Meymand, satul săpat în stânci, vechi de 12.000 de ani

Noutăţi

Meymand este un sat antic, situat în provincia Kerman, din Iran. Dovezile arheologice arată că aceasta este una dintre cele mai vechi aşezări omeneşti permanente din Platoul Iranian.

Primii oameni care au făcut din Meymand o aşezare permanentă au ajuns în acest loc în urmă cu circa 12.000 de ani. Semnele gravate în piatră au o vechime de aproximativ 10.000 de ani, iar depozitele de olărit descoperite sunt vechi de cel puţin 6.000 de ani.

meyman

2.500 de camere săpate în stânci

În satul Meymand există în jur de 350 de locuinţe, fiecare conţinând mai multe camere săpate în stânci. Unele dintre camere sunt mai înalte (ajungând până la 2 metri înălţime), care sunt folosite ca spaţii de locuit, în timp ce altele sunt mai joase, fiind utilizate ca spaţii de depozitare sau ca grajduri.

În total, există în jur de 2.500 de camere în acest sat antic, iar aproximativ 20% dintre ele sunt locuite şi în ziua de azi. Celelalte pot fi vizitate de turişti, multe dintre ele fiind deschise publicului.

Locuinţele au fost săpate în rocă vulcanică pe mai multe nivele, de obicei pe cinci. Uşile de acces, făcute din lemn, sunt mici, având nişte sisteme de asigurare extrem de interesante, numite klaydun. În partea laterală a uşilor, este săpată o gaură (numită kot-e klaydun), prin care se introduce braţul şi se descuie uşa din interior.

Meymand este locuit continuu de 3.000 de ani

Artefactele şi petroglifele descoperite pe raza acestei aşezări arată că Meymand este locuit continuu de circa 2.500-3.000 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a fost Pazvante Chiorul şi de unde vine expresia care-i include numele

Există două teorii care indică formarea acestui sat antic.

Prima dintre acestea arată că satul a fost construit de un grup de triburi ariene, în jurul anilor 800-700 î.e.n., în aceeaşi perioadă cu apariţia mezilor. Este posibil ca structurile superioare să fi fost construite în scopuri religioase. Primii localnici venerau soarele, considerând că acesta este o entitate invincibilă.

A doua teorie plasează apariţia satului Meymand undeva în secolele III î.e.n. – II e.n., în perioada Imperiului Arsacid. Atunci, mai multe triburi din sudul Kermanului au migrad în direcţii diferite, alegând acest loc ca aşezare permanentă. În apropierea satului există un loc denumit Fortăreaţa Meymand, în care au fost descoperite mai mult de 150 de oseminte. Acestea datează din perioada Imperiului Sassanid, lucru care întăreşte această teorie.

În anul 2006, în această aşezare antică locuiau 673 de persoane, aparţinând unui număr de 181 de familii. Cu toate acestea, populaţia este în continuă scădere, iar mulţi dintre localnici nu stau în Meymand pe toată durata anului.

Condiţiile de trai din acest loc sunt dure, din cauza solului arid, dar şi a temperaturilor ridicate în timpul verii şi scăzute în timpul iernii.

Din anul 2015, această aşezare antică face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.[sursa]

Vizionaţi în materialul video de mai jos câteva imagini din satul antic Meymand


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

împărăteasa octavia

Sfârşitul cumplit al împărătesei Octavia, sora şi soţia lui Nero, la ordinul acestuia, în...

0
Claudia Octavia s-a născut în anul 40 d.Hr. la Roma, fiind singura fiică a împăratului Claudius din cel de-al treilea său mariaj cu verișoara...
Stephen Phillips

Stephen Phillips, omul declarat nevinovat după ce a stat 25 de ani la închisoare

0
Stephen Phillips a trăit vreme de 25 de ani o poveste de groază, plină de nedreptăţi și suferință, dar și de speranță și eliberare....
Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor

De ce a avertizat Stephen Hawking împotriva contactării extratereştrilor

0
Dacă găsim o civilizaţie extraterestră, ar trebui să luăm legătura cu aceasta? Părerile sunt împărţite. Unii spun că da, alţii nu sunt de acord...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via