Marmura de Carrara: istoria celui mai celebru material de construcţii

2 min


3
3 puncte

Marmura de Carrara este un tip de marmură albă de înaltă calitate, extrasă din carierele din zona oraşului Carrara, situat în regiunea Toscana, din Italia. Acest tip de marmură este apreciat pentru puritatea, durabilitatea și aspectul său estetic rafinat. Este una dintre cele mai faimoase și valoroase varietăți de marmură din lume.

Marmura de Carrara este o piatră naturală metamorfică, compusă în cea mai mare parte din calcit (forma cristalină a carbonatului de calciu, având formula chimică CaCO3) și obținută prin metamorfoza calcarului. Numele său provine de la orașul Carrara, din Italia, unde se află cele mai mari cariere de marmură din lume.

Marmura de Carrara a fost folosită din cele mai vechi timpuri

Această marmură a fost folosită încă din perioada romană pentru construcția unor clădiri și monumente importante, precum Colosseumul, dar și pentru realizarea unor opere de artă remarcabile. Vechii romani o numeau „marmura Luna”.

De-a lungul istoriei, marmura de Carrara a fost utilizată de către sculptori de renume, precum Michelangelo, care a ales acest material pentru capodoperele sale, inclusiv „David” și „Pieta”. Michelangelo a vizitat personal carierele de marmură pentru a selecta blocurile perfecte pentru operele sale de artă. A petrecut luni de zile în cariere, studiind și alegând blocurile potrivite.

Marmura de Carrara prezintă o culoare albă cu o nuanță ușoară de albastru și are vene subtile de gri care traversează suprafața sa. Aceste caracteristici estetice unice fac ca acest tip de marmură să fie foarte căutat pentru proiecte de design interior, precum pardoseli, blaturi de bucătărie, faţade, mobilier și în special pentru băi luxoase.

• CITEŞTE ŞI:  Regina Sunanda - a murit din cauza unei legi care interzicea oamenilor să o atingă

Marmura de Carrara are diferite grade de calitate, în funcție de puritatea și finisajul său. Cele mai bune tipuri sunt Statuario (cea mai albă și rară), Calacatta (cu venaturi aurii sau argintii), Bianco Venatino (cu venaturi gri) și Bianco Carrara (cea mai comună și accesibilă).

marmura de carrara
Vedere asupra oraşului Carrara şi carierele de marmură din apropiere
O carieră de marmură din zona oraşului Carrara

Exploatare şi întreţinere

Acest tip de marmură este exploatată în cariere deschise sau subterane, folosind tehnici moderne sau tradiționale. Una dintre cele mai vechi metode este cea a blocurilor elicoidale, care constă în tăierea blocurilor de marmură cu un cablu metalic rotativ acționat de un motor electric.

În ciuda aspectului său delicat, marmura de Carrara este un material rezistent și durabil. Cu toate acestea, este sensibilă la acizi și poate fi predispusă la pete și la ciuperci dacă nu este întreținută corespunzător.

Pentru a păstra frumusețea și longevitatea marmurei de Carrara, este important să se utilizeze produse de curățare potrivite și să se aplice sigilii protectoare în mod regulat.

În concluzie, marmura de Carrara este o piatră naturală deosebită, apreciată pentru aspectul său estetic impresionant și calitatea sa superioară. Acesta rămâne un material popular și prestigios în designul interior și operele de artă, datorită tradiției sale îndelungate și a legăturii cu marii sculptori ai istoriei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via