Marea Ducesă Adini, fiica împăratului Nicolae I, care s-a stins la doar 19 ani

Noutăţi

Marea Ducesă Alexandra Nikolaevna a Rusiei, sau Adini, s-a născut pe 24 iunie 1825, la Sankt Petersburg, fiind cea mai mică fiică și al patrulea copil al împăratului Nicolae I și al prințesei Charlotte a Prusiei.

Fetița a fost numită după mătușa sa paternă, Marea Ducesă Alexandra Pavlovna, dar era alintată „Adini” în familie. Renumită pentru inteligența și firea veselă, Alexandra era pasionată de muzică și literatură și foarte îndrăgită la curtea imperială.

Pe 28 ianuarie 1844, s-a căsătorit cu prințul Frederic William de Hessa la Sankt Petersburg. „Fritz”, cum era cunoscut, venise inițial ca potențial mire pentru Olga, sora mai mare a Alexandrei, dar s-a îndrăgostit de Adini în prima seară petrecută cu familia, iar țarul și țarina au aprobat mariajul.

Cu puțin timp înainte de nuntă, Alexandra s-a îmbolnăvit de tuberculoză, ceea ce a complicat sarcina care a urmat curând după căsătorie. Starea ei de sănătate era atât de precară încât nu a putut călători la Hesse pentru a-și ocupa noua poziție alături de soțul ei, astfel că tinerii au rămas la Sankt Petersburg.[sursa]

adini marea ducesă alexandra nikolaevna
Adini, Marea Ducesă Alexandra Nikolaevna

Adini, un sfârşit tragic la doar 19 ani

Marea Ducesă Alexandra Nikolaevna a intrat în travaliu prematur cu trei luni înainte de termen, dând naștere unui fiu, Wilhelm, pe 10 august 1844. Din păcate, copilul a murit în aceeași zi, iar după doar câteva ore, și Alexandra, în vârstă de doar 19 ani, a murit.

Adini a fost primul dintre copiii țarului Nicolae I care a murit. Părinții ei au fost profund afectați de pierdere, suferința lor persistând până la sfârșitul vieții. Alexandra a fost înmormântată în Cetatea Petru și Pavel din Sankt Petersburg, ținându-și fiul nou-născut în brațe.

• CITEŞTE ŞI:  Ninja: cum au devenit vechii spioni japonezi eroi în zilele noastre. Originea ninja şi curiozităţi despre acest ordin

La nouă ani după moartea Alexandrei, soțul ei, Fritz, s-a recăsătorit cu prințesa Anna a Prusiei, care era verișoara dreaptă a Alexandrei. Cuplul a avut șase copii, dar Fritz nu a fost foarte apropiat de Anna, rămânând marcat de pierderea suferită în tinerețe.

În grădinile Palatului Peterhof de lângă Sankt Petersburg există o bancă memorială cu un bust mic al Marii Ducese, iar camerele ei din palat au fost păstrate neschimbate de la moartea sa.

Șase spice de grâu din diamante, care decorau o rochie din trusoul Alexandrei, au fost așezate într-o tiară de Anna, a doua soție a lui Fritz, în jurul anului 1900. Această tiară este acum tiara tradițională de nuntă a familiei princiare de Hessa și a fost purtată ultima dată de Floria de Faber-Castell în anul 2003, la nunta ei cu Donatus, prințul ereditar de Hessa, strănepotul lui Fritz din a doua căsătorie.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Imhotep şi piramida lui djoser

Imhotep, arhitectul care a construit prima piramidă din istorie în urmă cu 4.700 de...

0
Imhotep a fost o persoană despre care multă vreme istoricii s-au întrebat dacă a fost reală sau dacă este un zeu. În urma cercetărilor...
cleopatra frumusete

Cleopatra, de la regină la simbol al frumuseţii, deşi se spune că nu era...

0
Cleopatra, regina legendară a Egiptului, a fost mult mai mult decât o conducătoare de excepție. Viața ei a fost un amestec fascinant de putere...
capcane mortale în mormântul primului împărat

Arheologii se tem să-l deschidă: încă ar putea exista capcane mortale în mormântul Primului...

0
Arheologii sunt "prea speriați" să deschidă mormântul vechi de 2.200 de ani în care primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, îşi doarme somnul...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via