Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, dar nu ne dăm seama de asta

4 min


2
2 puncte

Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, potrivit unor experimente recente efectuate în Marea Britanie. Cu toate acestea, efectele sunt atât de subtile, încât probabil că nici măcar nu le-ați observat vreodată. Oamenii de știință sunt încă departe de a identifica toate modurile în care simțurile noastre se pot suprapune și interacționa.

Simțurile umane sunt adesea tratate ca o serie de entități distincte, și totuși, acest lucru este departe de adevăr. În realitate, toată lumea are un anumit nivel de „încrucișare” senzorială – chiar și aceia dintre noi care nu pot „gusta” culoarea sau „auzi” formele, precum sinestezicii.

Dacă un suc de cireșe este colorat în portocaliu, de exemplu, ochii vă pot păcăli să gustați o aromă de portocală, iar dacă o băutură de căpșuni este colorată în roșu mai aprins, nasul dumneavoastră poate detecta un parfum mai dulce.

Modul în care culoarea ne schimbă percepția gustului este bine studiat, dar modul în care aceste nuanțe interacționează cu mirosul nu este la fel de bine înțeles.

Cercetările efectuate de o echipă de la trei universități din Marea Britanie au descoperit acum un mod ciudat în care mirosul poate să ne coloreze percepția realității.[sursa]

Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile
Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile

Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile

În cadrul experimentului, 24 de participanți adulți de ambele sexe au fost plasaţi într-o cameră întunecată în fața unui ecran de calculator. Timp de patru minute, un purificator de aer a curățat aerul. Un miros a fost apoi difuzat în spațiu timp de cinci minute.

• CITEŞTE ŞI:  Cât de repede se deplasează Staţia Spaţială Internaţională în realitate. Această animaţie arată viteza uluitoare a staţiei

Participanților care așteptau în cameră nu li s-a spus niciodată în mod explicit despre miros, ci doar că urmau să vadă o pată de culoare apărând pe ecranul din fața lor. Scopul lor era să comute două cursoare – unul care mergea de la galben la albastru și celălalt care mergea de la verde la roșu – pentru a transforma pata de culoare într-un gri neutru.

Același proces a fost repetat până când toți participanții au mirosit patru mirosuri de cinci ori fiecare în timp ce ajustau petele de culoare. Mirosurile au fost alese la întâmplare dintr-o listă care includea caramel, cireșe, cafea, lămâie și mentă. Apa fără miros a fost folosită ca mijloc de control pentru fiecare participant.

Autorii studiului au constatat că participanții au avut o tendință slabă de a regla cursoarele prea departe de griul neutru atunci când un miros a fost difuzat, spre deosebire de apa inodoră.

Mirosul părea să influențeze percepția participanților asupra griului neutru, înclinând culoarea acestuia spre „corespondențele lor respective miros-culoare”, de obicei făcând griul mai „cald” într-un fel sau altul.

Atunci când mirosul de cafea plutea prin cameră, de exemplu, participanții păreau să „vadă” griul cu o nuanță ușor mai roșie-maronie.

Caramelul, pe de altă parte, i-a făcut pe participanți să aleagă un gri mai galben decât un gri neutru.

• CITEŞTE ŞI:  Legătura stranie dintre Abraham Lincoln şi ucigaşul său

„Aceste rezultate arată că percepția griului tindea spre corespondențele lor crossmodale (percepția crossmodală sau percepția transmodală este percepția care implică interacțiuni între două sau mai multe modalități senzoriale diferite) anticipate pentru patru din cele cinci mirosuri, și anume lămâie, caramel, cireșe și cafea.”, a explicat psihologul cognitiv Ryan Ward de la Universitatea John Moores din Liverpool.

„Această supracompensare sugerează că rolul asociațiilor crossmodale în procesarea intrărilor senzoriale este suficient de puternic pentru a influența modul în care percepem informațiile de la diferite simțuri, aici între mirosuri și culori.”, a mai spus cercetătorul.

Ward și colegii săi au fost interesați de mult timp să afle cum interacționează mirosul și vederea.

În fiecare secundă, creierul uman lucrează pentru a integra informațiile senzoriale pentru a da sens lumii înconjurătoare. Mirosul este înrădăcinat în viețile noastre și, cu toate acestea, adesea ne trece neobservat, influențându-ne percepția fără să ne dăm seama.

Studii anterioare au arătat, de exemplu, că nasul poate „mirosi” uneori ceea ce „văd” ochii și invers. În aceste experimente anterioare, participanții au simțit că o serie de puncte de pe un ecran de calculator se mișcă mai repede atunci când era prezent mirosul de lămâie și mai încet atunci când era prezent mirosul de vanilie.[sursa]

La fel ca mișcarea, culoarea este influențată și ea de miros. Într-un studiu anterior, Ward și colegii săi au descoperit că mirosul de caramel este asociat cu maro închis și galben, în timp ce cafeaua este legată de maro închis și roșu, cireșele sunt legate de roz, roșu și violet, menta este legată de verde și albastru, iar lămâia este legată de galben, verde și roz.

• CITEŞTE ŞI:  Frica are miros şi este contagioasă, nu este doar un clişeu din filme

Experimentul lor actual elaborează aceste asocieri intermodale, deși mirosul de mentă nu pare să aibă un impact asupra percepției de gri, așa cum au presupus autorii.

Sunt necesare mai multe lucrări în rândul unor cohorte mai mari pentru a înțelege de ce doar unele mirosuri par să aibă un efect asupra percepției culorilor. De exemplu, încă nu este clar de ce mirosul de mentă nu a colorat percepția participanților asupra griului neutru, în timp ce celelalte mirosuri prezentate în cadrul studiului au făcut-o.

„Trebuie să știm în ce măsură mirosurile influențează percepția culorilor. De exemplu, este efectul arătat aici încă prezent pentru mirosuri mai puțin întâlnite sau chiar pentru mirosuri întâlnite pentru prima dată?”, a mai arătat Ward.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via