Katherine Johnson, computerul uman de la NASA, care a dus omenirea pe Lună

2 min


13
13 puncte

În urmă cu jumătate de secol, întreaga lume privea cu sufletul la gură misiunea echipajului Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună. Neil Armstrong, Michael Collins și Buzz Aldrin au devenit vedete „galactice”, însă puţini cunosc povestea lui Katherine Johnson, cea care a efectuat calculele matematice pentru traiectoriile misiunii.

Katherine Johnson s-a născut pe 26 august 1918, în White Sulphur Springs, în Virginia de Vest, SUA. Până la vârsta de 10 ani, Katherine terminase deja clasele primare, cu patru ani înainte de vreme.

Întrucât colegiile din oraşul natal nu voiau s-o integreze deoarece era afro-americană, familia sa a trebuit să se mute în alt oraș, aflat la o distanţă de 140 de kilometri. Astfel, micuța Katherine a primit o șansă în viață.

La vârsta de 15 ani, Katherine s-a înscris la Universitatea de Stat West Virginia. La 18 ani, tânăra a absolvit cu titlul summa cum laude. A primit cele mai înalte distincții atât la matematică, cât și la franceză.

Iniţial, Katherine a fost profesoară la câteva licee, însă, din cauza faptului că era afro-americană, a avut parte de un tratament ostil. Astfel, a renunţat la învăţământ, căsătorindu-se cu James Francis Goble. Cuplul a avut trei copii, pe Jolyette, Katherine și pe Constance.

În anul 1952, viața lui Katherine Johnson avea să se schimbe radical. După ce a aflat că NACA (Comitetul Consultativ Național pentru Aeronautică, devenit din anul 1958, NASA) era într-un amplu proces de recrutare, a decis să aplice pentru o slujbă.

Katherine Johnson

Katherine Johnson la NASA

NASA avea nevoie de matematicieni pentru Departamentul de Orientare și Navigație, de la Centrul de Cercetare Langley, din Hampton, Virginia.

• CITEŞTE ŞI:  Câţi oameni au murit în spaţiu în toată istoria?

Katherine a fost admisă, fiind repartizată alături de un grup de femei pentru efectuarea şi verificarea de calculele matematice pentru mai multe proiecte tehnologice timp de cinci ani, din anul 1953 până în anul 1958. Atunci, ea și o altă colegă au fost repartizate temporar la o echipă de cercetare din care făceau parte, inițial, numai bărbați. Cunoștințele sale de geometrie analitică au făcut-o parte esențială din această echipă, iar șefii ei au decis că e mai bine să rămână în această componență.

Din nefericire, în anul 1956, Katherine a suferit un şoc. Soţul său a murit, după o lungă agonie provocată de o tumoare cerebrală. Ea a reușit să treacă, însă, peste această dramă, concentrându-se pe carieră.

Katherine Johnson a lucrat mai întâi în cadrul programelor aviatice. Ulterior, s-a alăturat Proiectului Mercury, prima misiune spaţială cu echipaj uman a SUA. În anul 1961, Johnson a contribuit la analizarea traiectoriei misiunii Freedom 7, prima misiune care a transportat un american în spaţiu, fiind vorba despre astronautul Alan Shepard.

De asemenea, Johnson era cunoscută pentru verificarea calculelor computerului NASA care a plănuit misiunea lui John Glenn în orbită. A reuşit să efectueze calculele cu asemenea rapiditate, încât colegii săi au numit-o un „computer uman”.

În anul 1969, Katherine Johnson a efectuat calculele matematice pentru călătoria istorică a lui Apollo 11 pe Lună. De asemenea, a avut o contribuție esențială la calculele care au ajutat aducerea lui Apollo 13 înapoi pe Pământ, după ce a avut o defecțiune.

• CITEŞTE ŞI:  Activitatea conștientă observată în creierele muribunde ar putea explica experiențele din apropierea morții

Sfârşitul

Katherine Johnson s-a retras din activitate în anul 1986, după 33 de ani la Langley.

Contribuțiile Katherinei au fost recunoscute abia în anul 2015. Atunci a fost decorată de către președintele Barack Obama cu Medalia Prezidențială a Libertății. Aceasta este cea mai mare onoare acordată civililor în SUA.

În anul 2020, Katherine Johnson a murit, la vârsta de 101 ani.

„Astăzi îi sărbătorim cei 101 de ani de viaţă şi îi onorăm excelenţa care a doborât bariere sociale şi rasiale.”, s-a arătat într-un comunicat NASA.

În anul 2016, a fost lansat filmul Hidden Figures[IMDb], în care este prezentată viaţa Katherinei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

13
13 puncte
Lisa Roman

Larisa este absolventă a Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este pasionată de călătorie, gadgeturi, istorie şi artă.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via