) către compania lui McCormick. De asemenea, guvernele unor ţări precum România, Georgia, Niger, Thailanda şi Arabia Saudită au cumpărat astfel de dispozitive.

Escrocul susţinea că dispozitivul poate detecta atât substanţe explozive cât şi droguri, în funcţie de modul în care este reglat.

Evident, folosirea detectoarelor era total ineficientă. Asta în cazul în care utilizatorii nu căutau mingi de golf, căci atunci s-ar putea să fi funcţionat.

Lăsând gluma la o parte, utilizarea eronată a dispozitivelor a dus la rănirea şi chiar moartea a zeci de oameni.

Cum ar fi trebuit să funcţioneze detectorul

  1. O cantitate mică din substanţa care se dorea a fi detectată (precum substanţele explozive sau narcotice) trebuia pusă într-un borcan din sticlă, în care se afla un element autocolant care ar fi trebuit să absoarbă vaporii emanaţi de substanţă;
  2. Elementul autocolant trebuia pus pe un aşa-zis cititor de carduri din alamă, care era apoi introdus în dispozitiv;
  3. Utilizatorul trebuia apoi să ţină dispozitivul, al cărui element de pivotare cu antenă era menit să se îndrepte în direcţia în care se afla substanţa căutată.

De menţionat este faptul că dispozitivul nu avea niciun element electronic în componenţa sa. Practic, ar fi trebuit să funcţioneze după reguli fizico-chimice greu de priceput, iar acest lucru a făcut ca oamenii care l-au cumpărat să nu-şi pună prea multe întrebări.

• CITEŞTE ŞI:  Roxelana, sclava care a condus Imperiul Otoman, după căsătoria cu Suleiman Magnificul

Evident, întrebările au fost puse de autorităţi.[sursa]

Arestarea lui James McCormick

Chiar şi atunci când frauda a fost expusă, McCormick nu a arătat vreo clipă un sentiment de remuşcare. A spus, fără ruşine, că nu a primit niciodată reclamaţii din partea clienţilor săi.

Mai mult decât atât, bărbatul a afirmat că dispozitivul şi-a îndeplinit menirea. „Detectorul face exact ceea ce a fost menit să facă. Face bani.”

McCormick a fost condamnat la 10 ani de închisoare.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

20
20 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via