Makoko, mahalaua plutitoare în care locuiesc circa 150.000 de oameni

Noutăţi

Lagos este cel mai mare oraș din Nigeria, populaţia din întreaga zonă metropolitană depăşind 21 de milioane de persoane. La marginea acestei metropole se află Makoko, mahalaua plutitoare în care trăiesc peste 150.000 de suflete.

Lagos este principalul centru comercial și industrial al Nigeriei şi al doilea oraș ca mărime din Africa, după Cairo, din Egipt.

Makoko este un sat pescăresc construit pe apă la marginea lagunei Lagosului, în Nigeria. Bazele satului au fost puse în urma cu aproximativ 200 de ani. Comunitatea este supranumită „Veneţia Nigeriei”, însă condiţiile de trai sunt departe de cele ale celebrului oraş italian.

Întreaga infrastructură este construită astfel încât să plutească pe apa al cărei nivel amenință mereu să crească. Singurul mijloc de deplasare în acest sat este cu barca, printr-un adevărat labirint de „străduțe”.

mahalaua plutitoare
Makoko este o comunitate care trăieşte pe ape

Satul este plin de viață și fascinant de diversificat. Dacă faci o plimbare cu barca printre căsuțele plutitoare, poți vedea femei care afumă pește, copii pe jumătate dezbrăcați care fac un fel de canotaj cu propriile bărci sau credincioși care cântă și dansează în biserici improvizate pe bărci.

Makoko şi viaţa lui pe apă, la un pas de zgârie norii în continuă dezvoltare din Lagos a rămas neatins de dezvoltarea economică din jurul metropolei nigeriene.

Oamenii trăiesc în case de lemn dărăpănate, ridicate pe piloni. Populația actuală a comunităţii Makoko este greu de estimat, dar se crede că numărul locuitorilor variază între 100.000 și 300.000. Comunitatea este formată în principal din migranți din diferite părți ale Nigeriei și din țările învecinate.

• CITEŞTE ŞI:  Fortăreața Derawar: o bijuterie a deșertului din Pakistan, veche de 1.000 de ani

Makoko este format din șase cătune și poate fi considerată o adevărată lume a apelor.

Cum trăiesc oamenii în mahalaua plutitoare

Rezidenții se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv sărăcie, poluare, inundații și lipsa educației. În plus, zonele precum Makoko sunt adesea neglijate de către guvernul local și se confruntă cu amenințarea constantă a expulzării și demolării.

Astfel, nu există apă curentă, curent electric, canalizare, şcoli sau spitale de stat. Ca urmare, Makoko şi-a constituit un sistem paralel pentru a supravieţui şi a se administra.

Există cinci lideri locali, denumiţi Baale, ce sunt ajutaţi de vigilante, un fel de poliţişti voluntari din rândul locuitorilor, care iau decizii locale şi asigură securitatea.

În mahala există câteva şcoli şi grădiniţe, dar sistemul educațional este precar, având o rată mare de analfabetism și abandon școlar. De asemenea, există şi clinici de sănătate private, vraci tradiţionali, restaurante, frizeii, biserici, studiouri foto, croitorii sau ateliere de reparaţii electronice.

În mod ironic, apa potabilă este cea mai mare lipsă a acestei aşezari pe apă. Apa este extrasă prin foraj şi vândută la bidon pentru nevoile casnice, fiind o afacere profitabilă.[CNN]

mahalaua plutitoare

O altă problemă o reprezintă mizeria. Canalele sunt pline de gunoaie menajere şi deşeuri umane.

Peştele nu mai este destul nici pentru consumul propriu. În prezent, tarabele sau bărcile negustorilor din Makoko sunt pline cu macrou congelat importat din Olanda. Oamenii afumă peştele pentru a rezista căldurii.

Lipsa canalizărilor şi a apei potabile sunt factori care pun în pericol sănătatea populaţiei. Totuşi, acestea nu sunt cele mai mari probleme ale localnicilor. Spaima de a fi evacuaţi peste noapte este mai mare.

• CITEŞTE ŞI:  Rata natalității se prăbușește în majoritatea țărilor, iar lumea se va schimba radical. Care vor fi ţările cele mai populate până în 2100

Interes pentru afaceri

Makoko se află într-o zona de mare interes imobiliar, reprezentând o direcţie de dezvoltare turistică a Lagosului. Astfel, terenul de sub apa pe care se află mahalaua plutitoare valorează sute de milioane de dolari.

Canalele ar putea fi umplute cu nisip, transformate în uscat, iar terenul noul cartier ar urma să fie vândut bogaţilor.

Urmând acelaşi scenariu s-a creat Banana Island, un cartier rezidenţial situat în partea opusă a lagunei, la doar 1 km de Makoko. În această zonă pescarii susţin că aveau cele mai bune capturi de peşte.

makoko mahalaua plutitoare
Aspecte din cartierul nou creat, Banana Island

În prezent, doar cei mai bogaţi nigerieni şi oameni de afaceri străini îşi permit un apartament în această zonă nouă a oraşului.

În acest cartier de lux, un apartament cu 3 camere ajunge şi la preţul de 2 milioane de dolari, iar o casă între 4-6 milioane de dolari.[sursa]

În anii 2005, 2010 şi ultima dată în anul 2012, autoritătile au încercat să aplice metoda şi în Makoko. Au încercat să evacueze şi să cureţe mahalaua plutitoare într-o acţiune în care trupele de poliţie erau înarmate ca la război. Aceştia au somat întreaga populaţie să părăsească zona în 72 de ore.

Multe dintre case au fost distruse şi apoi incendiate. Mii de oameni au rămas fără adăpost. Mulţi dintre ei continuă şi în prezent să trăiască acolo, barca devenindu-le noua casă.

Localnicii au reacţionat, încercând să oprească demolările. Unul dintre lideri a fost împuşcat mortal, iar multe alte persoane au fost rănite. În urma presiunilor mai multor ONG-uri, acţiunile violente ale autorităţilor au încetat. Cel puţin momentan.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

satul cu un singur locuitor

Satul cu un singur locuitor: o bătrână de 81 de ani locuieşte singură în...

0
În cătunul Crângeni, din județul Galați, trăiau peste 200 de oameni în urmă cu aproape două decenii, însă acum toate casele au rămas goale....
de ce nu există şerpi în irlanda

De ce nu există şerpi în Irlanda? Aceasta este singura ţară din Europa unde...

0
Irlanda, o țară insulară cu un climat temperat oceanic, este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și fauna sa diversă. Având în vedere aceste lucruri,...
manhattan din deşert

Oraşul Shibam, supranumit Manhattan din deşert datorită arhitecturii deosebite

0
Oraşul Shibam Hadramawt, din Yemen are o istorie bogată, care datează din urmă cu peste 1.700 de ani. Datorită arhitecturii sale spectaculoase, a primit...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via