Luka Modric, de la copil refugiat, la câştigător al Balonului de Aur

Noutăţi

Luka Modric este unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de fotbal din prezent, fiind căpitanul echipei Real Madrid. Cariera sa este excepţională, iar faima şi banii pot sugera că fotbalistul are o viaţă de vis. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna astfel.

Luka Modric s-a născut pe 9 septembrie 1985, în oraşul Zadar, din Republica Socialistă Croația, componentă a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Luka Modric, crescut în sunetul grenadelor

Începând din anul 1990, Iugoslavia se afla la limita destrămării. Aflată în mijlocul dificultăților economice, guvernul federativ se confrunta cu revendicări ale diferitelor grupuri etnice. Iar Croaţia a fost prinsă în mijlocul Războaielor Iugoslave, întrucât îşi dorea independenţa.

luka modric

Familia viitorului fotbalist a fost implicată direct în acest conflict. Pe când avea doar 6 ani, bunicul lui Luka a fost împușcat mortal de către rebelii sârbi. De asemenea, casa în care familia sa locuia a fost incendiată.

Astfel, Luka Modric a fost nevoit să-şi părăsească orașul natal din cauza războiului. A ajuns să locuiască într-un hotel, alături de membrii familiei. Cu toţii au devenit refugiați într-o zonă de război. Tatăl său a intrat în armată, luptând pentru independenţa Croaţiei.

Începutul carierei de fotbalist

Un angajat al hotelului în care a stat Modric la acea vreme a spus că micuţul „a spart mai multe geamuri din hotel decât bombele. Juca fotbal non-stop pe holuri”.

Pasiunea pentru fotbal și talentul l-au făcut să răzbească în viață. Cu toate acestea, pe lângă război, s-a lovit şi de alte obstacole. Antrenorii spuneau că este prea slab și prea timid pentru a juca fotbal. Însă micuțul Luka nu s-a lăsat descurajat și a început să joace cu o pereche de apărători din lemn, făcute de tatăl său. „Primele mele apărători aveau o poză cu Ronaldo pe ele.”, a spus Luka.

• CITEŞTE ŞI:  Virgil Iovănaş, liceanul de 15 ani care şi-a dat viaţa apărând Ardealul

„Am auzit vorbe despre un băiat hiperactiv, care juca fotbal pe holurile unui hotel pentru refugiaţi. Chiar şi noaptea dormea cu mingea în braţe.”, a spus Josip Bajlo, fost antrenor al echipei de fotbal NK Zadar, care activa în prima ligă la acel moment.

Încă de când l-a văzut pe micul Modric, Bajlo l-a luat în echipa de copii a clubului. Nu a durat prea mult până să se impună. Avea calităţi de lider, iar războiul l-a făcut să fie puternic, deşi avea un fizic fragil.

Luka Modric, un fotbalist excepţional

Luka Modric a ajuns tot ca junior, în anul 2002, la Dinamo Zagreb, cea mai titrată echipa din Croația. După un sezon la juniori, a fost promovat la echipa mare, dar nu a apucat să joace, fiind împrumutat la Zrinjski Motar, în prima ligă din Bosnia-Herțegovina. Modric s-a adaptat repede sistemului bosniac de fotbal, devenind Jucătorul Anului 2004 din Bosnia.

După câteva sezoane foarte bune, Luka Modric a fost transferat de Tottenham Hotspur, în anul 2008, pentru 21 de milioane de euro. După patru ani petrecuţi pe White Hart Lane, mijlocașul a ajuns la Real Madrid în schimbul a 35 de milioane de euro.

Luka Modric a debutat la echipa națională a Croației în anul 2006, sub comanda lui Slaven Bilic. Ajuns căpitan al Croației, Modric a jucat în toate cele 6 meciuri ale croaților la Cupa Mondială din anul 2018, a marcat de două ori și a oferit o pasă de gol. Croaţia a ajuns până în finală, unde a fost învinsă de Franţa cu 4-2.

În acelaşi an, Luka Modric a primit Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun fotbalist al anului în Europa. La Real Madrid a reuşit să cucerească Liga Campionilor de 5 ori şi foarte multe alte trofee.

• CITEŞTE ŞI:  Tragedia moşierului Poroineanu: copiii lui s-au căsătorit fără să ştie că sunt fraţi

La ediţia din anul 2022 a Cupei Mondiale, la vârsta de 37 de ani, Luka Modric şi-a condus din nou echipa până în semifinale.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

aron pumnul

Aron Pumnul, profesorul genial care l-a inspirat pe Mihai Eminescu

0
Aron Pumnul a fost o personalitate remarcabilă a culturii și mișcării de unitate națională românească din secolul al XIX-lea. Născut într-o familie de țărani...
thales din milet

Thales din Milet, filosoful considerat părintele ştiinţelor

0
Thales din Milet a fost un filozof grec din epoca presocratică, fiind considerat "părintele ştiinţelor". Acesta a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei şi filozofiei...
mihail sadoveanu

Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai mari scriitori din istoria României, cu o carieră...

0
Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, jurnalist și om politic, care a ocupat funcţii importante în conducerea statului român în perioada comunistă (1947-1948 și...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via