J.K. Rowling, divorţată şi fără loc de muncă, a scris Harry Potter şi a devenit miliardară

5 min


5
5 puncte

Joanne Rowling, cunoscută sub pseudonimul J.K. Rowling, s-a născut în data de 31 iulie 1965 în orăşelul Yate, situat în apropiere de Bristol, Marea Britanie. Pasiunea sa pentru scris a început de la o vârstă fragedă, încă din copilărie petrecându-şi timpul scriind povești pentru a se distra.

J.K. Rowling are ea însăşi o poveste de viaţă ce pare a fi subiectul unei cărţi. În câţiva ani a trecut de la agonie la extaz. De la o mamă singură, falită și cu gânduri negre, J.K. Rowling a devenit miliardară și una dintre cele mai cunoscute femei din lume.

Viaţa timpurie a lui J.K. Rowling

Părinții săi, Peter și Anne, erau amândoi angajați la compania Rolls-Royce. Joanne are o soră mai mică, pe nume Dianne. De mică, Joanne a fost pasionată de lectură și scris și inventa povești pe care i le spunea surorii sale. Deşi nu a suferit de lipsuri materiale, J.K. Rowling a spus mai târziu că nu a avut o copilărie foarte fericită.

Pe când avea 9 ani, Joanne s-a mutat cu familia în Ţara Galilor, acolo unde şi-a continuat studiile. După ce a terminat liceul, Joanne a aplicat la Universitatea Oxford pentru a studia limbi clasice și literatură franceză, dar nu a fost acceptată. A urmat în schimb cursurile Universității Exeter, acolo unde a obținut o diplomă în limba franceză și literatură clasică în anul 1986. În timpul studiilor, a petrecut un an în Paris, ca parte a programului Erasmus.

După absolvire, a lucrat ca cercetătoare și secretară pentru Amnesty International în Londra. În acea perioadă a început să conceapă ideea unei poveşti despre un băiat vrăjitor pe nume Harry Potter. În anul 1990, în timp ce se întorcea cu trenul de la Manchester la Londra, a avut o revelație despre personajele și intrigile seriei. Nu avea un pix la îndemână și nu a vrut să se ridice să ceară unul de teamă să nu-şi piardă inspirația. Așa că a stat patru ore în tren și și-a imaginat lumea magică pe care avea să o creeze.[sursa]

J.K. Rowling şi soţul său, Jorge Arantes

Problemele au lovit-o puternic

Începând cu acelaşi an 1990, viața lui J.K. Rowling a fost marcată de o serie de evenimente tragice.

• CITEŞTE ŞI:  Studii extinse arată că apele subterane din lume dispar mai repede ca niciodată. Dar există și vești bune

Cea mai traumatizantă zi din viață ei a fost cea de Revelion din anul 1991, atunci când mama sa a murit. Aceasta a pierdut lupta cu scleroza multiplă, la doar 45 de ani.

Joanne avea numai 25 de ani în acel moment. “Tata m-a sunat la șapte dimineața și mi-am dat seama ce s-a întâmplat, fară să îmi spună ceva”, a spus Joanne mai târziu. Această pierdere a avut un impact profund asupra ei și a influențat modul în care a abordat relația dintre Harry Potter și părinții săi defuncți în cărțile sale.

După moartea mamei sale, Joanne s-a mutat în Portugalia unde a predat engleza. Ziua preda la şcoală, iar noaptea scria. După 18 luni petrecute în Porto, l-a cunoscut într-un bar pe jurnalistul portughez Jorge Arantes, care i-a devenit soţ.

Cei doi s-au căsătorit în data de 16 octombrie 1992, iar un an mai târziu au devenit părinți. Joanne a născut o fetiță, pe nume Jessica Isabel Rowling Arantes. Înainte de a naşte, scriitoarea pierduse o sarcină. Căsnicia dintre cei doi nu a durat însă prea mult. Joanne a divorţat de Jorge la finalul anului 1993. Printre altele, J.K. Rowling era agresată fizic de soțul ei, iar acest lucru a dus la separarea lor. Astfel, a decis să se întoarcă în Marea Britanie împreună cu fiica sa, stabilindu-se în Edinburgh, Scoția.

J.K. Rowling, de la agonie, la extaz

În Edinburgh Joanne a trăit în sărăcie și a depins de ajutorul social pentru a-și întreține familia. A suferit și de depresie și a avut gânduri negre, însă nu a încercat să-şi ia viaţa.

• CITEŞTE ŞI:  Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România şi lupta sa pentru drepturile femeilor

Pentru a-și alina suferința, s-a dedicat scrisului și a continuat să lucreze la prima carte din seria Harry Potter. Scria în cafenele sau în apartamentul ei, în timp ce fiica sa dormea.

Joanne a terminat manuscrisul cărții Harry Potter și Piatra Filozofală în anul 1995 și l-a trimis la mai multe edituri, însă a fost respinsă de toate. Abia în anul 1996, după ce a fost recomandată de agentul literar Christopher Little, a reușit să obțină un contract cu editura Bloomsbury. A primit de la editură un avans de 1.500 de lire sterline, dar i s-a sugerat să își caute un loc de muncă, deoarece nu se aștepta ca o carte pentru copii să aducă prea mult profit.

Cartea a fost publicată în iunie 1997 sub pseudonimul J.K. Rowling. Editorii credeau că băieții nu ar fi interesați să citească o carte scrisă de o femeie. Inițiala K vine de la numele bunicii sale, Kathleen.

Spre surprinderea tuturor, cartea a avut un succes imens și a câștigat numeroase premii și recenzii pozitive. A fost urmată de alte șase volume: Harry Potter și Camera Secretelor (1998), Harry Potter și Prizonierul din Azkaban (1999), Harry Potter și Pocalul de Foc (2000), Harry Potter și Ordinul Phoenix (2003), Harry Potter și Prințul Semipur (2005) și Harry Potter și Talismanele Morții (2007).

Seria s-a vândut în peste 500 de milioane de exemplare în întreaga lume și a fost tradusă în peste 80 de limbi. De la femeie divorţată, fără loc de muncă şi pe culmile disperării, J.K. Rowling a devenit milionară şi mai târziu miliardară.

j.k. rowling harry potter
J.K. Rowling alături de actorii din filmele Harry Potter
j.k. rowling
Comparaţie între momente total diferite din viaţa scriitoarei

O carieră de succes

Succesul cărților din seria Harry Potter a dus la adaptări cinematografice de succes, care au adus și mai multă faimă și recunoaștere scriitoarei. Filmele au avut un succes enorm în box office, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari pe plan mondial.

• CITEŞTE ŞI:  Marele Bazar din Istanbul, una dintre cele mai vechi pieţe din lume

J.K. Rowling a devenit una dintre cele mai de succes și influente scriitoare din lume, folosindu-și faima și resursele pentru a susține cauze umanitare și filantropice. De exemplu, a fondat organizația caritabilă Lumos, care lucrează pentru a transforma sistemul de îngrijire a copiilor și pentru a ajuta copiii orfani să trăiască în familii iubitoare, în loc să fie instituționalizați.

De asemenea, Rowling a vorbit deschis despre problemele pe care le-a întâmpinat în viață, inclusiv despre sărăcie, depresie și eșec. Împărtășind aceste experiențe, a inspirat și a încurajat milioane de oameni să persevereze în fața problemelor vieţii.

Rowling s-a recăsătorit în anul 2001 cu Neil Murray, un medic scoțian, și împreună au avut doi copii: un băiat pe nume David și o fată pe nume Mackenzie.

Deși J.K. Rowling a trecut prin multe momente dificile în viața sa, succesul seriei Harry Potter și impactul pe care l-a avut asupra generațiilor de cititori dovedesc că povestea ei de viață este într-adevăr extraordinară și inspirațională. Experiențele ei personale, perseverența și talentul de scriitoare au făcut-o să devină un model pentru milioane de oameni din întreaga lume.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via