Lupoaica cu un singur ochi din Yellowstone sfidează toate șansele: are a zecea pereche de pui în 11 ani

Noutăţi

Lupoaica cu un singur ochi din Yellowstone tocmai a dat naștere celei de-a 10-a serii de pui, ceea ce, potrivit cercetătorilor, este probabil un record pentru Parcul Național Yellowstone.

Femela alfa a unei haite de lupi cenușii din Yellowstone a sfidat toate șansele, având o a zecea pereche de pui la vârsta de 11 ani.

Bătrâna lupoaică cu un singur ochi, numită oficial Lupul 907F, a născut luna trecută ultimul ei pui. Lupii cenușii (Canis lupus) au o durată medie de viață de trei-patru ani, așa că este rar ca aceștia să ajungă la 11 ani, darămite să aibă pui la această vârstă.

Lupoaica cu un singur ochi a adus pe lume pui în fiecare an, timp de 11 ani

Lupoaica cu un singur ochi a adus pe lume pui în fiecare an timp de un deceniu consecutiv de când a devenit matură din punct de vedere sexual, ceea ce, potrivit lui Kira Cassidy, cercetător asociat la Yellowstone Wolf Project, este probabil un record pentru lupii din Parcul Național Yellowstone.[sursa]

Lupoaica cu un singur ochi
Lupoaica cu un singur ochi este cea mai bătrână din parc

„În fiecare zi, mă aștept ca ea să moară doar pentru că este atât de bătrână, dar m-am gândit la asta în ultimii ani, iar ea continuă să trăiască.”, a declarat Cassidy.

Cassidy a calculat că doar 1 din 250 de lupi din Yellowstone ajunge la a 11-a aniversare, fiind înregistrate doar șase exemple de când lupii au fost reintroduși în parc, în anul 1995. Cel mai bătrân dintre toți acești mari bătrâni a trăit până la vârsta de 12 ani şi 6 luni, potrivit National Park Service.

Lupoaica 907F este cel mai bătrân lup care și-a trăit întreaga viață în zona de nord a parcului, unde există mai multe prăzi, dar și mai multă concurență din partea altor lupi. Lupii mor rareori de bătrânețe în sălbăticie, iar în Parcul Național Yellowstone, cea mai mare amenințare o reprezintă alți lupi.

• CITEŞTE ŞI:  Milioane de oameni din China locuiesc în peşteri săpate în pământ, numite yaodong

„Într-un loc protejat precum Yellowstone, principala lor cauză de deces este atunci când două haite se luptă între ele. Aceasta reprezintă aproximativ jumătate din mortalitate.”, a mai spus Cassidy.

Lupoaica 907F este femela alfa a haitei Junction Butte, care are de obicei între 10 și 35 de membri. Cassidy a precizat că aceasta este o haită mare – mărimea medie a haitei de lupi este de aproximativ 12 indivizi – și că acest lucru reduce riscul de a fi ucis în lupte teritoriale. Experiența lupoaicei 907F oferă, de asemenea, un avantaj haitei sale.

Lupoaica cu un singur ochi
Lupoaica 907F şi o parte a haitei sale

„Haitele care au lupi în vârstă au mult mai mult succes în aceste conflicte dintre haite, datorită cunoștințelor acumulate și a experienței pe care le aduc în această situație cu adevărat stresantă.”, a spus Cassidy.

Lupoaica 907F a sporit probabil șansele de supraviețuire ale haitei sale și în afara luptelor. Cassidy a remarcat că haita Junction Butte părăsește rareori granița Yellowstone și că lupoaica 907F este „pricepută” atunci când vine vorba de lucruri precum traversarea drumurilor și evitarea oamenilor.

Ceea ce face ca lupoaica 907F să fie și mai impresionantă este faptul că face toate acestea cu un singur ochi funcțional. Cercetătorii nu sunt siguri ce s-a întâmplat, dar ochiul ei stâng a fost mic și scufundat încă dinainte de a împlini 4 ani. „Nu ți-ai da seama [atunci când] o privești”, a spus Cassidy.

La fel ca alți bătrâni, lupoaica 907F ocupă un loc secundar la vânătoare acum că este mai în vârstă și își petrece cea mai mare parte a zilei stând cu puii haitei. Cassidy și colegii ei au numărat trei pui în actuala ei turmă, ceea ce este mai puțin decât media de patru-cinci pui, dar nu este surprinzător. Un studiu realizat în anul 2012 asupra lupilor din Parcul Naţional Yellowstone, publicat în Journal of Animal Ecology, a constatat că numărul de pui scade odată cu vârsta.

• CITEŞTE ŞI:  Această insulă a apărut de nicăieri, cu forme de viață nemaiîntâlnite până acum

„Faptul că 907 încă mai are pui este uimitor, iar faptul că puii ei sunt mici este de așteptat având în vedere că este atât de bătrână.”, a declarat Cassidy.

Câțiva dintre urmașii lupoaicei 907F conduc acum haite proprii, dar majoritatea puilor ei nu ajung niciodată la vârsta adultă din cauza naturii periculoase a fi lup. Cu toate acestea, lupoaica cu un singur ochi și ceilalți din parc nu par să trăiască de parcă moartea ar fi în mintea lor.

„Sunt fericiți că sunt alături de familia lor trăind de la o zi la alta. Chiar dacă au răni sau le lipsește un ochi sau dacă se întâmplă ceva cu adevărat stresant în viața lor, trec peste acel stres și se întorc la aparent se bucură cu adevărat de viața lor.”, a mai spus Kira Cassidy.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

vaca africană

Vaca africană, bovina cu cele mai mari coarne din lume

0
Vaca africană, denumită Ankole Watusi, este o specie de vacă originară din Africa. Aceste bovine sunt renumite pentru coarnele lor mari, care pot ajunge până...
ochi pe toată carapacea

Cercetătorii au rezolvat misterul creaturii marine căreia i s-au dezvoltat ochi pe toată carapacea...

0
Mici, cu cochilie și lipsiți de pretenții (destul de evident, nu-i aşa?), chitonii au ochi ca nicio altă creatură din regnul animal. Dar de...
şoarecele lăcustar şoarecele care vânează scorpioni

Micuțul super-prădător care urlă la Lună înainte de a ucide: şoarecele care vânează scorpioni

0
Șoarecele lăcustă, cunoscut şi ca "şoarecele care vânează scorpioni" este în mare măsură imun la veninul scorpionului și chiar recurge la canibalism atunci când...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via