Litovoi, primul voievod român care şi-a dat viaţa pentru ţară: a luptat până la moarte împotriva ungurilor

Noutăţi

Litovoi a fost unul dintre primii voievozi români care au luptat pentru protejarea ţinuturilor locuite de poporul care avea să devină în cele din urmă Ţara Românească. Nu se cunosc multe detalii despre viaţa sa, însă se crede că s-a născut în jurul anului 1210.

De asemenea, Litovoi este şi primul voievod român care şi-a dat viaţa pentru apărare ţării sale, pentru că a refuzat să mai plătească tribut regelui maghiar.

Prima menţiune istorică ce atestă Voievodatul lui Litovoi este Diploma Cavalerilor Ioaniţi, emisă în anul 1247 de către regele Ungariei Bela al IV-lea.[sursa]

Regele Ungariei a luat o serie de măsuri de apărare împotriva invaziei cumanilor. Zona cea mai vulnerabilă prin care ar fi putut pătrunde forțele cotropitoare era Banatul de Severin. Din acest motiv, regele ungar a chemat Ordinul Cavalerilor Ioaniți sau Ospitalieri din Ierusalim și le-a conferit mai multe avantaje și drepturi în schimbul apărării graniței.

litovoi
Litovoi, unul dintre primii voievozi care şi-a imaginat un popor unit

Diploma sau actul emis de Bela al IV-lea în favoarea cavalerilor Ioaniți atestă pentru prima dată organizarea lor în Oltenia. Astfel, Bela le-a acordat Ioaniților „întreaga țară a Severinului, împreună cu munții ce țin de ea, precum și cu cnezatele lui Ioan și Farcaș până în râul Olt, afară de țara voievodului Litivoi, pe care o lăsăm românilor așa cum au stăpânit-o și până acum”.

„Din punct de vedere al organizării politice, diploma ioaniţor certifică existenţa unei formaţiuni dintre care patru în dreapta Oltului şi una la stânga lui. În Oltenia se menţionează, mai întâi, «Ţara Severinului», urmează apoi cele trei cnezate: al lui Ioan, alui Farcaş i al voievodului Litovoi. Erau formaşiuni politice vechi, aşa cum erau şi în Transilvania, cunoscute încă din secolul al IX-lea. În depresiunea Târgu Jiului, tăiată prin mijloc de râul Jiu, prelungindu-se spre apus până în depresiunea Tismanei, iar spre răsărit până la Olt era centrul ţării Litua condusă de voievodul Litovoi.

Documentul nu cunoaşte cum se numea această ţară de către locuitorii ei şi a numit-o după numele domnului. Ţara Litua era un voievodat întins, în primul rând pe teritoriul judeţului Gorj de astăzi, din moment ce îngloba şi Ţara Haţeguluui, (…) o continuare naturală prin Valea Jiului, loc pe unde şi legăturile dintre românii de dincolo şi de dincoace au fost permanente. În sud, voievodatul cobora spre câmpie.”, arată istoricul Vasile Cărăbiş în lucrarea „Ţara Litua”.

Putem deduce că ţara voievodului Litovoi şi ţara lui Seneslau erau superioare cnezatelor lui Ioan şi Farcaş, care au fost cedate cavalerilor Ioaniţi. Astfel, stăpânirea lui Litovoi reprezintă cel mai important nucleu politic românesc din actuala regiune a Olteniei.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Organizarea socială era bine pusă la punct. În Ţara Litua existau diferite pături sociale. În afară de cnezi și voievozi, existau și nobilii, adică boierii, și „rusticii”, adică țăranii. Astfel, înainte de înființarea Țării Românești, exista deja o stratificare socială, respectiv o clasă superioară de proprietari, nobili sau boieri, și o clasă inferioară de rustici sau țărani.

De asemenea, exista și o organizație militară. Cnezii și voievozii erau responsabili să adune oastea în caz de luptă. Oștenii erau recrutați din țară și erau echipați cu arme specifice.

Litovoi, primul voievod român care şi-a dat viaţa pentru ţară

Ţara lui Litovoi s-a extins după moartea regelui Ştefan al V-lea al Ungariei în anul 1272 și venirea pe tron a urmașului său, Ladislau al IV-lea, care era minor.

În acest context, Litovoi a ocupat împreună cu fraţii săi o parte din teritoriul din sud de Carpaţi pe care îl stăpânea coroană ungară ca putere suzerană şi a refuzat să mai plătească tribut. Voievodul Ţării Litua a devenit un adversar de temut, fiind văzut drept capul unei familii cu aparenţă de dinastie. Vechiul calificativ de cneaz voievodal a dispărut, iar Litovoi a devenit voievod.

Regele Ungariei a încercat să-l supună pe Litovoi pentru recunoașterea suzeranității și plata tributului în mod pașnic. Cu toate insistențele regelui, mândrul și curajosul voievod a refuzat în mod demn pretențiile maghiare, ceea ce a dus la izbucnirea conflictului armat. Împotriva lui Litovoi, regele l-a trimis pe magistrul Gheorghe, despre care nu se cunosc prea multe detalii. Se ştie, însă, că lupta a avut loc între noiembrie 1276 și mai 1277, desfășurându-se undeva în apropiere de Hațeg.

• CITEŞTE ŞI:  Doamna Elisabeta Movilă, ajunsă în haremul turcesc, unde a fost ţinută închisă până la moarte

Pe câmpul de luptă, Litovoi și-a pierdut viața, iar fratele său, Bărbat, a fost luat prizonier și dus în fața regelui. Pentru eliberarea acestuia, s-a cerut o sumă mare de bani, reînnoindu-se astfel tributul către regele maghiar. Bărbat a rămas la conducerea voievodatului, însă a pierdut Ţara Hațegului.

Se poate spune că Litovoi a fost primul domn român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării sale. Devenit un simbol al libertății și independenței româneşti, curajul şi înţelepciunea lui Litovoi au reprezentat un îndemn pentru românii din Carpaţi. O generaţie mai târziu, avea să se ridice Ţara Românească sub conducerea lui Basarab I.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

adini marea ducesă alexandra nikolaevna

Marea Ducesă Adini, fiica împăratului Nicolae I, care s-a stins la doar 19 ani

0
Marea Ducesă Alexandra Nikolaevna a Rusiei, sau Adini, s-a născut pe 24 iunie 1825, la Sankt Petersburg, fiind cea mai mică fiică și al...
soarele ar dispărea

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea brusc

0
Pe scurt, dacă Soarele ar dispărea, consecințele ar fi catastrofale pentru planeta noastră și pentru viața de pe Terra.  Dar întrebarea corectă nu este "ce...
viermi uriaşi

Cu 500 de milioane de ani în urmă, aceste „bestii ale terorii” stăpâneau mările...

0
După cum puteţi bănui, aceste "bestii ale terorii" sunt viermi uriaşi. Să ne urcăm puţin în maşina timpului şi să ne întoarcem în urmă cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via